Stiri

Glovo: Românii au comandat peste 4 milioane de  kebab-uri în ultimul an

11 iul. 2025 2 min

Glovo: Românii au comandat peste 4 milioane de  kebab-uri în ultimul an

Reading Time: 2 minute

În ultimele 12 luni, utilizatorii aplicației Glovo au comandat peste 4,1 milioane de kebab-uri, în creștere cu 13% față de anul precedent

Popularitatea acestui preparat oriental continuă să crească, iar consumatorii devin din ce în ce mai fideli: numărul românilor care comandă kebab a crescut cu 9%, iar volumul total al comenzilor a crescut cu 15% de la an la an.

În medie, românii au comandat 11.200 de kebab-uri pe zi, adică aproximativ 187 de preparate pe oră, ajungând la un consum total de 1.640 de tone de kebab în ultimele 12 luni. Comenzile de kebab ating un vârf seara, la ora 19:00, când 1 din 10 comenzi include un astfel de sortiment. Ora de vârf la care s-au înregistrat cele mai multe produse comandate a fost pe 16 aprilie 2025, la 18:27.

Vinerea este, fără îndoială, ziua preferată pentru comenzile de kebab, concentrând 16% din volumul mediu săptămânal, iar joia și miercurea completează topul preferințelor. În plus, majoritatea comenzilor sunt plasate în zilele lucrătoare (luni-joi), reprezentând peste 70% din totalul săptămânal – semn că românii își tratează începutul de săptămână cu un preparat savuros. Cea mai aglomerată zi pentru comenzile de kebab a fost vineri, 14 februarie 2025, în timp ce cel mai mare consum de kebab s-a înregistrat în luna martie.

Durum-ul, cel mai comandat sortiment

Cel mai popular format de kebab în România rămâne „durum”,  ale cărui comenzi au crescut cu peste 30% în ultimul an. În același timp, popularitatea kebab-ului cu brânză a crescut de peste două ori în ultimul an, o dovadă că gusturile românilor evoluează spre combinații tot mai îndrăznețe. Nu în ultimul rând, kebab-ul crispy a devenit un preparat tot mai apreciat, cu un avans de 15% în comenzile din ultimele 12 luni.

București, Suceava și Pitești – orașe campioane la consumul de kebab

Bucureștiul conduce detașat topul orașelor cu cel mai mare număr de comenzi de kebab. În plus, Suceava și Pitești se remarcă prin creșteri impresionante ale cererii, de 54%, respectiv 58% față de anul trecut.

Cea mai spectaculoasă performanță individuală vine tot din București: un utilizator a comandat kebab de 225 de ori într-un singur an, un adevărat record în materie de comenzi.

România – pe podiumul mondial al iubitorilor de kebab

România este lider absolut în Europa de Sud-Est când vine vorba de consumul de kebab, înregistrând cea mai mare cerere din regiune. La nivel global, se clasează pe locul doi în topul țărilor cu cele mai multe comenzi, fiind depășită doar de Polonia, și pe locul trei în ceea ce privește numărul de consumatori, după Polonia și Spania.

Printre țările cu cele mai ridicate frecvențe de consum se numără Bulgaria, România, Polonia, Ucraina și Croația. În clasamentul volumului total de comenzi, podiumul este format din Polonia, România și Spania, urmate de Italia și Maroc.

În ultimele 12 luni, utilizatorii Glovo din întreaga lume au comandat 19 milioane de porții de kebab, marcând o creștere de 23% față de anul trecut și o majorare de 17% a numărului de clienți care aleg acest preparat.

Articole pe aceeași temă: