Companii Business Interviuri Tech

Mihai Filip, OVES: Tehnologie IT pentru eficiență energetică

7 nov. 2022 3 min

Mihai Filip, OVES: Tehnologie IT pentru eficiență energetică

Reading Time: 3 minute

Un consum cât mai mic de energie, dar și o distribuție inteligentă a acesteia se află la baza demersurilor investițiilor în soluții IT făcute de companii din domenii cât mai variate.

Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, explică modul în care se pot dezvolta, cu ajutorul tehnologiei, soluții inovatoare capabile să răspundă rapid la provocările momentului.

Cum se poate derula un proces de eficientizare energetică prin investiții în IT?

Eficientizarea energetică poate fi realizată prin mai multe metode, inclusiv prin partea de softuri foarte avansate care ne ajută la monitorizarea și la optimizarea consumului de energie. Dacă știm câtă energie este consumată, unde este consumată și în ce intervale de timp, putem face optimizări importante. Aici, ca exemplu, sunt clădirile smart care „știu” singure (cu ajutorul inteligenței artificiale) cum să optimizeze acest consum de energie.

Dar pe partea de optimizare avem foarte multe variante, cum ar fi încărcarea automobilelor electrice și optimizarea acestei încărcări. Într-un caz din Germania, furnizorul de energie a observat că în jurul orei 18:00, proprietarii de mașini electrice ajung acasă și le pun la încărcat, în același timp utilizând și aparate electrocasnice de mare consum, precum mașina de spălat, cuptorul etc. Rețeaua este astfel suprasolicitată. Atunci, statul a decis să ofere facilități celor care folosesc energie după ora 22, ofe­rind un preț mai mic.

De asemenea, noi lucrăm în prezent la softuri care ne ajută să supraveghem inclusiv consumul și transportul real de gaz. Nu avem cifre exacte în legătură cu cantitatea de gaz produsă. Sunt doar estimări, dar cu sisteme inteligente putem afla exact.

Ce astfel de proiecte a derulat OVES în România sau în alte țări?

Așa cum ziceam și mai sus, de multe ori soluțiile sunt unele globale, însă implementate și în România. Chiar dacă noi dezvoltam soluția în România, de multe ori aceasta este implementată mai întâi în țările care au alocat și bugete pentru așa ceva. Avem proiecte în optimizarea și granularea facturilor (digitalizare), soluții de livrare și optimizare a energiei verde, de la eoliene până la priza de încărcare a mașinilor electrice, respectiv optimizarea modului de încărcare a acestor mașini.

Acum începem un proiect de contorizare precisă a gazului extras din zăcăminte. Lucrăm cu succes la softuri pentru clădiri inteligente care pot adapta sistemul de încălzire în funcție de luminozitatea de afară și în funcție de gradul de reflexie a soarelui în suprafața vitrată.

Care ar fi industriile cel mai ­motivate să efectueze astfel de investiții?

Din ce am observat noi, vedem o mai mare efervescență în zona energiei regenerabile, dar și în industria auto. Iar aplicabilitățile aici sunt multiple: și modul în care funcționează o mașină electrică/hibrid este stabilit de un software. Contează și bateriile, dar și modul în care trimiți curentul din ­baterii către roți. În plus, de când cu contextul global actual, devine tot mai interesent cum putem încălzi smart și propria locuință. Cum putem eficientiza consumul și cum ne putem baza tot mai mult pe energia regenerabilă.

În astfel de proiecte, pe ce trebuie să se pună mai mult accent: pe investiții în hardware sau soluții software?

Ambele sunt importante. Dar cred că „mintea” oricărei aplicații este cea mai importantă. În plus, ne bazăm tot mai mult pe inteligența artificială în cadrul proiectelor noastre. Dar un software, oricât de performant ar fi, nu poate funcționa fără hardware; sunt interconectate.

Opțiunea pentru investiții în IT în aceste procese de eficientizare energetică nu ridică și probleme suplimentare de securitate IT? Cum pot fi acestea gestionate? Sigur că fiecare proces efectuat în plus reprezintă un risc suplimentar. Este vorba de interoperabilitatea dintre diferitele sisteme, dar și de riscul uman. Nu este necesar să fie un departament de IT intern care să facă acest lucru.

În tot ceea de dezvoltăm noi, ținem cont de partea de siguranță și vulnerabilitate a produsului. Construim produse sigure care au risc foarte scăzut să fie atacate. Dacă știi cum să construiești aceste sisteme, ținând cont de securitate încă din momentul în care faci arhitectura proiectului, nu vei avea breșe de securitate. În ceea ce privește factorul uman, facem mereu training-uri și analize legat de modul în care un operator gestionează un soft. Prin programele noastre de training pe partea de „human risk management” am reușit până acum să stăm departe de astfel de situații

Goana după surse regenerabile

Urmând tendința de eficientizare energetică și de reducere a consumului de energie, și companii mari, precum Google, Facebook și Apple, au operat schimbări în obiceiurile de consum al energiei. Cele trei companii folosesc acum surse regenerabile de energie și se străduiesc să devină complet dependente de astfel de surse de energie – trend care va fi adoptat de tot mai multe companii în viitorul apropiat. „În esență, companiile sunt interesate de modalități de livrare în siguranță, rapid și fără pierderi a energiei sau de dezvoltarea de softuri care au rol de a folosi și repartiza energia cât mai eficient, în cazul producătorilor auto, sau care ajută la transportul energiei cu accent pe eficientizarea consumului, cum e cazul companiilor din zona proptech”, spune Mihai Filip, CEO al OVES Enterprise.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 367 (17 octombrie – 17 noiembrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: