Antreprenori Business Interviuri

Nicu Bocancea, Florăria Iris: Arta care face businessul să înflorească

2 dec. 2020 10 min

Nicu Bocancea, Florăria Iris: Arta care face businessul să înflorească

Reading Time: 10 minute

Cel mai premiat florist din România, Nicu Bocancea, a lansat de curând manifestul „50 de zile pentru 50 de ani”, alături de fratele său Cosmin Avrămiță, prin care se folosește de construcții florale complexe pentru a atrage atenția asupra unor reguli sau nereguli din jur și pentru a marca 50 de ani de la lansarea pe piață a florăriilor Iris, fondate de părinții lor. Am vorbit cu Nicu Bocancea despre acest manifest, dar și despre businessul de flori din România.

Cum a luat naștere ideea din spatele manifestului „50 de zile pentru 50 de ani” și ce v-ați propus cu el?

Campania manifest #50dezilepentru50deani este felul nostru de a sărbători aniversarea de 50 de ani a istoriei familiei noastre în industria florilor din România. Am vrut să facem ceva cu esență, am vrut să arătăm, în primul rând, puterea florilor și faptul că ele chiar au o voce care poate să spună cele mai puternice mesaje, uneori cu mai multă forță decât vorbele. Și, în al doilea rând, ne-am dorit ca prin flori să vorbim despre oameni, despre lucruri, despre lume și despre ce este cel mai important în jurul nostru: respectul, grija, iubirea, viața, copiii.

11

Când ne-am propus să începem campania, ne-a fost teamă ca ne va fi greu să găsim 50 de contexte pe care să le semnalăm cu ajutorul florilor, însă cu fiecare episod de manifest, ne convingem că 50 e un număr prea mic pentru cât de complexă e lumea din jurul nostru și pentru câte mesaje putem transmite cu ajutorul florilor. Ne legăm de orice ne inspiră pe noi ca oameni: o groapă în care se tot împotmoleau mașinile ne-am gândit să o umplem de flori, o pungă de mucuri de țigară sau de PET-uri găsite pe stradă le-am transformat în aranjamente florale, o bancă sau un coș de gunoi, ignorate de trecători, le-am semnalizat cu ajutorul construcțiilor florale, le-am umplut școlarilor ghiozdanele cu flori și le-am construit o poartă de intrare în școală din cărți, am încercat să celebrăm dragostea noastră pentru doamnele din viețile noastre susținând o acțiune “roz” a Fundației Renașterea și tot așa.

Practic așa ne începem și ne terminăm fiecare zi de când am început #manifestul pentru normalitate și frumos, cu explorarea gândurilor, a sentimentelor, a regulilor sau neregulilor și a lumii din jurul nostru. Și după ce terminăm un manifest, deja ne gândim la următorul sau poate chiar ne ciocnim de el pe stradă, în drumul nostru înapoi înspre atelier.

Anul acesta se împlinesc 50 de ani de când familia dumneavoastră activează în industria florilor din România. Care este viziunea pe care o aveți pentru Iris pentru următorii ani?

Viziunea Iris este cea imprimată nouă de către părinții noștri încă din copilărie: dragostea pentru flori și respectul față de oricine le iubește și are nevoie de frumusețea lor. Ieri, astăzi și mâine ne dorim să facem viața oamenilor mai colorată și mai plină de emoții pozitive prin intermediul florilor. Încercăm să facem totul cât mai bine, să fim la curent cu tot ce e nou în industria florilor la nivel mondial, să ajutăm ca accesul românilor la flori să fie același ca în țările cu tradiție în domeniu, iar noi, românii, să fim priviți cu apreciere de marii jucători ai lumii în floristică. Îmi amintesc ca ieri cum mama se străduia ca magazinul de flori, deschis la puțin timp după Revoluția din 1989, să arate ca în reviste, prețuia fiecare fir de floare pe care reușea să îl aducă, iar din cele mai rare făcea construcții florale pe care le așeza în vitrină.

12

Este foarte interesantă transformarea industriei în acești 50 de ani care au trecut de când părinții mei au început lucrul cu florile, cât de mult s-au schimbat florile la care avem acces și gusturile românilor în ceea ce privește aranjamentele, buchetele și plantele. Un singur lucru nu s-a schimbat, convingerea familiei noastre că dacă te implici și te dedici florilor, ele te răsplătesc, iar clienții simt emoția din fiecare buchet, aranjament sau fir de floare dăruit.  

Care sunt planurile pe care le aveți pentru florăria Iris?

Lanțul de florării Iris înseamnă în jur de 100 de angajați, 11 magazine deschise, un atelier-concept într-o clădire superbă de patrimoniu în care floriștii noștri experimentează și se joacă cu plantele și cu florile în fel și chip, un magazin online și o poveste de 50 de ani dedicată florilor și frumuseții pe care ele o aduc în viețile oamenilor.

Piața florilor s-a dezvoltat foarte mult la nivel mondial în ultimii ani și s-a diversificat teribil. Este o întreagă industrie în jurul plantelor și a florilor, care se intersectează cu domenii nenumărate: design, fashion, arhitectură, urbanism, peisagistică, accesorii. Spre exemplu, am asistat în ultimii ani la o explozie de creativitate în zona vazelor, a ghivecelor și a vaselor pentru plante și flori, există târguri internaționale, există ediții limitate semnate de creatori celebri, sunt anumite piese care valorează infinit mai mult decât planta pe care o găzduiesc. Florile au versatilitate, au viață și au capacitatea de a umple un spațiu, de a însufleți o grădină sau o încăpere, de a crea un întreg univers în jurul lor, ceea ce deschide foarte multe frontiere.

10

De mai bine de 10 ani, Iris livrează și internațional, oriunde în lume. Dacă îți dorești să dăruiești mamei, care este în America, un buchet de flori de ziua ei, în 24 de ore, noi i-l trimitem acolo. La fel și noi, românii, putem avea în maxim 7 zile aproape orice floare sau plantă de pe glob, de oriunde din lume, oricât de exotică ar fi. Pentru anul viitor, ne dorim să putem livra oriunde în țară, într-un timp foarte scurt. Însă, noi am făcut totul pas cu pas, calculat, nu am ars etape, nu ne-am hazardat, este prea importantă calitatea și povestea Iris pentru noi, ca să ne uităm numai pe cifre și pe planuri de profitabilitate.

Primim des întrebarea de ce nu deschidem florării Iris în țară sau de ce nu vindem francize Iris, însă noi nu vrem să uităm cine suntem și ce ne mână pe acest drum. Iris este un business de familie, construit după chipul și asemănarea familiei noastre, el ne seamănă și așa trebuie să rămână. Vrem să avem totul sub control, să avem calitate în magazinele și în produsele noastre, să avem oferta unică și variată pentru piața din România și să știm și să ne regăsim în tot ce facem. Nu vrem să riscăm sau să ne pierdem în goana după cifre mai mari, mai ales că ni s-a demonstrat din experiență că cifrele devin din ce în ce mai mari organic, natural, din implicare, dăruire, perfecționare și căutare permanentă de mai bine și mai frumos pentru clienți. În cazul în care copiii noștri vor considera să facă altfel, le dorim succes și îi vom încuraja să gândească larg, însă eu și Cosmin așa vedem povestea Iris, sub ochiul și rigorile noastre 100%.

Care sunt cele mai mari provocări cu care vă confruntați ca antreprenor în această industrie?

Dincolo de business, este o meserie, o pasiune și un drum foarte frumos și cu sens pe care noi îl trăim zi de zi. Eu nu mă văd făcând altceva. Trăiesc un vis devenit realitate, mi-a dat Dumnezeu mai mult decât am îndrăznit să-mi doresc. Când eram mic și ai mei erau zi și noapte la magazinul de flori, eram invidios pe ele, mi se părea că mi-i răpesc. În timp, mi-am înțeles părinții și am ajuns și eu la fel. Odată ce ajungi să iubești florile, nu te mai poți opri din asta, drumul e tot înainte și e din ce în ce mai greu și mai pasional.

Eu am terminat Facultatea de Drept, trăisem printre flori, îi văzusem pe părinții mei cum își dedică viața lor și câte satisfacții au zi de zi, însă planul meu era altul, voiam să devin notar. Soarta a vrut ca ai mei să aibă nevoie de sprijinul meu la magazine, așa a fost conjunctura, fix înainte de examenul meu. Odată ce am intrat în poveste, mi-a plăcut mult și am încercat să învăț meseria asta și, cu fiecare zi, să fiu cel mai bun, alături de părinții mei. Am mers la cursuri, am participat la competiții, am aprofundat cât am putut de mult arta florală până când mi-am dat seama că asta îmi place cel mai mult să fac, nimic altceva nu mă face mai fericit.

Fratele meu, Cosmin, și el lucrează zilnic alături de părinții noștri și de mine, este la fel de pasionat de asta, însă de partea de dezvoltare și cifre, și împreună trăim genul acela de vis devenit realitate: părinții fac un business, îl dezvoltă, copiii se implică, transformă totul într-o meserie și pregătesc povestea pentru următoarea generație. Așa că, nu de puține ori, ne gândim amândoi la momentul în care Iris va fi “predată” copiilor noștri. Nu există o moștenire mai frumoasă și mai plină de sens: business cu meserie, istorie și pasiune la pachet.      

Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, cum au fost aceste opt luni pentru florăria Iris mai ales că evenimentele au fost restricționate și școala s-a mutat o perioadă de timp online?

În cazul Iris, în ultimii ani, cifra de afaceri a crescut, în ritmul creșterii interesului oamenilor pentru flori, de la un an la altul constant și a variat ca creștere de la 0,5% la 20%. 2020 este un an imprevizibil, în care nu am putut activa constant în nișa de evenimente mari, din cauza pandemiei, însă în care s-au dezvoltat multe divizii de business în care nu ne puneam mari speranțe, cum ar fi nișa plantelor unicat și a arbuștilor cu care oamenii și-au potolit dorul de verde, de natură, într-o perioadă în care s-a schimbat și s-a îmbogățit relaționarea oamenilor cu propria locuință. A crescut ponderea comenzilor online, a abonamentelor online, cu livrare constantă, însă au rămas de bază și florăriile noastre fizice pe care mama noastră a decis să nu le închidem deloc, nici măcar în lunile de lockdown, cu orice riscuri, ca să putem păstra acele oaze de frumos, de culoare și de magie pe care noi încercăm să le creăm în fiecare dintre locațiile noastre pentru iubitorii de flori. Este interesant să avem puterea să ne adaptăm și să fim atenți la nevoile și la sentimentele oamenilor, cred că grija față de ei este cheia succesului în orice poveste fie ea personala sau de business.

Sunteți cel mai premiat florist român și aveți nenumărate reușite în portofoliu printre care și locul 7 la Campionatul Europen de Floristică sau locul 3 la Singapore Garden Festival. Cum ați reușit să obțineți aceste performanțe?

M-am născut printre flori. Nici nu prea am știut cum e să trăiești altfel decât printre ele, cu gândul la ele, cu drag de ele, dar, în copilărie, și cu ciudă și gelozie pe ele că-mi țineau părinții captivi prea mult timp. Acum îi înțeleg atât de bine pe părinții mei, pentru că am ajuns să fac și eu la fel, să stau printre florile mele de dimineața până târziu în seară sau chiar în noapte, iar copiii mei ajung să simta cum simțeam și eu, nevoia de a da florile la o parte, ca să aibă parte de timpul lor cu parintele.

Dragostea de flori este o dragoste de care nu te lecuiești și căreia nu-i scade niciodată din intensitate, din contră, îi crește, pentru că realizezi cu fiecare zi de muncă în domeniul acesta că există o infinitate de variante de a pune în valoare florile, iar natura este magică, ne-a oferit atâtea comori colorate și verzi, mici și mari, înalte sau scunde, dar toate minunate, aparte și cu rolul și mesajul lor. Eu, de 25 de ani, învăt și lucrez în acest domeniu, am făcut și am predat cursuri în întreaga lume, am participat la competiții în Europa, în Asia, am luat premii, însă cel mai fericit și mai împlinit profesional mă simt atunci când sunt doar eu cu florile în încercarea de a spune o poveste cu ajutorul lor. 

Ai mei insistau ca eu să am o meserie sigură, probabil simțind greutățile și nesiguranțele din industria florilor și au vrut ca eu să devin notar. Eram la un pas, chiar la unul, fără exagerare, îmi luasem licența și mai aveam de trecut o etapă și deveneam notar cu acte în regula. Menirea mea era alta, însă, iar soarta ne-a scos în drum, chiar atunci, un context în care ai mei aveau nevoie de ajutorul și aportul meu în florării, pentru că tocmai le plecase un om de bază. Așa că, natural și firesc a fost să intru în domeniu, să încerc să-l înțeleg pentru a mă descurca onorabil. Și mi-am dat seama că îmi place atât de mult, încât nu mă mai pot opri din învățat, din explorat, din bătut lumea în lung și-n lat pentru a vedea diferențele de mentalități referitor la meseria aceasta. Iar acum nu mă văd făcând altceva, e întreaga mea viață, a mea și a fratelui meu, așa cum a fost și a părinților noștri și cum, în cazul fericit la care visăm noi, va fi și a copiilor noștri. 

Ce sfat aveți pentru tinerii care și-ar dori să vă urmeze modelul în cariera de florist?

Ar trebui să știi că odată ce inima ți-a fost furată de flori, nu o mai recuperezi niciodată. Este o muncă ce dă dependență și cere mult timp și multă implicare. Florile chiar devin cel mai prețios copil pe care îl ai. Între timp, am devenit și eu tată de doi băieți și am ajuns să-i înțeleg pe părinții mei care stăteau nopțile prin sere și în fiecare zi simțeau să facă mai mult și mai mult cu și pentru flori. Așa că, dacă vreți să faceți un business din asta, pregatiți-vă pentru o viață dedicată florilor și rețineți că va fi greu să fiți și artist, și manager de dezvoltare.

Eu sunt foarte fericit că îl am pe Cosmin, fratele meu, alături de mine, în businessul Iris, pentru că el a a preluat tot ce înseamnă administrativ, cifre și dezvoltare, desigur că sunt și eu implicat în deciziile mari, dar oricum, mi-a dăruit timp să mă pot ocupa de ceea ce îmi place mie cel mai mult: lucrul cu florile. Așa că, trebuie să fiți pregătiți atunci când intrați în această industrie de un domeniu care reprezintă un mix între artă și matematică. Cursuri de formare sunt multe, eu am preferat să îmi fac școala alături de mentorul meu, master floristul recunoscut mondial Gregor Lersch. Odată ce pătrunzi în acest domeniu, începi să înțelegi ce ți se potrivește și ce nu, ce anume ai vrea să aprofundezi și în ce colt de lume.

Nicu Bocancea este cel mai premiat master florist din România pe plan local și internațional, cu o expertiză de peste 20 de ani în industria florilor, membru al Asociației Floriștilor din România și al FLOOS, organizația celor mai buni 30 de floriști din întreaga lume. A câștigat trofee la competiții internaționale în Europa și Asia și este al șaptelea cel mai bun florist al Europei, în urma participării la Campionatul European de Floristică din 2016. Lucrările lui de design floral au fost remarcate pe plan internațional și publicate de cele mai importante publicații de floristică din lume și a fost invitat să susțină cursuri de floristică în zeci de țări de pe mai multe continente. În calitate de master florist, Nicu Bocancea va reprezenta România în 2021 la Europa Cup. Nicu Bocancea lucrează de mic copil în atelierul de flori al părinților săi, a studiat și a predat la cele mai prestigioase școli internaționale din domeniu și experimentează designul floral de peste 20 de ani, fiind, alături de fratele său, Cosmin Avrămiță, unul dintre moștenitorii celui mai longeviv și respectat business floral de familie din România, Iris.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: