Lifestyle Stiri

Nespresso: Lecția de sustenabilitate

27 oct. 2022 3 min

Nespresso: Lecția de sustenabilitate

Reading Time: 3 minute

Nespresso a construit un model de afaceri responsabil și a obținut certificarea B-Corp în luna aprilie a acestui an, asigurând aprovizionarea durabilă cu cafea verde și oportunități de reciclare și reutilizare a aluminiului și a zațului de cafea

Fiecare ceașcă de cafea Nespresso are deja o amprentă neutră de carbon – obținută atât prin inițiative de reducere a gazelor cu efect de seră generate de activitatea companiei, cât și prin inițiative de compensare realizate ca parte din proiecte de anvergură relevante. Compania își atinsese pe plan global obiectivul de a neutraliza amprenta de carbon generată de procesele operaționale (categoriile 1 și 2) încă din 2017, iar în ultimii doi ani și-a îndreptat eforturile către neutralizarea emisiilor de carbon care apar ca urmare a operațiunilor logistice și în ciclul de viață al produselor (categoria 3). În România, Nespresso a introdus în premieră, în 2018, propria infrastructură de colectare și reciclare a capsulelor de cafea utilizate, având capacitatea de a colecta și recicla în totalitate capsulele de cafea pe care le comercializează. Iubitorii cafelei Nespresso pot aduce capsulele utilizate în magazinele Nespresso sau le pot trimite prin curier, de oriunde din țară, fără niciun cost, atunci când primesc o nouă comandă de cafea. Mai mult, tot pe plan local, Nespresso caută noi modalități de a recondiționa și recicla espressoarele din portofoliu, de aceea, prin intermediul programului ReLove iubitorii de cafea au posibilitatea de a achiziționa espressoare recondiționate, făcând în același timp o alegere sustenabilă, cu impact pozitiv asupra mediului înconjurător.

Schimbările climatice amenință plantațiile de cafea și comunitățile care le cultivă. Numeroși experți estimează deja că regiunile potrivite pentru cultivarea cafelei s-ar putea reduce cu până la jumătate până în 2050. Mai ales pentru cafeaua Arabica viitorul pare mai degrabă sumbru, cafeaua Arabica având nevoie de temperaturi între 18 și 21 de grade Celsius pentru a prospera.

Nespresso a fost întotdeauna dedicat practicilor de agricultură durabilă, colaborând cu peste 140.000 de fermieri pentru a obține în mod suste­nabil cafea de cea mai înaltă calitate prin intermediul programului Nespresso AAA Sustainable ­Quality™. Lansat în 2003 în colaborare cu organizația nonguvernamentală Rainforest Alliance, programul AAA este o abordare unică în ceea ce privește producția de cafea, ­axându-se pe cea mai bună calitate a boabelor verzi de cafea, obținută doar prin practici responsabile, sustenabile. Programul sprijină fermierii prin investiții în infrastructură și în comunitățile lor, politici de plată gândite în avantajul acestora, prin susținerea în implementarea de practici agricole responsabile și oferirea accesului la programe de formare și asistență tehnică. Toate acestea conduc la îmbunătățirea permanentă a calității cafelei, dezvoltării sustenabile și productivității plantațiilor de cafea – cei trei piloni reprezentați de triplul A din numele programului. Această abordare a adus și îmbunătățirea condițiilor soci­ale, de mediu și economice ale comunităților fermierilor de cafea în toate zonele vizate, însă este nevoie de mai mult.

Compania face mai mulți pași, mai departe, trecând la nivel global la agricultura regenerativă. Acest nou mod de a practica agricultura presupune cultivarea cafelei ­într-o manieră care conlucrează cu natura, folosind abilitatea acesteia din urmă de a se vindeca și regenera. Agricultura regenerativă este un sistem agricol benefic pentru mediul înconjurător, care imită procesele naturale din ecosistemele cu care lucram. Înțelegând pe deplin contextul local, se pot proiecta agroecosisteme care să îmbunătățească calitatea solului, biodiversitatea și rata de retenție a carbonului. În sistemele agricole convenționale, arborii de cafea sunt cultivați pe rânduri, într-un sistem de producție monocultură, adesea folosind pesticide, erbicide, îngrășăminte și așa mai departe. Un sistem agricol convențional se bazează foarte mult pe inputuri agrochimice externe și irigații. În sistemele de agricultură regenerativă se tine seama de speciile care vor beneficia de un anumit ecosistem, minimizând introducerea unor factori externi. Tocmai pentru că Nespresso colaborează îndeaproape cu producătorii de cafea de mai bine de 16 ani, o mare majoritate dintre ei au adoptat deja practici de agricultură durabilă. Acest lucru înseamnă că există deja o bază solidă pentru următorii pași: trecerea la un sistem de producție a cafelei prin agricultură regenerativă care să fie scalabil, finanțabil și care să influențeze pozitiv mediul. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: