Analize Tech

Huawei a devenit liderul global al pieței de smartphone-uri în al doilea trimestru

30 iul. 2020 2 min

Huawei a devenit liderul global al pieței de smartphone-uri în al doilea trimestru

Reading Time: 2 minute

Pentru prima oară după nouă ani, liderul pieței globale de smartphone-uri nu mai este Samsung sau Apple. Cifrele din al doilea trimestru al acestui an au scos la iveală un nou lider: Huawei.

În ciuda sancțiunilor impuse de guvernul american, compania chineză a reușit să livreze 55,8 milioane de smartphone-uri în trimestrul al doilea din 2020, cum 5% mai puțin față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit datelor Canalys. Însă fostul lider, Samsung, a înregistrat o scădere de 30%, având livrări de 53,7 milioane de smartphone-uri.

„Este un rezultat remarcabil, pe care puțini l-ar fi prevăzut acum un an. Dacă n-ar fi fost pandemia de COVID-19, nici nu s-ar fi întâmplat așa. Huawei a profitat din plin de revenirea economică din China ca să-și revigoreze divizia de smartphone-uri. Samsung are o prezență minusculă în China, cu o cotă de piață de numai 1% și a fost afectată de restricțiile impuse în pandemie pe piețele sale principale din SUA, Europa, Brazilia și India”, a declarat Ben Stanton, analist senior la Canalys.

Sancțiunile americane, care au determinat Google să restricționeze accesul Huawei la Android, au afectat Huawei pe piețele din afara Chinei, unde livrările au scăzut cu 27% în trimestrul doi, însă compania a compensat prin creșterea cu 8% pe piața chineză, unde este lider autoritar cu o cotă de 51%. În prezent, 72% din smartphone-urile Huawei sunt vândute în China.

Analiza Canalys arată însă că va fi dificil pentru Huawei să-și mențină poziția de lider, în condițiile în care piețele din afara Chinei vor începe să-și revină treptat.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: