Management Interviuri

Nicoleta Radu, PAID: Provocările asigurărilor împotriva dezastrelor naturale

22 dec. 2022 4 min

Nicoleta Radu, PAID: Provocările asigurărilor împotriva dezastrelor naturale

Reading Time: 4 minute

Nicoleta Radu este Director General al Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID). Rolul acestei societăți este să administreze asigurarea obligatorie de locuințe, oferind protecție financiară în fața cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundațiilor.

În ultimii ani, managementul s-a remarcat printr-o serie de proiecte inovatoare, prin investiții în tehnologizare și digitalizare, dar și prin implicarea în proiecte de responsabilitate socială. Într-un interviu acordat revistei noastre, Nicoleta Radu a vorbit despre leadership, echipe puternice, dar și despre misiune și provocări.

Cum vezi leadership-ul în 2022?

Conduc o societate de asigurări, o companie care se ocupă cu asigurarea locuințelor împotriva dezastrelor naturale. Pentru mine, a fi lider înseamnă să ai o viziune pe care să o împărtășești cu echipa și totodată să-i motivezi pe oameni să te urmeze în îndeplinirea misiunii și obiectivelor stabilite. Când cele două componente sunt îndeplinite, poți să te numești un lider de succes. Din nefericire, sunt prea mulți cei care cred că o poziție de conducere aduce automat și statutul de lider. Realitatea este că leadership-ul nu ține nici de ierarhie, nici de meserie.

De fapt, cred că liderii sunt un soi de influenceri. Dacă ai o echipă, indiferent cât este ea de mică, dar dacă reușiți să vă armonizați valorile și să urmați împreună aceeași misiune, e mare lucru. Și nu, nu este deloc ușor să ajungi la acest nivel, nici în formule restrânse, nici în cele mai extinse numeric.

Cum reușești să ajungi la conectare constructivă cu cei din echipa ta?

Dincolo de cărți și teorie, admit că nu-i deloc simplu să rezonezi autentic, în mod permanent, cu toată lumea. Uneori este dificil să-ți anticipezi propriile nevoi, darămite pe ale altora. Ajută mult comunicarea, dar și aceea trebuie să fie asertivă, iar uneori nu ne construim contextul potrivit pentru asta. Plec mereu de la premisa că echipa este cel mai mare atu pe care-l am în activitatea de management. Și nu este doar un setup mental, este o realitate, pentru că, în definitiv, aceia sunt oamenii cu care tu poți să-ți duci planurile la final și alături de care trăiești bucuria succesului. Cred că este vorba despre exercițiu, să lucrezi cu tine în primul rând, ca lider, să interiorizeze aceste adevăruri. Mai apoi, lucrurile vin și natural.

Cumva cred că ne-a ajutat și pandemia. Mă uit în jur și văd că se schimbă puțin paradigma în multe echipe. Dacă înainte totul era despre cifre și clienți, mai nou companiile se concentrează pe consolidarea echipelor, prin valorificarea abilităților și competențelor fiecăruia dintre angajați – iar asta este de bine, o normalitate pe care ne-a adus-o criza, dovadă că toate aceste provocări sunt doar trepte în dezvoltarea noastră, atunci când alegem să transformăm greul în oportunități.

Cum ai reușit să te impui ca femeie într-o zonă financiară în care, cel puțin la nivel de management, sunt 99% bărbați?

Cred că m-a ajutat faptul că nu mi-am prea pus problema că sunt femeie într-o lume a bărbaților sau că provocările ar putea să fie cu mult peste puterile mele. Suntem diferiți, femeile și bărbații sunt diferiți, avem atuuri și vulnerabilități, ideea este să ducem în echipele pe care le coordonăm fix acele elemente care clădesc, care generează unitate, sinergie și, pe cale de consecință, productivitate.

Mi-am propus să-mi îndeplinesc rolul de lider la PAID cu fermitate și cu eleganță, așa cum sunt eu construită. Faptul că sunt autentică față de mine m-a ajutat să mă raportez corect și la cei din jur, fără să fiu încremenită într- o paradigmă a discriminării, fie ea pozitivă sau negativă.

Cum stați cu gradul de acoperire în asigurarea de locuințe? Se asigură românii?

Fără îndoială, românii sunt tot mai conștienți de riscul la care se expun dacă nu-și încheie asigurarea împotriva dezastrelor naturale. Sunt multe situații în care oamenii tot amână și amână, până când li se întâmplă nenorocirea. Apoi apare regretul că n-au acționat la timp și se produce o schimbare de mentalitate. Dar de ce să ajungem până acolo? Sunt mulți care cred că lor nu li se poate întâmpla. Or faptul că tu crezi în protecția divină nu înseamnă că nu trebuie să-ți asumi responsabilitatea. Asigurarea locuinței împotriva dezastrelor naturale a apărut tocmai din cauza incidenței mari a cazurilor de distrugere provocată de inundații, cutremure și alunecări de teren. Nu poți să stai cu mâinile încrucișate și să aștepți să facă statul ceva pentru tine, când de fapt responsabilitatea este la tine.

Cultural suntem construiți pe un soi de indiferență pentru aceste obligativități. Încercăm să le tot ocolim, ne mândrim cu situațiile în care reușim să nu ne conformăm. Probabil că, atâta vreme cât vom fi subordonați acestor mentalități, gradul de înțelegere asupra riscului nu se va transpune și în grad de acoperire în asigurare. Dar să nu rămânem în această notă pesimistă, pentru că există și o masă semnificativă de cetățeni care sunt tot mai pragmatici și mai precauți, iar aceștia răspund favorabil la campaniile de informare ale PAID și ne bucurăm mult când ei înțeleg că este o prioritate să-ți pui la adăpost financiar locuința.

Care este cea mai importantă reușită de care te-ai bucurat de când ești la conducerea PAID?

Cu riscul să mă repet, echipa. Niciun proiect din cele cu care ne mândrim astăzi n-ar fi fost posibil dacă nu era dedicarea și munca oamenilor de la PAID. Eu nu sunt antreprenor, dar cumva am luat această companie de la început, era abia înființată, ca un startup.

S-au făcut între timp 10 ani de când o conduc și sunt onorată de rezultatele pe care le las în urma mea. Împreună am ajuns de la zero la 1,8 milioane de polițe. Sigur, rapor tat la fondul locativ care însumează 9,6 milioane de locuințe poate părea puțin, dar vă asigur că efortul din spate nu este unul mic. La rândul nostru am căutat mereu să fim sustenabili și solvabili, astfel că ne-am asigurat la case mai mari, cum s-ar spune, având în prezent un program de reasigurare de un miliard de euro – bani pe care îi putem atrage de îndată în cazul unui dezastru natural de amploare, așa cum ar fi un cutremur similar celui din 1977. Este cel mai mare program de reasigurare din Europa Centrală și de Est, o realizare pentru care suntem recunoscuți și apreciați la nivel internațional, în industria asigurărilor, desigur.

Rămânem însă cu această provocare pentru care căutăm continuu soluții: doar una din cinci locuințe este asigurată împotriva dezastrelor naturale. Această vulnerabilitate este una majoră pentru România și facem tot ceea ce ține de noi pentru ca, în cazul unui eveniment catastrofal, cetățenii asigurați să poată face față ceva mai ușor eforturilor de reconstrucție sau renovare.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 369 (19 decembrie 2022 – 15 februarie 2023). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: