Stiri Tech

Încă o reducere pentru apelurile la telefonia fixă

29 iul. 2020 2 min

Încă o reducere pentru apelurile la telefonia fixă

Reading Time: 2 minute

În urma unei decizii a Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, noul tarif maxim pentru terminarea apelurilor la puncte fixe va fi de 0,098 eurocenți/minut, începând cu 1 noiembrie. Noul tarif reprezintă o reducere de 30% și a fost determinat în urma actualizării mai multor parametri ai modelului de calculaţie a costurilor de tip LRIC pur, metodă utilizată pentru stabilirea tarifului actual, precum și a costului capitalului.

Astfel, operatorii de telefonie fixă desemnați de Autoritate ca având putere semnificativă vor putea aplica un tarif de maxim 0,098 eurocenți/minut în cazul apelurilor naționale, apelurilor inițiate din Spațiul Economic European (SEE), precum și în cazul apelurilor inițiate din rețele din afara SEE, dacă acordurile internaționale în vigoare nu permit instituirea unui regim diferit de tarifare. 

Cadru de reglementare

Conform prevederilor Directivei (UE) 2018/1972, intrate în vigoare la data de 20 decembrie 2018, până cel târziu la 31 decembrie 2020 se vor institui tarife maxime de terminare a apelurilor la puncte mobile, respectiv la puncte fixe, unice la nivelul Uniunii Europene. Măsura de reglementare propusă de ANCOM va urma procesul de consultare europeană.

Apeluri tot mai puține pe telefonie fixă

Potrivit celor mai recente date statistice colectate de ANCOM, pe parcursul anului 2019 telefonia fixă a fost tot mai puțin utilizată de români, cu scăderi atât din punct de vedere al numărului de linii de acces (-7,7%, până la 3,38 milioane), cât și din cel al traficului (-16,5%, până la 1,9 miliarde minute). Ca urmare a acestor evoluții, în anul 2019, un român a vorbit în medie doar 8 minute/lună la telefonul fix în scădere cu 17% față de anul 2018. În funcție de numărul de abonați de la sfârșitul anului 2019, Grupul Telekom avea o cotă de piață de 40%, RCS&RDS 35%, Grupul Vodafone 23%, ceilalți furnizori însumând 2%.

Foto: © Ukrphoto | Dreamstime.com

 

 

 

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: