Antreprenori by eMAG BizRemote by certSIGN Business Stiri

O companie românească oferă, gratuit, consultanță financiară pentru IMM-uri

27 mart. 2020 3 min

O companie românească oferă, gratuit, consultanță financiară pentru IMM-uri

Reading Time: 3 minute

Guvernul României a adoptat o serie de măsuri au ca scop stimularea IMM-urilor și creșterea nivelului de lichiditate din piață. Pachetul adoptat se ridică la 5 miliarde de RON, având rolul de garantare a creditelor de investiții, cu obiectivul de a stimula IMM-urile si a crește nivelul de lichiditate din piață. Pentru atragerea lichidităților, Professional Capital Finance oferă consultanță gratuită companiilor aflate în dificultate.

Astfel compania de consultanță promite să ajute IMM-urile să navigheze prin pachetul legislativ adoptat prin ordonanță de urgență și le oferă consultanță în relația cu băncile, pentru a facilita și a grăbi procesele de obținere a finanțărilor garantate de stat. Întreaga echipă de consultanți este pregătită să răspundă tuturor solicitărilor din partea companiilor aflate în dificultate ce vor dori să beneficieze de know-how. Întregul proces de consultanță se va desfășura la distanță, în conformitatea cu toate recomandările autorităților.

“IMM-urile sunt un pilon de stabilitate pentru economia locală și trebuie să depunem toate eforturile pentru a menține sănătatea acestora.” a declarat Mihai Iordan, Managing Partner Professional Capital Finance.

Care sunt instrumentele pe care le pune statul la dispoziție pentru sprijinirea economiei? 

Garanțiile de stat reprezintă un angajament expres, necondiționat și irevocabil asumat de FNGCIMM – Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, în numele și în contul statului, materializat într-un contract de garantare, care acoperă pierderea suportată de instituția de credit, ca urmare a producerii riscului de credit (neplata).

Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM) este o instituție financiară nebancară, deținută 100% de statul român, înființată în scopul facilitării accesului IMM-urilor la finanțări, prin acordarea de garanții pentru instrumentele de finanțare contractate de la bănci comerciale sau din alte surse.

Parametrii finanțărilor garantate de către stat:

  1. Plafon maxim cumulat, acordat per beneficiar: RON 10,000,000, din care:
  • Plafon maxim line capital de lucru: media cheltuielilor aferente capitalului de lucru din ultimii 2 ani, in limita a RON 5,000,000
  • Valoare maxima credite de investiții: RON 10,000,000
  1. Procent garantare stat, prin FNGCIMM – Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici si Mijlocii: 80%
  2. Maturitatea maximă pentru linia de capital de lucru: 36 luni
  3. Maturitatea maximă pentru credite de investiții: 120 luni

Mai mult, ordonanța prevede subvenționarea dobânzii aferente acestor credite pe o perioadă de minimum un an (până la 31.03.2021) și poate fi prelungită cu încă 2 ani în condițiile în care restricțiile sanitare vor avea un impact mai mare asupra economiei.

Cum poate o companie sa acceseze astfel de facilitați?

În cazul în care compania se încadrează în criteriile de eligibilitate menționate, compania se poate adresa oricărei bănci comerciale pentru accesarea unor astfel de facilități. Un aspect important al procesului este faptul că, de la momentul intrării în vigoare a ordonanței de urgență și a publicării normelor metodologice de aplicare și până la momentul la care companiile vor putea începe procesul de analiza în vederea obținerii facilităților de credit va exista o perioada de timp de până la 2 săptămâni, timp în care băncile vor semna convenția de garantare cu statul prin FNGCIMM și vor defini parametrii de funcționare a noilor produse bancar. Aceste două săptămâni pot reprezenta intervalul ideal pentru pregătirea dosarului de finanțare.

În plus, un alt aspect important este procentul de garantare oferit de stat – 80%. Astfel, companiile vor trebui sa aibă la depoziție o serie de active – libere de sarcini – pe care să le aducă în completarea garanției statului până la cuantumul de 100% din facilitatea de credit accesată.

În funcție de normele interne ale băncii pentru care se optează, garanțiile suplimentare aduse de companie pot fi: active imobiliare: terenuri, clădiri, active mobiliare: echipamente, precum și active circulante: creanțe, stocuri. 

Companiile care doresc să acceseze consultanța Professional Capital Finance pot scrie la office@professional-capital.ro.

Foto: © Robert Kneschke | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: