Companii

Investiție de 150 milioane euro în prima fabrică Industry 4.0 din România

1 oct. 2019 3 min

Investiție de 150 milioane euro în prima fabrică Industry 4.0 din România

Reading Time: 3 minute

Prima fabrică de la noi din țară care funcționează după principiile Industry 4.0 este acum operațională, anunță Arctic. Grupul Arçelik deține pe teritoriul României și cea mai mare fabrică de produse electrocasnice din Europa, locul unde s-au produs mai bine de 34 milioane de aparate frigorifice care au fost exportate în peste 85 de țări din Europa, Africa și Asia.

Fabrica de mașini de spălat este situată în comuna Ulmi, județul Dâmbovița și a fost construită în doar 17 luni, în urma unei investiții de 150 milioane euro. Unitatea se întinde pe o suprafață de peste 700.000 metri pătrați și va avea o capacitate de producție de 2,2 milioane de mașini de spălat pe an.

“Au fost create peste 1.400 de noi locuri de muncă, iar produsele noastre vor ajunge în peste 85 de țări. În același timp, noua fabrică este prima unitate de producție de tip green din România și o candidată pentru certificarea LEED Platinum, cea mai înaltă certificare pe care o poate atinge o astfel de fabrică”, a declarat Murat Büyükerk, CEO, Arctic.

Noua unitate integrează aplicații de tip Industrial Internet of Things (IIoT), cuprinzând echipamente inteligente, dispozitive interconectate și tehnologii de robotică cooperativă.

Sub conceptul Industry 4.0, fabrica utilizează tehnologii de inteligență artificială, machine learning și tehnologii robotizate cu scopul de a crește productivitatea. Controlul calității este complet automatizat în timp ce peste 70% dintre operațiunile de producție au la bază sisteme autodeterminate și autogestionate.

Fabrica din Ulmi va lupta împotriva schimbărilor climatice ajutându-se de sistemul de tratare a apelor reziduale și de cel de colectare a apei pluviale, anual reciclând o cantitate de apă care echivalează consumul a 450 de gospodării. Totodată, instalația fotovoltaică va produce 1 milion de kWh pe an, echivalând cu consumul de energie electrică pe un an a 350 de gospodării. Astfel, într-un an, emisiile de CO2 ar putea fi reduse cu 363 tone.

“Consumul de energie per produs se va reduce cu 28%. Apa folosită în procesul de producție va fi reciclată și refolosită în proporție de aproape 100%, deșeurile de plastic, metal, lemn, carton și metal vor fi colectate separat, iar fabrica este dotată cu sursă de energie regenerabilă, dar și cu zone verzi, în exterior și interior, pentru o calitate mai bună a aerului”, a adăugat Murat Büyükerk, CEO, Arctic.

Fabrica de mașini de spălat de la Ulmi a câștigat “Lighthouse Network Factory”, premiul oferit de Forumul Economic Mondial, devenind unul dintre membrii comunității WEF Light House.

De când a devenit parte a grupului Arçelik, Arctic și-a mărit cifra de afaceri de aproape 8 ori, de la 60 la 498 de milioane euro, iar capacitatea de producție a  ajuns la peste 2,9 milioane de unități pe an în fabrica de frigidere din Găești.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: