Antreprenori Interviuri

Ioana Berza, IOLA Center: „M-am confruntat și cu teama de eșec”

24 sept. 2021 4 min

Ioana Berza, IOLA Center: „M-am confruntat și cu teama de eșec”

Reading Time: 4 minute

Cu o investiție de 1,4 milioane de euro, Ioana Berza a pus bazele IOLA Center, o clinică de recuperare medicală din Bacău deschisă în urmă cu trei ani, după ce antreprenoarea a reușit să se recupereze fără intervenție chirurgicală după un accident suferit la echitație, ceea ce a făcut-o pe tânără să își dorească să învețe mai multe despre recuperarea medicală și să se înscrie la o facultate, unde să studieze kinetoterapia.  

Ioana Berza, fondatoarea IOLA Center ne-a povestit mai multe despre cum a ales drumul antreprenoriatului într-un domeniu cu totul nou pentru ea, despre evoluția serviciilor de fizioterapie și kinetoterapie din perioada pandemiei, dar și despre principalele afecțiuni cu care se prezintă românii cel mai des într-un centru de recuperare medicală.

Cum a luat naștere ideea din spatele IOLA Center și de ce ați ales să deveniți antreprenoare într-un domeniu nou pentru dumneavoastră? Care au fost principalele provocări?

Deși clinica IOLA Center împlinește trei ani în decembrie anul acesta, povestea ei a început cu mai mult timp în urmă. Este, de fapt, povestea mea personală, al cărei start are loc în anii facultății. Pe atunci, nu aveam aceeași claritate pe care o am acum cu privire la abilitățile mele și la ce îmi doream să fac. Am studiat la facultatea de Finanţe, Bănci, Burse şi Asigurări din București și am avut un job în bancă și în controlling financiar. Apoi, am studiat marketing și am descoperit că mi se potrivește mult mai bine, pentru că sunt o persoană creativă.

Antreprenoriatul, însă, a apărut în viața mea ca urmare a practicării unui hobby – echitația. În urma unui accident suferit la echitație, am reușit să mă recuperez fără intervenție chirurgicală. Asta m-a făcut să îmi doresc să învăț mai multe despre recuperarea medicală, m-am înscris la facultatea de Kinetetoterapie, mi-am dat seama că pot și că îmi doresc să îi scap și pe alți oameni de durere. Aici s-a produs declick-ul și astfel a luat naștere ideea de a crea clinica IOLA Center.

Principala provocare a fost să încep o nouă facultate la vârsta de 29 de ani. M-am confruntat și cu teama de eșec, care, în antreprenoriat reprezintă falimentul firmei și de posibilitatea ca toți anii de studiu, investițiile și pregătirea afacerii (de la construcția clădirii până la achiztia de aparatură și recrutarea de personal) să fie în zadar. Toate acestea au fost acompaniate de celelalte roluri care abia apăruseră în viața mea personală, cel de soție și de mamă, care veneau și ele cu provocările specifice de zi cu zi.

Care sunt planurile pe termen scurt, mediu și lung pe care le aveți pentru IOLA Center?

Pe termen scurt, ne propunem să păstrăm calitatea înaltă a serviciilor noastre, să răspundem în mod corespunzător provocărilor legate de actualul context pandemic și să ne facem cunoscuți din ce în ce mai multor români. Până la finalul anului, vizăm o cifră de afaceri de 200.000 euro ca urmare a investițiilor în marketing și branding făcute încă de la începutul lui 2021.

Pe termen mediu și lung, avem în vedere achiziția de noi aparate în acord cu progresele care se fac în industria medicală și expansiunea în alte orașe din România, printre care Iași, Brașov și București.

2 scaled

În pandemie serviciile de fizioterapie și kinetoterapie au fost lăsate în plan secund de români. Care a fost impactul pentru IOLA Center?

Efectele pandemiei se observă cel mai clar la nivel de cifră de afaceri. În 2020, am generat 84.000 euro, comparativ cu un 2019 mult mai bun în care am avut o cifră de afaceri de 134.000 euro. Anul acesta, ne așteptăm să creștem la 200.000 euro.

Ce servicii oferă IOLA Center?

Principalele servicii pe care le oferim în clinică sunt fizioterapia, kinetoterapia și ozonoterapia, toate trei acționând în mod sinergic și complementar. Cu ajutorul aparatelor medicale, reușim să îi vindecăm pe pacienți de afecțiuni ale coloanei vertebrale precum hernia de disc, scolioza, spondiloza, cifoza și alte atitudini vicioase.

Pentru mine, cel mai îmbucurător este faptul că avem rezultate foarte bune cu pacienții cu probleme neurologice și cu cei care suferă de boli cronice precum artroza, durerile articulare și diminuarea mobilității.

De asemenea, oferim servicii de recuperare medicală de corectare a mersului și a alergării, tratare a traumatismelor ortopedice sau vindecare a fracturilor, aparatura permițându-ne să lucrăm pe proteze metalice și implanturi fără nici o contraindicație.

Toate serviciile pe care le oferim au la bază personalizarea. Deși pe website-ul clinicii prezentăm câteva oferte, acestea sunt orientative.  În cadrul clinicii, folosim o metodă de tratament dezvoltată intern, care are loc în trei pași:

  • Etapa 1 – Consultația – În această etapă, echipa noastră adresează numeroase întrebări cu privire la durerea resimțită. Ne interesează să aflăm care este evoluția durerii, când a apărut prima dată și ce s-a întâmplat de atunci cu corpul pacientului cu care stăm de vorbă.
  • Etapa 2 – Tratamentul – Pe baza informațiilor obținute în cadrul consultației și a istoricului medical al pacientului, întocmim un „plan de bătaie” în care urmărim atingerea unor obiective. Principalele etape prin care pacienții noștri ar trebui să treacă sunt: scăderea inflamației, reducerea durerii, decontractarea zonei afectate, îmbunătățirea metabolismului local (astfel încât și organismul  pacientului să înceapă să lupte singur cu durerea) și redarea mobilității. Toate acestea au loc prin intermediul unor proceduri de fizioterapie și kinetoterapie, adaptate fiecarui caz in parte. Aparatura noastră medicală este de cea mai înaltă performanță, iar tratamentul se bazează pe protocoale prestabilite de cei care le-au creat. Pe perioada tratamentului, pacientul este permanent monitorizat de echipa noastră de kinetoterapeuți care pot interveni ori de câte ori este nevoie, pentru a ajunge la obiectivele stabilite.
  • Etapa 3 – Consolidarea – Consolidarea este etapa care încheie procesul de vindecare, dar este în sine un proces la rândul lui. Aceasta presupune continuarea exercițiilor acasă astfel încât durerea să nu mai revină.

Care sunt principalele afecțiuni cu care se prezintă românii cel mai des la IOLA Center?

Cei mai mulți pacienți se prezintă în clinica noastră cu probleme legate de coloana vertebrală. Din păcate, prevenția nu reprezintă un obicei pentru români și, deseori, ajung când durerea devine de nesuportat.

O altă provocare pe care o întâlnesc în legătură cu recuperarea medicală în cazul problemelor cu coloana vertebrală are legătură cu faptul că, odată ameliorate durerile, oamenii se întorc acasă și nu își continuă sedințele de tratament și nici exercițiile pe care le practicau în clinică, sar peste etapa cea mai importantă, consolidarea.  Astfel, uneori, durerile revin, chiar dacă nu la intensitate la fel de mare ca la început.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: