Finanțe Stiri

Listarea Hidroelectrica stagnează

28 feb. 2017 2 min

Listarea Hidroelectrica stagnează

Reading Time: 2 minute

Deciziile legate de listarea Hidroelectrica stagnează pe la diferite comisii și la diverse niveluri ale Guvernului, a declarat Greg Konieczny, Portfolio Manager al Fondului Proprietatea (FP) și Vicepreședinte Executiv în cadrul Templeton Emerging Markets Group.

Reprezentantul FP a aratat că premierul Sorin Grindeanu și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini procesul de listare a Hidroelectrica. „Premierul a avut o întâlnire de lucru cu noi pentru în care s-a discutat și despre oferta publică inițială de la Hidroelectrica iar domnul prim-ministru și-a exprimat disponibilitatea de a sprijini acest proces de la nivelul funcției sale”, a declarat Konieczny, într-o conferință de presă.

Greg Konieczny a arătat că situația de a avea un consiliul interimar și un management interimar este o situație riscantă pentru o companie de o asemenea dimensiune și de o asemenea importanță strategică pentru piața electricității din România.

Guvernul anterior a concluzionat procesul de selecție a noului Consiliu de Administrație al Hidroelectrica, în acord cu principiile guvernanței corporative din companiile de stat.

“Exista o listă lungă și o listă scurtă de candidați, iar unii dintre ei sunt candidați foarte buni, de aceea sperăm să avem într-o lună o decizie din partea Guvernului, care într-un final să numească noul Consiliu pentru următorii patru ani. Acest Consiliu ar trebui apoi să selecteze conducerea executivă a Hidroelectrica și împreună să conducă compania pe viitor și sa termine procesul de listare. S-au făcut foarte puține progrese în ultimele luni legat de această listare și multe dintre decizii stagnează pe la diferite comisii și la diverse niveluri ale Guvernului. Am menționat selectarea Consiliului, dar mai este și problema investițiilor secundare în activele companiei, care ar trebui să fie transferate în afara companiei înainte de listare. Așa că, dacă nu va fi luată o decizie foarte clară si un angajament ferm la cel mai înalt nivel in Guvern pentru listarea Hidroelectrica, devine din ce în ce mai puțin probabil ca această listare sa aibă loc înainte de finalul anului”, a explicat reprezentantul FP.

În 2013, Guvernul a decis listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori București, prin majorarea capitalului și lansarea unei oferte publice primare de vânzare de acțiuni a unui pachet nou emis reprezentând 15% din capitalul social existent anterior majorării.

Statul român deține 80% din Hidroelectrica, prin intermediul Ministerului Energiei, iar 20% din acțiuni sunt deținute de Fondul Proprietatea.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: