Tech

Nokia mai strange 1,3 miliarde de euro din patente

1 feb. 2016 < 1 min

Nokia mai strange 1,3 miliarde de euro din patente

Reading Time: < 1 minut

Disputele comercialo-juridice legate de patente aduc la tribunale din întreaga lume giganti din lumea IT&C, sumele in joc fiind uriase. In urma unui proces arbitrat de o instanta independenta, Nokia a anuntat fixarea unei intelegeri cu Samsung, in legatura cu utilizarea de catre compania sud-coreeana a unor patente aflate in proprietatea intelectuala a grupului finlandez. Suma care ar urma sa fie primita de Nokia nu a fost comunicata, dar de la inchirierea globala a unor patente pe urmatorii doi ani, compania finlandeza urmeaza sa primească 1,3 miliarde de euro, arata marketwatch.com.

Intre 1984 si 2014, Nokia a investit in cercetare si dezvoltare peste 50 de miliarde de dolari, in portofoliul Nokia Technologies aflandu-se 10.000 de patente.

Un alt dosar celebru, disputat tot de o instanta independenta, a fost incheiat cu cateva saptamani in urma intre Ericsson şi Apple, compania americana urmand sa plateasca suedezilor, pentru o serie de patente utilizate, drepturi de utilizare timp de sapte ani.

Nokia vinde, cumpara, inchiriaza

De la inceputul acestui an, Alcatel-Lucent a intrat complet in portofoliul Nokia. Tranzactia, anuntata anul trecut, se ridica la suma de 15,6 miliarde euro. De asemenea, actionarii (fostei) Alcatel-Lucent beneficiaza de 33,5% din noua companie, care opereaza deja sub brandul Nokia.  Tot anul trecut, Nokia a decis vanzarea business-ului de harti (Here) la un consortiu format de gigantii auto germani Audi, BMW, Daimler, pentru suma de 2.8 miliarde euro.

In 2013, Microsoft a  cumparat diviziile Terminale&Servicii Nokia pentru 3,79 miliarde de euro, la aceasta suma adaugandu-se alte 1,65 miliarde euro pentru anumite patente .

 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: