BizRemote by certSIGN Finanțe Stiri

În mediul privat se trimit oamenii acasă, în sectorul de stat se cheltuie bani

14 apr. 2020 3 min

În mediul privat se trimit oamenii acasă, în sectorul de stat se cheltuie bani

Reading Time: 3 minute

În timp ce mediul privat a fost lovit din plin de efectele pandemiei COVID-19, sectorul de stat rămâne deocamdată de neatins, iar măsurile urgente pe care ar trebui să le ia Guvernul e obligatoriu să vizeze și acest sector, atrage atenția Președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) și coordonator al Coaliției pentru Dezvoltarea României, Florin Pogonaru.

„Mediul de afaceri trage în sus economia, creează locuri de muncă și avem o problemă pentru că noi ne trimitem oamenii acasă, iar în sectorul de stat se cheltuie bani și nimeni nu se gândește, sau nu s-a întâmplat asta până acum, să ia măsuri privind reducerea cheltuielilor. În schimb, pentru mediul de afaceri orice afacere care mergea, dar era cumva pe limită, acum o desființăm fiindcă nu avem de unde plăti oameni. Sectorul privat este dezavantajat față de sectorul public. Mă aștept și e de datoria oricărui Guvern să pună sectorul privat pe același picior cu sectorul public. Și la bine și la rău. După care mă aștept ca Guvernul să înțeleagă câteva lucruri urgent și să începem măsuri de restructurare a economiei”, a spus Florin Pogonaru, citat de Europa Liberă.

Președintele AOAR consideră că măsurile de sprijin ar trebui să vizeze agricultura pentru că producția locală devine tot mai importantă. Totodată, Pogonaru a arătat că “este neapărat nevoie ca Guvernul să aplice la fonduri europene, la orice mijloace, pentru a asigura ocuparea acestei forțe de muncă disponibile pentru că altfel riscăm să avem probleme sociale”. El a arătat că economia nu își va reveni până când cei rămași fără job-uri nu își vor găsi o sursă de venit, fie în România, fie, așa cum se întâmpla până acum, în străinătate.

Cine e plătit din banul public?

Deocamdată, autoritățile sunt în etapa în care anunță că numără angajații plătiți din bani publici. Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunţat că începe un demers de înrolare a tuturor angajaţilor plătiţi/angajaţi de statul român (direct sau sub forma patronatului) în REVISAL.

„Acum în REVISAL sunt 1,4 milioane de angajaţi contractuali (prin contract de muncă) la entităţi „de stat”. „De stat”= instituţii publice sau entităţi private controlate de stat. REVISAL/REGES + ANFP + militarizate, ar da 1.700.000. La Ministerul Finanţelor este o situaţie foarte utilă: Posturi ocupate în sectorul bugetar (acolo sunt 1.200.000). Toate aceste date sunt utile, dar trebuie să avem o singură sursă, interogabilă şi actualizată constant cu toate informaţiile necesare care să ne dea imaginea totală a celor care muncesc. Conform ultimului raport de guvernanţă corporativă, legislaţie parţial anulată de Partidul Salvaţi Deţinuţii (ca să pierdem urma acestor entităţi) Administraţia centrală e proprietara a 225 de întreprinderi care însumează 180.000 de angajaţi, iar administraţia locală e proprietara a 1.250 de întreprinderi care însumează 100.000 de angajaţi. Acestora li se adaugă peste 135.000 de funcţionari publici şi circa 9.000 de demnitari (7.000 sunt doar primarii şi viceprimarii celor aproape 3.300 de localităţi)”, a scris Violeta Alexandru pe rețelele de socializare.

Ministrul Muncii a arătat că toţi angajaţii din România, toţi funcţionarii, toţi demnitarii, toţi cei cu contracte de management, toţi cei cu mandate de reprezentare indiferent de unde, de cine şi cum sunt plătiţi vor fi în această evidenţă.

„În baza de date facem o bifă: fonduri publice. Ca să ştim cine e plătit din banul public. Cele 4,5 milioane de angajaţi din privat merită să ştie asta. Începem!”, a spus Violeta Alexandru.

Cîțu are nevoie de fiecare om în administrația publică”

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîțu, consideră că este dificil de vorbit în prezent despre şomajul tehnic în sectorul public, deoarece este greu de interpretat, măsura nu poate fi aplicată unitar şi este nevoie de tot aparatul administrativ în lupta cu criza coronavirus.

Întrebat când va începe să se aplice schema privind şomajul tehnic pentru bugetari a spus că la ministerul de Finanţe nu există aşa ceva în discuţie. „Nu există aşa ceva în discuţie în Ministerul Finanţelor şi nu este ceva ce eu aş susţine în acest moment. Azi este nevoie de fiecare om în administraţia publică (…) Problema este de moment şi cred că putem face acest lucru şi să suportăm toţi costurile. Unii suportă azi, alţii după acest moment. Cred că azi trebuie să ne concentrăm toate resursele pe care le avem în sectorul administrativ şi în sănătate”, a declarat Cîţu, la Digi 24.

Premierul Ludovic Orban și ministrul Muncii anunțaseră anterior că angajații din instituțiile publice vor intra prin rotație în șomaj tehnic.

foto:  © Solarseven | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: