Stiri

Indemnizațiile de pandemie vor putea fi cerute din nou. Cuantumul rămâne 75% din câștigul salarial mediu brut

29 sept. 2021 < 1 min

Indemnizațiile de pandemie vor putea fi cerute din nou. Cuantumul rămâne 75% din câștigul salarial mediu brut

Reading Time: < 1 minut

Indemnizațiile de pandemie vor putea fi cerute din nou., conform unui proiect de OUG care trebuie adoptat de Guvern în ședința săptămânală și apoi publicat în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare.

Indemnizațiile de pandemie au putut fi cerute în 2020 și până la 30 iunie 2021, ca urmare a întreruperii totale sau parțiale a activității de către profesioniști, avocați, artiști sau sportive, tot aceste categorii urmând să fie cele îndreptățite la ajutorul din partea statului.

Cuantumul indemnizației de pandemie se va păstra la aceeași valoare, respectiv 75% din câștigul salarial mediu brut, scrie avocat.net.

Conform documentului OUG, indemnizația va putea fi solicitată de:

  • profesioniști, așa cum sunt ei reglementați de Codul civil;
  • avocați, dacă în luna pentru care solicită indemnizația au realizat încasări cu minimum 25% mai mici decât media lunară pe anul 2019, dar care nu depășesc câștigul salarial mediul brut;
  • persoanele fizice care obțin venituri exclusiv din drepturi de autor și drepturi conexe, conform reglementărilor Legii 8/1996;
  • persoanele care au încheiat convenții individuale de muncă în baza Legii nr 1/2005 a cooperației;
  • sportivi, antrenori, medici, asistenți medicali, maseuri sau kinetoterapeuți, dacă contractul de activitate sportivă a fost suspendat din inițiativa structurii sportive.

Regulile fiscalizării indemnizațiilor de pandemie sunt aceleași care s-au aplicat măsurii anterioare prevăzută de OUG 30/2020, respectiv pentru această sumă primită din partea statului vor trebui plătite, în 2022, prin declarația unică, impozitul pe venit, contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate. Indemnizația de pandemie este scutită de contribuția asiguratorie pentru muncă.

Indemnizația va fi acordată pe baza unei cereri și a unei declarații pe propria răspundere, însoțite de documentul care atestă întreruperea temporară a activității, total sau parțial.

Această indemnizație va fi acordată până la data de 31 decembrie 2021.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: