Analize BizRemote by certSIGN

Impactul COVID-19: Clădirile de birouri din București pierd un chiriaș pe zi

18 aug. 2020 3 min

Impactul COVID-19: Clădirile de birouri din București pierd un chiriaș pe zi

Reading Time: 3 minute

Criza generată de pandemia de COVID-19 a condus la recalibrarea tot mai multor spații din clădirile de birouri, în condițiile în care companiile își mută temporar activitatea în regim remote sau work-from-home sau chiar eliberează complet spațiilr de lucru.

Agenția de consultanță imobiliară 24REAL, specializată în intermedierea de spații de birouri cu suprafețe de până în 1.000 mp, estimează că, în următoarele luni, între 20-30% din suprafața totală a birourilor ocupate din București s-ar putea elibera.

„În fiecare zi se eliberează câte un spațiu de birouri, lucru care nu se întâmpla înainte de criza sanitară care a schimbat percepția de lucru în multe companii. Chiriașii care părăsesc aceste spații fie au angajați care pot lucra remote (de acasă, inclusiv), fie optează pentru o optimizare a costurilor în spații mai mici, cu suprafețe adaptate nevoilor din următoarele luni. Vedem această direcție ca o tendință temporară, de până la un an de zile, dar cu certitudine vorbim de o reconfigurare a pieței de birouri în aceste 12 luni”, a declarat Constantin Căpraru, managing partner 24REAL.

Reprezentatul agenției spune că, și în aceste condiții, sunt clienți interesați mai mult ca oricând de achiziția unor proiecte de birouri de dimensiuni mai mici (800 – 1.000 mp) pentru a renunța la chirie și a deveni proprietari pe spațiile respective. Costul unui astfel de proiect, în centrul Bucureștiului, poate porni de la 1,5 milioane de euro.

În ceea ce privește cererea, specialiștii 24REAL au observat o creștere a interesului pentru clădiri de birouri din partea companiilor IT, servicii poștale, respectiv zona de ticketing (aviație), companii care optează în cea mai mare parte pentru locații în zona Pipera, în medie aceste companii căutând spații cu 30-50% mai mari.

Tranzacțiile au scăzut cu 50% în primul semestru

Conform datelor 24REAL, în prima jumătate a acestui an s-au tranzacționat circa 100.000 mp spații de birouri, un volum cu aproximativ 50% mai mic față de cel înregistrat în S1 2019.

„Prima jumătate a anului a stat sub semnul incertitudinii, dictată de evoluția pandemiei și a măsurilor Guvernului care au blocat orice planuri pentru companiile prezente pe plan local – dacă unii chiriași și-au continuat activitatea într-un regim normal, mulți au optat pentru facilitarea lucrului de acasă pentru angajații lor, fapt ce a condus la eliberare temporară a spațiilor de birouri, iar în anumite cazuri și cu o amânare de plată a costurilor de închiriere, respectiv o diminuare a tarifelor cu chiria pe o perioadă de câteva luni”, arată Constanti Căpraru.

Acesta adaugă că se așteaptă ca în următoarele luni situația să se normalizeze, dar totul va fi în legătură directă și cu evoluția cazurilor de COVID-19 de pe teritoriul României. Există însă semnale din piață că volumele de spații de birouri tranzacționate până la sfarșitul anului vor recupera din decalajul suferit în prima jumătate a lui 2020. Astfel, 24REAL estimează un volum total de tranzacționare pe piața de birouri de aproximativ 200.000 mp în acest an.

Cu cât au crescut costurile de mentenanță în clădirile de birouri

Costurile de mentenanță ale clădirilor de birouri au crescut, în medie, cu 30-50% în ultimele șase luni, iar acest lucru se datorează în special cheltuielilor mai mari cu utilitățile, a creșterii salariilor din domeniu, cât și unei întrețineri mai riguroase a clădirilor, ca urmare a măsurilor de prevenire a COVID-19.

Pandemia a determinat proprietarii de clădiri de birouri să investească sume foarte mari în dotarea clădirilor cu echipamente de ultimă generație, respectiv soluții de dezinfectare profesionale.

Creșterile în ceea ce privește costurile de facility și property management ale clădirilor de birouri sunt semnificative, de până la 50% în ultimele 6 luni, sume care se transferă direct către chiriași. Astfel, dacă la sfârșitul anului trecut costurile de mentenanță se situau între 2,5 – 3 euro/mp în București, astăzi acestea au ajuns să depășească 4 euro/mp și creșterea va continua.

În ceea ce privește chiriile, specialiștii 24REAL estimează posibilitatea unor scăderi ale chiriilor pe perioada verii de până la 10%. În prezent, chiriile pentru clădirile moderne de birouri se situează și la sub 10 euro/mp în zonele Pipera, Preciziei sau în sudul Capitalei și pot depăși 21 euro/mp în zona Victoriei – Buzești.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: