Finanțe Stiri

MFE: România va atrage fonduri europene în valoare de aproape 3 mld euro în acest an

10 dec. 2020 < 1 min

MFE: România va atrage fonduri europene în valoare de aproape 3 mld euro în acest an

Reading Time: < 1 minut

România va atrage în acest an fonduri europene în valoare de 2,909 miliarde de euro, prin intermediul programelor operaţionale gestionate, anunță Ministerul Fondurilor Europene (MFE).

Începând din noiembrie 2019 şi până în prezent, România a atras per total fonduri europene în valoare de 4 miliarde de euro, dintre care o sumă de 1,1 miliarde de euro a fost atrasă în noiembrie şi decembrie 2019, arată MFE, într-un comunicat de presă.

Potrivit ministrului interimar al Fondurilor Europene, Marcel Boloş, peste un miliard de euro din fonduri europene a fost alocat combaterii noului coronavirus.

„Valoarea fondurilor europene atrase de România începând cu noiembrie 2019, de când am preluat coordonarea Ministerului Fondurilor Europene, este semnificativă: 4 miliarde euro. Sunt fonduri care susţin dezvoltarea României prin investiţii în infrastructură, în digitalizare, în educaţie şi sănătate. În contextul crizei sanitare cauzate de pandemia COVID-19, am alocat peste 1 miliard de euro pentru a finanţa spitalele şi unităţile administrativ-teritoriale în lupta cu noul coronavirus. Şi în alte domenii a fost accelerată atragerea fondurilor europene, motiv pentru care, la nivelul majorităţii programelor prin care România atrage fonduri, în acest an sumele atrase vor fi mai mari decât cele previzionate. Banii europeni schimbă vieţi!”, a afirmat Marcel Boloş.

În primii ani ai actualei perioade de programare, adică în anii 2014-2016, nu au fost atrase sume din fondurile alocate pentru perioada 2014-2020, se menţionează în comunicatul MFE.

„În anii următori, 2017-2019, au fost atrase sume de 1,94 miliarde euro/an. Dacă sunt luaţi în calcul şi primii ani ai perioadei de programare, atunci media sumelor atrase este de 973,87 milioane/an”, potrivit Ministerului Fondurilor Europene.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: