Analize Stiri Tech

Industria de petrol și gaze, cea mai vizată de atacurile hackerilor

7 apr. 2021 2 min

Industria de petrol și gaze, cea mai vizată de atacurile hackerilor

Reading Time: 2 minute

Atacurile împotriva organizațiilor industriale pot să fie deosebit de periculoase, atât prin perturbarea
producției, cât și prin pierderile financiare generate. În plus, datorită informațiilor extrem de sensibile pe
care le dețin organizațiile industriale, acestea tind să fie o țintă atractivă pentru atacatori. Cu toate acestea, începând cu a doua jumătate a anului 2019, experții Kaspersky observaseră o scădere a procentului de computere ICS (sisteme industriale de control) pe care au fost detectate programe malware, deoarece atacatorii cibernetici păreau să se concentreze asupra unor atacuri mai bine țintite.

În semestrul al doilea din 2020, amenințările la adresa computerelor ICS au început din nou să crească din aproape fiecare perspectivă, atât procentul computerelor ICS atacate a crescut la nivel global cu 0,85 puncte procentuale, cât și varietatea familiilor de malware utilizate a înregistrat o creștere cu 30%.

Inginerie și Energie

Dintre industriile examinate de cercetătorii Kaspersky, cele cu cel mai mare procent de computere ICS atacate au fost petrol și gaze la 46,7%, o creștere de aproape 7 puncte procentuale față de primul semestru din 2020, ingineria și integrarea ICS la 44%, o creștere de 6,2 puncte procentuale și energia la 39,3%, o creștere de aproape 8 puncte procentuale.

Automatizări clădiri și automotive

Amenințările asupra industriei petrolului și a gazelor și a ingineriei au crescut din primul semestru al anului 2019. Celelalte două industrii examinate de cercetătorii Kaspersky (automatizarea clădirilor și producția de automobile) au înregistrat, de asemenea, o creștere a procentului de computere ICS pe care au fost identificate și neutralizate programe malware.

Amenințările aparținând unui număr de 5.365 de familii de malware au fost blocate pe computerele ICS,
o creștere de 30% față de primul semestru din 2020. Cele mai importante amenințări au fost cele de tip backdoor (troieni periculoși care obțin controlul de la distanță asupra dispozitivului infectat), spyware (programe malware concepute pentru a fura date), dar și alte tipuri de troieni, scripturi și documente rău intenționate.

În total, 62% dintre țările examinate de cercetătorii Kaspersky au cunoscut o creștere a procentului de computere ICS atacate. Mai mult, în 73,4% dintre acestea (în comparație cu 23,6% în H2 2019), procentul de computere ICS pe care au fost blocate fișiere dăunătoare atașate în e-mail a crescut, valoarea medie la nivel global fiind reprezentată de o creștere cu 7 puncte procentuale.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: