Management

In culisele fabricii de top manageri

25/02/2016 4 min read

In culisele fabricii de top manageri

Reading Time: 4 minute

De un deceniu, WU Executive Academy deruleaza programul Executive MBA Bucharest. Ca sa aflam mai multe despre planurile austriecilor pe piata din Romania ne-am intors acolo unde a inceputul totul, in Viena, si am stat de vorba cu Bodo Schlegelmilch, fondatorul programului, dar si cu Barbara Stöttinger, noul decan al WU Executive Academy.

Am iesit din statia de metrou Messe – Prater din Viena si, in drum spre cladirea futurista si puternic iluminata care gazduieste WU Executive Academy, mi-a trecut prin minte ca in toti cei sapte ani  de cand scriu pentru revista Biz am avut oportunitatea sa cunosc o serie de manageri si antreprenori romani foarte valorosi, care au absolvit cursu­rile scolii de business vieneze. Cand am ajuns la cel de-al saselea etaj al cladirii, unde l-am intalnit pe fondatorul renumitului program, Bodo Schlegelmilch, nu am putut sa nu il intreb cum a luat nastere ideea din spatele programului pe care l-a cladit in urma cu un deceniu. Asa am aflat ca directorul academic al Executive MBA Bucharest a avut o strategie tipica de urmarit clientii. Pe atunci, doua companii austriece gigant, OMV si Erste Bank, patrundeau in Romania, prin achizitia Petrom si, respectiv, BCR. Cele doua grupuri au lansat fiecare cate 15 burse pentru un program MBA si au organizat o licitatie castigata de fondatorul programului.

“Intr-un fel am fost recrutati pe piata din Romania si nu regretam nicio secunda ca am venit aici”, imi spune Bodo Schlegelmilch, fondatorul si directorul programului EMBA Bucharest. “Este o tara minunata, avem studenti buni, pentru noi a fost o experienta remarcabila sa patrundem pe aceasta piata”, adauga profesorul.

Cum primii pasi sunt intotdeauna cei mai dificili, provocarile nu au intarziat sa apara pe piata din Romania. Fondatorul a intampinat o serie de dificultati in gasirea unei locatii, insa isi aminteste zambind mai ales reactia pietei locale cu privire la burse. Tine minte si astazi, dupa un deceniu, ca românii erau sceptici si a fost dificil la inceput sa le explice ca bursa nu presupune costuri ascunse si participantii nu sunt nevoiti sa mai faca altceva decat sa invete.

Astazi, zece ani mai tarziu, Bodo Schlegelmilch vorbeste cu mandrie de programul Executive MBA Bucharest, de momentul in care a ajuns pe primul loc in clasamentele din Romania, dar si despre comunitatea de alumni care a crescut frumos si acum pot fi organizate activitati cu absolventii. Programul organizat de WU Executive Academy nu numai ca ocupa primul loc in clasamentele din Romania, ci este prezenta in top 50 programe EMBA la nivel mondial, inaintea unor universitati de prestigiu. Este o performanta, daca stam sa ne gandim ca la nivel mondial sunt aproximativ 15.000 de scoli de business. Anul trecut WU Executive Academy a primit una dintre cele mai prestigioase acreditari oferite, fapt care a plasat scoala de business in 1% universitati de business internationale care beneficiaza de tripla acreditare.

Pe langa reputatia profesorilor si a celor doua rezidentiate internationale, desfasurate in Austria si SUA, l-am intrebat pe fondatorul programului, care crede el ca este secretul scolii de business din Austria.

“Nu este o singura variabila, ci in cele din urma este un pachet in care esti dependent de oamenii pe care ii recrutezi, pentru ca studentii invata unii de la altii”, imi povesteste Bodo Schlegelmilch. “Cu cat ai o reputatie mai buna, cu atat vei atrage studenti cu nivel de senioritate manageriala mai mare, care vor recomanda programul altor contacte cu experienta”, completeaza directorul academic al EMBA Bucharest.

Pe bancile scolii de business din Austria veti intalni cursanti care au o experienta medie de management de sase ani si lucreaza de peste un deceniu. Programul se desfasoara in regim part-time, pe parcursul a 14 luni, si, din acest an, in premiera, primul modul va avea loc in Viena. Acestor beneficii li se adauga si structura speciala a cursurilor, axata in proportie de peste 80% pe studii de caz internationale, exclusive, aplicate pe situatiile actuale ale companiilor.

Este o tehnica de curs care permite si incurajeaza interactiunea studentilor intre ei, dar si cu alumni, prin organizarea de guest lectures si, de asemenea, asigura calitatea sesiunilor de e-learning, suportul tehnic pus la dispozitia cursantilor si accesul online la biblioteca Universitatii de Economie si Afaceri din Viena. Programul Executive MBA din Romania se adreseaza managerilor cu experienta de minimum cinci ani in domeniu, care au inregistrat un progres solid in cariera. Cei interesati de programul propus de WU Executive Academy trebuie sa stie ca acesta va incepe in noiembrie 2016, se va desfasura in 14 module si costa aproximativ 35.000 de euro.“Romania a fost o piata foarte interesanta, avem o multime de romani inscrisi in diversele noastre programe”, imi spune Barbara Stöttinger, Dean WU Executive Academy.

Barbara Stottinger - WU Academy

“Programul are un trecut de succes si este foarte puternic in regiune, iar intentia noastra este sa mentinem acest nivel si chiar sa il crestem”, povesteste noul decan al WU Executive Academy, care adauga ca studentii si absolventii privesc programele de MBA diferit fata de ce se intampla in urma cu un deceniu. Noul decan al WU Executive Academy mi-a povestit ca intalneste tot mai frecvent un trend interesant pe piata, cel de invatare continua. Nu de putine ori alumni care au absolvit programe in urma cu sapte ani revin si intreaba ce schimbari au mai avut loc.

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă