Stiri Tech

Numărul atacurilor stalkerware a crescut cu 35%. Cum ne putem proteja

18 aug. 2020 2 min

Numărul atacurilor stalkerware a crescut cu 35%. Cum ne putem proteja

Reading Time: 2 minute

Problema protejării vieții private în online este agravată și de existența unui software special de
stalkerware, care utilizează funcții ascunse, destul de greu de identificat. Un astfel de software este
conceput pentru a rula în secret pe dispozitivul unei victime. Întrucât stalkerware-ul este proiectat pentru a recolta toate tipurile de date, indiferent de tipul de dispozitiv pe care îl folosește victima, problemele nu apar doar pentru cei care folosesc dispozitive mobile, ci și pentru utilizatorii de PC. De fapt, numărul de utilizatori care s-au confruntat cu stalkerware pe un computer a crescut cu 35%, potrivit unui rasport al companiei rusești de securitate informatică, Kaspersky.

În acest context, Kaspersky a introdus câteva funcții noi pentru utilizatorii de PC, în soluțiile sale de securitate. În mod special, a fost îmbunătățită funcția Account Check din Kaspersky Security Cloud pentru Windows. Aceată funcție verifică acum în mod automat toate adresele de e-mail care au fost folosite pentru logarea online Aceasta înseamnă că utilizatorii pot economisi timp, întrucât nu trebuie să mai introducă manual adresele de e-mail pe care vor să le verifice cu ajutorul serviciului. Nu în ultimul rând, utilizatorii au acum opțiunea de a adăuga adrese de e-mail individuale într-o listă care este verificată în mod regulat de către noua funcție.

Suita de securitate

În ceea ce privește noua generație de produse tradiționale pentru utilizatori individuali, printre care se numără Kaspersky Anti-Virus, Kaspersky Internet Security și Kaspersky Total Security, Kaspersky a îmbunătățit detectarea pentru a elimina tehnologia intruzivă, precum stalkerware-ul, pe PC. Funcția trimite o notificare către utilizator, pentru a-l avertiza că stalkerware-ul a fost detectat de dispozitivul lui și îi permite acestuia să elimine software-ul identificat, să-l ignore, sau să-l adauge în lista aplicațiilor de încredere. Această nouă caracteristică pentru Windows este compatibilă cu versiunea de anul trecut, când Kaspersky a început să semnalizeze spyware-urile comerciale, printr-o alertă distinctă, care avertiza utilizatorii cu privire la pericolele pe care stalkerware-ul le poate genera pe dispozitivele Android.

“În ciuda popularității dispozitivelor mobile, vedem o cerere ridicată în rândul consumatorilor de a le proteja informațiile personale pe care le stochează pe PC-uri – prin urmare, este esențial să le asigurăm în mod corect. Tocmai din acest motiv, dar și ca răspuns la numeroasele solicitări ale utilizatorilor noștri, am adăugat detectarea avansată pe PC pentru programele spyware disponibile pe piață – cunoscute sub numele de stalkwerware. În plus, funcția Account Check din Kaspersky Security Cloud pentru dispozitive mobile a arătat recent că 85% dintre e-mail-urile utilizatorilor se aflau în domeniul public. Acest lucru evidențiază riscul ca datele noastre private să fie compromise online, motiv pentru care am actualizat o funcție pentru Windows, care verifică automat dacă adresele de e-mail ale utilizatorilor ar putea fi utilizate pentru a le accesa conturile fără știrea lor”, spune Marina Titova, Head of Consumer Product Marketing la Kaspersky.

Există două ediții ale soluției Kaspersky Security Cloud, disponibile pentru clienți: Personal și Family. În timp ce ediția personală oferă protecție pentru nevoile zilnice ale utilizatorilor moderni, ediția Family are inclusă o funcție de control parental și instrumente de gestionare de la distanță, pentru a oferi protecție întregii familii.

Foto: © | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: