Business Stiri

O nouă stație de metrou pe Șoseaua Berceni

23 sept. 2020 2 min

O nouă stație de metrou pe Șoseaua Berceni

Reading Time: 2 minute

Ministerul Fondurilor Europene a aprobat, la finalul săptămânii trecute, cererea de finanțare privind construirea stației de metrou de pe Șoseaua Berceni, care va face legătura zonei de sud a Bucureștiului cu nordul și centrul Capitalei.

Noua stație de metrou va fi construită între stația Berceni, actualul capăt de linie al Magistralei 2 de metrou și Șoseaua de Centură. Cu o suprafață desfășurată de 15.100 mp, stația va fi una supraterană, însemnând o clădire cu subsol, parter și două etaje.

Lungimea noului traseu, care va avea o cale dublă de rulare (două linii distincte, față de o singură linie, cum este în momentul de față) va avea 1,6 kilometri, precum și șase zone de acces pietonal, din care două vor fi situate pe partea opusă a Șoselei Berceni, fiind asigurată legătura printr-un pasaj pietonal subteran.

De asemenea, din cele două ieșiri, se va face legătura directă cu parcarea de tip park&ride, care va fi amenajată în imediata apropiere. Mai mult, fiind o stație supraterană, proiectul prevede inclusiv instalație de degivrare a căii de rulare, care să permită exploatarea în condiții de siguranță pe timp de iarnă. Lucrările au ca termen de finalizare 22 de luni de la ordinul de începere al acestora.

Conform statisticilor, magistrala 2 de metrou reprezintă 25% din totalul liniilor Metrorex și suportă zilnic 50% din fluxul de trafic al întregii rețele de transport subteran din Capitală.

Recent, în 15 septembrie, a fost pusă în funcțiune prima magistrală de metrou construită de la 0, după 1989, magistrala 5: secțiunea Râul Doamnei – Eroilor.

Traseul Magistralei 5 de metrou – Secțiunea Râul Doamnei-Eroilor oferă o cale de transport de mare capacitate și un mijloc de legătură între zona de sud-vest a Bucureștiului (cartierul Drumul Taberei) și centrul orașului, pe o lungime de circa 7 km, 10 stații de metrou.

Secțiunea Râul Doamnei – Eroilor, inclusiv stația și depoul Valea Ialomiței este finanțată din fonduri externe nerambursabile în cadrul POS-T 2007 – 2013, POIM 2014-2020 (85%) și de la bugetul de stat (15%).

Valoarea proiectului, aprobat prin H.G. nr. 374/2019, este de cca. 3,2 miliarde lei. Valoarea eligibilă a proiectului este de cca. 2,3 miliarde lei, din care contribuția Comisiei Europene prin Fondul de Coeziune (în cuantum de 85% din valoarea eligibilă a proiectului) este de cca. 2 miliarde lei.

Lucrările proiectului de investiții au început în noiembrie 2011.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: