Lifestyle Stiri

FNDA anunță câștigătorii competiției de dezbateri academice

28 aug. 2019 2 min

FNDA anunță câștigătorii competiției de dezbateri academice

Reading Time: 2 minute

Forumul Național de Dezbateri Academice (FNDA), competiția de dezbateri desfășurată în perioada 20-26 august, în Capitală, la care au participat 300 dintre cei mai buni liceeni practicanți de ”debate” din țară, își anunță câștigătorii.

Competiția de Public Speaking

A fost cea de-a doua ediție a acestei competiții, prima s-a desfășurat în cadrul Forumului din 2017, care și-a propus să le ofere debaterilor oportunitatea de a se exprima într-un mod diferit față de cel pe care îl exerseaza în cadrul meciurilor de dezbateri, să iasă din zona de confort, să exerseze noi abilități și să concureze creativ și responsabil.

Câștigătorul acestei competiții au fost Mihaly Tordai, elev al Colegiului Național „Mihai Viteazul” din Sfântul Gheorghe iar ceilalți patru finaliști au fost Patricia Poruțiu, Cătălin Panțiru, Eduard Ungureanu și Cristian Budală.

Discursurile pregătite de participanți au avut următoarele teme:

  • România și Uniunea Europeană, temă pregătită în avans;
  • Fratii Grimm, moțiunea a fost impromptu, participanții având la dispoziție doar 15 minute în care să creeze și să pregătească un discurs;
  • Greta Thunberg, temă pregătită, prezentată în finală.

Turneul de Masters

A fost o competiție de dezbateri în cadrul căreia debaterii au avut oportunitatea să își urmărească arbitrii și instructorii dezbătând. 

Echipa câștigătoare a acestui mini-turneu a fost formată din Șerban Pitic, antrenorul principal Lotului Național de Dezbateri al României și trainer de dezbateri la British Council, Ioana Covei , trainer de debate la British Council România și membru al echipei de antrenori a Lotului Național de debate și Tudor Mușat, student la Oxford și recent campion european de dezbateri academice studențesti într-o competiție unde a obținut locul II la categoria sa de limbă, concurând împotriva unor echipe de vorbitori nativi.

Moțiunea pe baza căreia s-a desfășurat finala a fost ”Acest Parlament ar împuternici CNA-ul să închidă televiziunile care acționează în mod sistematic pentru a servi interesele unui grup de politicieni”.

Competiția de dezbateri academice

În finală s-au întalnit echipele formate din: Teodor Abeaboeru, Dora Szgedi, Valeriu Cărășel, elevi ai Colegiului Național „Cantemir Vodă”, București și Mihaly Tordai, Edmond Vrânceanu, Cosmin Bejan, elevi ai Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Sfântul Gheorghe.

Echipa câștigătoare a fost cea formată din Teodor, Dora și Valeriu, care în meciul din finală s-au opus temei, au fost echipa opoziției, deci au negat moțiunea.

Moțiunea dezbătută în această finală a fost ”AP crede că România ar trebui să introducă mandatul imperativ”.

Cei mai buni vorbitori ai acestei comeptiții au fost desemnați: Mihaly Tordai (Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Sfântul Gheorghe), Edmond Vrânceanu (Colegiul Național „Mihai Viteazul”, Sfântul Gheorghe) și Dora Szegedi (Colegiul Național „Cantemir Vodă”, București).

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: