Interviuri Biz Timișoara

Inițiativa în Educație aduce spațiul în centrul Timișoarei

30 aug. 2023 8 min

Inițiativa în Educație aduce spațiul în centrul Timișoarei

Reading Time: 8 minute

Miercuri, la ora 18, Asociația “Inițiativă în Educație” deschide în centrul orașului Timișoara o expoziție inedită pentru întreaga familie și un bun generator pentru discuțiile aplicate despre artă, spațiu și valori. „Space Posters – arta și spațiul în istorie” propune o incursiune în lumea posterelor de promovare și propagandă a programelor spațiale, printr-o selecție realizată de curatorul Alec Bartos.

Space Poster Afis eveniment Initiativa in Educatie Timisoara

Înaintea vernisajului, Biz a stat de vorbă despre această expoziție dar și despre alte proiecte educaționale din oraș cu Andrada Mazilu, coordonator programe și proiecte în Asociația „Inițiativă în Educație”.

download 36

Care este misiunea Asociației “Inițiativă în Educație” și care sunt principalele proiecte pentru care ar trebui să fiți cunoscuți?

Am pornit în 2014 ca un grup de acţiune civică, apoi ne-am constituit într-o asociaţie cu misiunea de a susţine şi contribui la îmbunătăţirea mediului educaţional și a crea contexte de învățare și dezvoltare. De atunci ne-am implicat constant într-o mulțime de proiecte și am dezvoltat peste 400 de evenimentecare coagulează comunitatea în jurul educației.
Credem în puterea educației de a transforma în bine societatea, începând cu fiecare individ în parte. În ceea ce facem ne lăsăm ghidați de următoarele valori: integritate, colaborare, bunătate, evoluţie, responsabilitate, contribuţie. 
Primul proiect al organizației, conturat în jurul a patru cuvinte cheie (informație, inovație, inspirație, interacțiune), a fost un demers prin care ne-am propus să punem bazele unei comunități locale. Ulterior, am dezvoltat proiecte în patru arii: formare profesională pentru cadrele didactice, suport pentru părinți, formare și dezvoltare de abilități în rândul tinerilor și contribuții aduse în zona de legislație, desfășurând campanii de advocacy și dezbateri publice. În fiecare an am derulat proiecte socio-educaționaleîn care beneficiarii au fost elevi din mediul vulnerabil sau comunități dezavantajate.Am pus timp de trei ani orașul în mișcare, motivând comunitatea locală să alerge alături de noi la Timotion.
Ultimul an ne-a adus foarte multe bucurii și creșterea capacității organizației, odată cu implementarea mai multor proiecte.

Programul „Educația e cheia, în cadrul apelului „Impuls în comunitate”, la Centrul de Proiecte.

Proiectul cultural „Timișoara e CULOARE”, parte din programul Opening + TM 2023.

„STEAM la puterea inEDU”, finanțat prin programul Științescu.

Proiectul „Lectura te face mare”, finanțat prin comunitatea locală la Timotion.

Proiectul „Aventură prin lectură”, finanțat de United Way.

Proiectul „Spațiul de cultură”, care este acum în desfășurare și parte din programul cultural TM2023. Am înțeles că doar lucrând împreună, ascultându-ne și inspirându-ne reciproc, putem schimba lucrurile. Am dezvoltat o mulțime de parteneriate cu alte organizații și instituții și ne-am bucurat să trăim în spiritul lui „împreună”. Am simțit că tot ceea ce oferim comunității este apreciat și are impact, iar asta ne-a motivat să ne continuăm drumul. 

Ce se întâmplă în cadrul expoziției vernisate miercuri în centrul Timișoarei?

Vernisajul va avea loc miercuri, 30 august, de la ora 18:00 la 20:00. Expoziția propune o mică incursiune în lumea posterelor de promovare și propagandă a programelor spațiale. Alături de noi îl vom avea ca invitat pe Alec Bartos, curatorul expoziției, machetator de timbre, pictor și designer apreciat pe plan internațional și pe Adrian Bancu, manager Asociația Culturală Spacers. De la afișe din perioada „cursei spațiale” până la cele contemporane, organizațiile autoare au încercat surprinderea celor mai relevante stiluri și tematici, atât pe criterii estetice, cât și din punct de vedere al mesajului intenționat.

Arta ca mijloc de comunicare, promovare și propagandă în industria aerospațială are un trecut și un parcurs strâns împletit cu istoria cuceririi spațiului de la începuturile acesteia. Jucătorii principali ai „cursei spațiale”,  SUA și URSS, precum și celelalte națiuni implicate în activități spațiale, au folosit și continuă să folosească impactul comunicării vizuale prin elementele caracteristice graficii. Deși mutat în platforme virtuale și mai puțin utilizat în tipar efectiv, astăzi, în era digitală, posterul rămâne o „unealtă” de promovare și diseminare a informației, cu un impact semnificativ în popularizarea științei.

Expoziția va fi deschisă publicului în perioada 30 august – 15 septembrie 2023 și va găzdui tururi ghidate, evenimente și ateliere educaționale pentru elevi, profesori și pentru întreaga comunitate din Timișoara. 

Evenimentul este organizat în cadrul proiectului „Spațiul de cultură’. Proiectul creează contexte educaționale interdisciplinare cu conținut cultural, artistic și științific pentru activarea, dezvoltarea și implicarea comunității locale, valorificarea patrimoniului cultural local și european și întărirea relațiilor culturale europene și face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul Grow Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.

download 39

Cum ați ales artistul și cum a decurs colaborarea cu el?

Atunci când l-am contactat pentru acest proiect ne-a dat un răspuns pozitiv încă din prima clipă. Suntem onorați să lucrăm cu Alec Bartos, un artist visual care deține un masterat în Studii Spațiale la International Space University și are o experiență vastă în astrofilatelie.
El este cel care a realizat timbrele cu ocazia aniversării cosmonautului român Dumitru Prunariu și a aniversării zborului lui Iuri Gagarin.. În prezent este președintele Comisiei de astrofilatelie al Federației Filatelice Române și membru cooptat al secțiunii de astrofilatelie a Federației Internaționale de Filatelie.  A machetat toate emisiunile filatelice legate de spațiul cosmic ale Poștei Române din 2007 până în prezent, precum și cărți ori ștampile poștale. Colaborarea a decurs minunat și ne bucurăm că vom continua să pregătim alte două expoziții în Timișoara alături de el.

De ce această temă și cum este legată ea de alte proiecte pe care le derulați?

Proiectul „Spațiul de cultură” nu abordează științele la nivel general, ci se axează pe o temă unică în programul cultural TM 2023: Științele spațiale. Această tematică este de actualitate și reprezintă un subiect de interes mondial. Prin această inițiativă implementăm un proiect care îmbină știința cu arta și creează contexte de cultură prin educație.  Elementul de noutate în acest proiect este accesibilizarea științei și medierea ei cu ajutorul artei pentru toate categoriile de public.Săptămâna Mondială a Spaţiului31 este cel mai mare eveniment public din lume dedicat celebrării spațiului cosmic şi are loc în perioada 4 – 10 octombrie. Anual, participă peste 90 de țări și sunt organizate peste 8000 de evenimente cu acest prilej.  Noi propunem marcarea evenimentului „Săptămâna Mondială a Spațiului” prin organizarea proiectului „Spațiul de cultură”. Evenimentele derulate în perioada lunii octombrie au ca scop educarea oamenilor privind spațiul cosmic și semnificația descoperirilor cosmice.

Tema proiectului este spațiul cosmic, acesta ne ghidează să descoperim un adevărat univers cultural. Deși spațiul creează distanță, spațiul nostru, „Spațiul de cultură” unește. Unește arta cu știința, cultura cu educația, unește oamenii cu visurile lor profunde, cu pasiunile lor, și pe ei cu comunitatea din care fac parte. 

Care sunt activitățile și proiectele pe care le propuneți în această perioadă timișorenilor?

Pentru implementarea proiectului „Spațiul de cultură” propunem un univers creat din ateliere educaționale artistice și științifice, conferințe, expoziții, paneluri, întâlniri cu autori, interviuri, piese de teatru și alte evenimente care valorifică peisajul multicultural al orașului nostru și încurajează dezvoltarea conținuturilor artistice. Invităm comunitatea să verifice calendarul de evenimente TM2023 și pagina asociației noastre pentru a fi la current cu toate activitățile pregătite. Am implementat deja peste 20 de activități și vor mai urma cel puțin alte 50 de evenimente până la finalul lunii decembrie.

Cum vă finanțați proiectele?

Toate activitățile organizației sunt gratuite pentru comunitate. Lucrul acesta face parte din filozofia noastră. Pe cât este de nobil, pe atât de provocator devine acest aspect uneori. Foarte multe activiăți au fost finanțate de membrii organizației prin donații și contribuții personale. Activitățile care se desfășoară sunt în cea mai mare parte sub formă de voluntariat și suntem recunoscători echipei inEDU, dar și tuturor voluntarilor care aleg să ne sprijine.

Comunitatea ne-a ajutat mult în decursul timpului, donând pentru diverse proiecte și activități. Au mai fost și firme care au decis să ne sprijine și ne-au sponsorizat cu sume din impozitul pe profit. Deși nu au fost foarte multe depuse, formularele 3,5% sunt de asemenea o sursă importantă.

Câteva proiecte au fost finanțate de Fundația Comunitară, două de Centrul de Proiecte și ne numărăm printre organizațiile care au beneficiat de finanțare prin TIM2023.

Cum poate fi susținută activitatea Asociației “Inițiativă în Educație”?

Desigur, cele mai mai provocări în sfera ong-istă rămân cele legate de finanțare. În această direcție sunt bine-venite donațiile sau sponsorizările. Chiar dacă banii sunt importanți, am găsit de multe ori soluții în a face multe lucruri cu bani puțini. Cred că cea mai mare valoare rămâne cea umană, oamenii alături de care construim. Valoriile asociației au fost împărtășite de comunitatea locală, iar lucrul acesta ne-a ajutat să acoperim de cele mai multe ori diferite nevoi.
Prin bunătatea oamenilor și încrederea pe care aceștia ne-au oferit-o am avut parte de multe ori de susținere, de servicii și produse. Așadar, ne dorim ca echipa inEDU să crească și să ni se alăture cât mai multe persoane. De asemenea, suntem deschiși către colaborări cu alte organizații și ne place să conturăm planuri comune. Pentru orice idee putem fi contactați direct pe adresa asociației, contact@inedu.ro , sau pe canalele de social media.

Portret de voluntar

Adi Balog

Cu o zi înainte de vernisaj, în spațiul din Str Gheorghe Lazăr nr. 3 un voluntar făcea ultimele pregătiri. Profesor de biologie la Liceul Teoretic ,,Nikolaus Lenau’’ din Timișoara, Adrian Balog a devenit voluntar al inEDU în urmă cu 5 ani.

„Povestea mea ca voluntar inEdu a început în anul al doilea de facultate. Era prin iarna anului 2018, când eram student al Facultății de Chimie, Biologie, Geografie, specializarea Biochimie, unde mă pregăteam să devin profesor de biologie în preuniversitar. Anul 2018 a însemnat pentru mine și anul când am început să predau. În acea perioadă am lucrat într-o grădiniță, iar din anul 2021 sunt profesor de biologie la Liceul Teoretic Nikolaus Lenau din Timișoara. Am ales să mă implic în inEDU, în urma unui articol de presă prin care o învățătoare din Timișoara a fost nominalizată profesorul anului, aspect care m-a convins să aleg inEDU, ca loc unde să pot să cresc în cariera pe care mi-am ales-o. În acea perioadă am căutat un ONG în domeniul educației unde să pot să mă implic, dar unde cel mai important să cresc.

Pentru mine educația reprezintă fundația oricărei societăți sănătoase. Trăim niște vremuri în care din păcate, educația a ajuns să fie domeniul cel mai ignorat de factorii decidenți. Motivul meu principal pentru care am ales să fac voluntariat în educație, este tocmai lipsa de interes arătat acestui domeniu atât de vital. Voluntariatul în educație nu înseamnă doar organizare de evenimente frumoase. Pentru mine voluntariatul în educație înseamnă și ieșirea cu ajutor fie material, fie chiar profesional în zonele defavorizate unde lipsa de resurse face ca educația să fie realizată în mod precar sau chiar deloc”, explică Adrian Balog.

Responsabil în special de logistică pentru proiectele ONG-ului, Adrian mărturisește că „în voluntariat descoperi puncte vulnerabile, descoperi dificultăți, care te ajută să te fortifici ca om”.

„Un eveniment inEDU nu înseamnă doar prezența fizică în timpul evenimentelor, ci înseamnă zile înainte pregătire. De la sală și ambient până la consumabile, totul ca participanții la evenimentele inEDU să se simtă foarte bine.

Cea mai grea parte din viața unui voluntar sunt acele momente când în anumite momente trebuie să lucrezi cu oameni care nu au aceeași pasiune sau viziune pe care o ai tu. De multe ori, pasiunea mea pentru educație poate să nu fie la fel de intensă ca a celor oameni cu care colaborezi, însă de cele mai multe ori am învățat că fiecare om are o pasiune aparte, ceea ce face din viața aceasta de voluntariat în educație o călătorie foarte interesantă.

Am învățat multitasking-ul. Atunci când ești voluntar într-un ONG, de multe ori apar situații cu care poate nu te-ai întâlnit și trebuie cumva să le faci față. Am învățat să acord și să primesc feedback, iar cele mai importante două lucruri pe care le-am învățat după aproape cinci ani de inEDU  sunt să nu-mi fie teamă de schimbări majore pentru că schimbarea majoră aduce adevăratul salt, dar și să am mai mult curaj și să țintesc mereu sus, chiar dacă uneori șansele tind spre zero”, completează voluntarul Asociației “Inițiativă în Educație” .

Array

Articole pe aceeași temă: