BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

FNGCIMM: creșterea creditării a fost impulsionată de programul IMM Invest

26 nov. 2020 2 min

FNGCIMM: creșterea creditării a fost impulsionată de programul IMM Invest

Reading Time: 2 minute

Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri are cinci măsuri în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare, cea mai importantă dintre acestea fiind IMM Invest, datorită căreia creditarea a crescut cu 48% faţă de septembrie 2019, susține directorul general al FNGCIMM, Dumitru Nancu.

„Programul IMM Invest la ora actuală este considerat drept coloana vertebrală a Planului Naţional de Investiţii şi Relansare Economică, pentru că cifrele în momentul acesta, la 4 luni de când a fost acordată prima garanţie de Fondul Naţional de Garantare, arată că a ajuns la 23.000 de credite, 16 miliarde de lei infuzie de capital în sectorul IMM.(…) Cea mai avansată şi prima măsură aprobată de Comisia Europeană este programul IMM Invest. Aici suntem foarte avansaţi, s-au plătit deja 178 milioane de lei ajutor de stat. Deci practic aceste sume sunt pentru creditele deja consumate în economie. Toate cifrele arată că creditarea a crescut cu 48% faţă de septembrie 2019 datorită programului IMM Imm Invest”, a declarat Dumitru Nancu, la Gala Financial Intelligence.

Reprezentantul FNGCIMM a precizat că IMM Invest este în acest moment cel mai mare parteneriat public-privat din România, deoarece, pe de o parte, Guvernul, prin Ministerul Finanţelor şi FNGCIMM, garantează, iar sistemul financiar, cele 23 de bănci înscrise în program, finanţează proiectele IMM-urilor.

Cel de-al doilea program care este operaţional este IMM Leasing. Programul a început, a fost obţinută aprobarea Comisiei Europene şi funcţionează pe o schemă de minimis. În prezent, sunt 13 convenţii semnate cu instituţii financiare nebancare şi proiectele depuse la aceste instituţii şi garantate de FNGCIMM însumează 371,350 milioane de lei.

„Al treilea program care a fost aprobat de Comisia Europeană (…) va deveni operaţional în scurt timp este IMM Factor. Şi aici suntem avansaţi. Fondul Naţional de Garantare este pregătit să implementeze acest program, Comisia Europeană a luat decizia şi a autorizat o schemă de ajutor de stat în valoare de 1,43 miliarde pentru întreprinderile mici şi mijlocii din România pentru a accesa acest program”, a spus reprezentantul FNGCIMM.

Programul Noua Casă este al patrulea program, care a fost lansat în septembrie şi, la două luni de la lansare, au fost aprobate 4.411 credite, în valoare de 1,1 milioane de lei.

Cel de-al cincilea program care a fost notificat la Comisia Europeană este AgroInvest. Este un program care este dedicat agriculturii, “un subprogram în cadrul IMM Invest, în sensul că se acordă credite garantate de stat atât pentru capital de lucru cât şi pentru investiţii, diferenţa fiind că se acordă şi un grant în valoare de 10% din finanţare”, a mai afirmat directorul FNGCIMM.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: