Finanțe Stiri

Gestiunea riscurilor sustine profitabilitatea companiilor

24 sept. 2015 2 min

Gestiunea riscurilor sustine profitabilitatea companiilor

Reading Time: 2 minute

Companiile nu sunt sunt inca pregatite sa faca fata riscurilor in crestere la care sunt expuse, arata editia de anul acesta a raportului PwC Risk in Review, realizata pe baza raspunsurilor a mai mult de 1200 de directori generali şi membri ai consiliilor de administratie ale companiilor din intreaga lume.

„Incertitudinile din piata si avansurile tehnologice au facut ca procesul de decizie in companii sa devina mai rapid. In acelasi timp, o presiune suplimentara vine din partea partenerilor de afaceri şi institutiilor de reglementare care au o nevoie mai mare de informatii pentru a controla la randul lor riscurile individuale sau sistemice. Cum managerii au resurse limitate pe care sa se poata baza, aceştia trebuie sa se concentreze asupra acelor riscuri pe care pot sa le ţina sub control. Iar procesul de management al riscului trebuie sa fie eficient, pentru ca ofera un avantaj competitiv, sau dimpotriva – un dezavantaj daca nu este gestionat eficient”, a declarat Mircea Bozga (foto), Partener, Servicii de Audit, PwC Romania.

„Mediul de afaceri din Romania are particularitaţile sale, ţinand cont de stadiul de dezvoltare economica a ţarii: spre exemplu frecventele schimbari legislative, disponibilitatea limitata a finanţarii, infrastructura de transport sub-dezvoltata şi altele – despre care mediul de afaceri vorbeşte de multa vreme. Iar aceste riscuri se adauga incertitudinilor de piaţa şi ameninţarilor legate de tehnologie. Cu toate acestea, multe companii inca nu au reuşit sa-şi puna la punct o strategie integrata de analiza a riscurilor”, a adaugat Mircea Bozga.

Avand in vedere viteza cu care trebuie sa fie luate acum deciziile in companii, facilitate de tehnologie, şi functiunile interdependente, analiza integrata a riscurilor ofera beneficii semnificative.

Dar analiza PwC a aratat ca cea mai mare parte a companiilor nu sunt multumite de strategiile şi politicile curente de management al riscurilor. Astfel, sub o treime dintre respondenti au declarat ca strategia lor de management al riscului este integrata cu partea de planificare si bugetare. Iar mai putin de 15% au declarat ca au proceduri de management al riscurilor aliniate cu strategia generala de management.

„Liderii din domeniu inteleg felul in care riscurile actuale sunt interconectate. Prin urmare, pun la punct strategii de management al riscurilor care le permit sa functioneze mai rapid in era digitala. Programele lor de management al riscurilor sunt pe deplin aliniate cu obiectivele unitatilor lor de business. De asemenea, ei comunica clar apetitul şi gradul lor de toleranta faţa de risc in intreaga organizatie. In acelasi timp sunt mai bine pregatiţi sa monitorizeze şi sa gestioneze potentiale vulnerabilitati in relatia cu tertii. Sunt capabili şi sa-şi asume riscuri de afaceri mai mari, contribuind cu o perspectiva documentata la luarea deciziilor, fapt care ii ajuta sa evite amenintarile şi sa identifice oportunitati strategice pentru a face fata incertitudinilor. In loc sa inhibe performanta, aceste proceduri permit companiilor sa işi imbunatateasca profitabilitatea”, a declarat Alina Sima, Manager, Servicii de Consultanţa in Managementul Riscului, PwC Romania.

Dintre liderii in domeniul managementului riscului intervievati in sondajul PwC, doua treimi (67%) au raportat faptul ca includ analiza de risc in procesul de luare a deciziilor, chiar şi atunci cand o decizie strategica trebuie luata in mod rapid. Astfel , in loc sa incetineasca luarea deciziilor, implicarea responsabililor de risc in procesul de decizie economiseste de fapt timp, reduce costurile si provocarile generate de riscul neprevazut.

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: