Interviuri Good News

Katharina Scheidereiter, Kaufland România: „Implicarea socială nu e doar despre bugete mari sau strategii sofisticate”

19 mai 2025 5 min

Katharina Scheidereiter, Kaufland România: „Implicarea socială nu e doar despre bugete mari sau strategii sofisticate”

Reading Time: 5 minute

Din 2018, Kaufland România susține societatea civilă din România cu câte un milion de euro anual, prin „În Stare de Bine”, un program de finanțare ce oferă granturi nerambursabile organizațiilor nonguvernamentale din România.

Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România ne-a vorbit despre impactul programului și despre rolul „În Stare de Bine” în strategia de CSR a Kaufland România.

Când ați început „În stare de bine”, ți-ai imaginat impactul pe care îl are azi? Ce te-a surprins cel mai mult în acești 6 ani?

Ne doream să avem un impact pozitiv, mai ales în cultură, viață sănătoasă, sport. Voiam să construim un program care să nu ofere doar bani, ci și încredere. Știam că multe ONG-uri au idei bune, dar nu întotdeauna și resursele sau ghidajul potrivit.

Ne-am bucurat să-i avem alături, încă din faza în care „În stare de bine” era o idee fără nume, pe cei de la Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile. A fost important să avem alături un partener care înțelege nevoile ONG-urilor și le ajută cu adevărat să poată implementa proiecte la firul ierbii. Astăzi, ne uităm la acest parteneriat ca fiind o prietenie de lungă durată – nu atât o surpriză, cât o confirmare a valorilor comune cu care am pornit la drum în urmă cu mai bine de 6 ani.

Ce m-a surprins cel mai mult, însă, a fost volumul de aplicații pe care l-am primit, an de an. A fost o validare puternică a faptului că nevoia e reală și că sunt sute de oameni care vor să schimbe lumea din jur. Și totuși, această avalanșă de cereri ne-a arătat și ceva dureros: că încă e foarte multă nevoie. Că lipsurile sunt multe și că binele, oricât am încerca, nu ajunge încă peste tot.

Cum se decide ce înseamnă „bine” pentru o comunitate vulnerabilă? De unde știți că intervenția e cea potrivită?

E una dintre cele mai dificile întrebări. Pentru noi, totul pornește de la nevoia reală, nu de la o idee frumoasă sau o prezentare perfectă. Uneori ONG-urile știu să cosmetizeze proiectele bine – dar ce căutăm noi este sinceritate și utilitate.

Când simțim că un proiect vine direct din teren, că răspunde unei dureri reale, știm că suntem pe drumul cel bun. De multe ori, binele nu e spectaculos și nu face valuri pe internet. Dar se simte, în felul în care schimbă viețile oamenilor.

Ce înseamnă „În stare de bine” în strategia de CSR Kaufland? A schimbat programul în vreun fel modul în care gândiți CSR-ul azi, comparativ cu acum 6 ani?  

Este stâlpul strategiei noastre și proiectul către care se îndreaptă o mare parte din bugetul nostru. De la început ne-am dorit să construim ceva sustenabil, pe termen lung. Ceva care să nu depindă de emoția unui moment sau de o criză punctuală. Facem și asta atunci când e nevoie, la un dezastru natural, de exemplu, când este nevoie acută de ajutor. Dar, de obicei, ne dorim să educăm oamenii încât să poată să se susțină singuri și să nu fie dependenți de finanțări. 

De-a lungul anilor, prin intermediul „În stare de bine”, am învățat și că e o mare nevoie de creșterea capacității ONG-urilor. La început nu ne-am gândit neapărat la asta, dar pe parcurs am realizat că reprezintă o componentă importantă, pe care am inclus-o în program.

Cum e să lucrezi în CSR în România? Există ceva ce ți-ai dori să se schimbe în mentalitatea mediului de business legat de implicarea socială?

E cel mai frumos job din lume. Poți să faci bine, iar acel bine chiar contează. Îl vezi. Îl simți. Îți dă sens.Mi-aș dori ca mai multe companii să înțeleagă că implicarea socială nu e doar despre bugete mari sau strategii sofisticate.

Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România

E despre intenție, despre curajul de a-ți asuma un rol în comunitatea în care activezi. Și cred că avem tot mai multe exemple bune în România. Dar și loc pentru mai mult. Visez să văd cât mai multe companii că integrează politica de CSR în business – pentru că au pârghii, au căi de a se implica, și nici măcar nu necesită costuri. 

Care crezi că e cea mai greșită percepție despre ce înseamnă CSR sau ajutor pentru comunități? Și cum reușiți voi, la Kaufland, să schimbați perspectiva?

Cred că mulți confundă CSR-ul cu un gest de caritate, cu o donație punctuală. Dar noi știm – și vrem să arătăm – că schimbarea vine din consistență, din lucrurile făcute pe termen lung. O sumă de bani oferită unei familii nevoiașe, le poate schimba o zi. Dar noi preferăm oricând programele solide, care pot schimba vieți. 

Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România

Responsabilitatea socială vine la pachet și cu cifre. Cum păstrați echilibrul între obiectivele de business și nevoia reală de a face bine? Se contrazic uneori?

Pentru noi nu există un conflict. La Kaufland, etica de a da înapoi e în ADN-ul companiei – înainte chiar să existe cuvântul „CSR”. 

Asta vine și din cultura organizației. În Germania, de unde vine Kaufland, o companie e văzută ca un actor responsabil în societate. Și același model îl aplicăm și aici. Avem CSR-ul la masa deciziilor strategice, iar asta face toată diferența.

Ai avut vreodată momente de îndoială, în care părea că binele e prea greu de dus mai departe? Ce te-a făcut să continui?

N-aș spune că am avut momente de îndoială, dar știu cât de greu poate fi uneori să fii în poziția în care trebuie să alegi cine primește o finanțare și cine nu. Am avut colegi care au renunțat la jobul din CSR tocmai pentru că nu au mai putut duce această responsabilitate – au simțit că poartă pe umeri durerea celor care nu primesc sprijinul.

Pentru mine, echilibrul interior a venit dintr-o lecție învățată devreme. Am făcut voluntariat de la 19 ani, într-un centru de zi pentru copii din Cluj. Și acolo am înțeles că, oricât de implicat ai fi, trebuie să știi să trasezi o graniță între ceea ce trăiești profesional și ceea ce ești ca om. Dacă nu înveți să faci asta, te epuizezi repede și nu mai poți ajuta pe nimeni.

Katharina Scheidereiter, CSR Manager, Kaufland România

În plus, la Kaufland avem o strategie foarte clară și un sistem bine pus la punct. Știu exact care sunt criteriile, cum se evaluează proiectele și cine se califică. Decizia nu e una personală, ci una structurată, obiectivă, care îmi dă liniștea că facem tot posibilul să fim corecți și să ajutăm acolo unde e cea mai mare nevoie.

Dacă „În stare de bine” ar fi un personaj, cum l-ai descrie?  

Cred că ar fi un ursuleț panda. Rar, prețios, cald, blând. Dar și jucăuș, empatic și iubit de toată lumea. Are ceva ce-l face să-ți fie drag imediat. Și, în același timp, e genul de personaj care, fără să vorbească prea tare, reușește să schimbe totul în jurul lui.

Articole pe aceeași temă: