Companii Lifestyle Stiri

Obiectivele într-o campanie cu influenceri sau pagina 107 din noua carte a lui Cristian China-Birta

25 feb. 2021 4 min

Obiectivele într-o campanie cu influenceri sau pagina 107 din noua carte a lui Cristian China-Birta

Reading Time: 4 minute

Cristian China-Birta, unul dintre cei mai cunoscuți oameni din digitalul românesc, lansează în mediul editorial prima carte de marketing din România care abordează întregul proces ce stă la baza colaborărilor cu influenceri. Asistăm la prezentarea structurilor și a etapelor necesare de parcurs în campaniile brandurilor, precum și a strategiei din spatele unei comunicări creative și eficiente.

Cartea „Ce ne facem dom’le, cu influencerii ăștia?” vorbește despre rolul influencerilor și beneficiile aduse în acțiunile de promovare, fiind un produs editorial mult așteptat în industria de marketing și comunicare, în mediul de business, dar și de tinerii specialiști care se află la început de carieră.

Volumul prezintă o viziune nouă asupra conceptului de influencer, fiind prima carte autohtonă care își propune să consolideze relația antreprenorilor sau a oamenilor de marketing cu influencerii, educând totodată opinia publică pe această temă. Astfel, lectura ia forma unui traseu pe parcursul căruia vei cunoaște toți pașii necesari desfășurării unei campanii cu influenceri. Structura informațiilor și sfaturile pragmatice din spatele experienței de agenție a autorului fac din această carte o resursă indispensabilă pentru oricine dorește să investească în colaborările de influencer marketing.

Cu toate acestea, cartea nu este scrisă doar din perspectiva omului de marketing, Chinezu fiind o prezență care și-a câștigat statutul de influencer în mediul online de-a lungul anilor. Îmbinând două perspective diferite, cartea poate fi considerată un manual de bună practică,  mai ales datorită efortului depus pentru structurarea și explicarea colaborărilor de influencer marketing, un domeniu în care metodologia și literatura de specialitate încă se află la început. Înainte de lansarea cărții, l-am convins pe Cristian să ne dezvăluie unul dintre fragmentele pe care le consideră esențiale pentru realizarea unei campanii de succes.

[Text preluat din “Ce ne facem dom’le, cu influencerii ăștia?”]

Ce obiective specifice să îți propui într-o campanie cu influenceri?

Ca să ne fie mai ușor de discutat cum să te ajute aceste rânduri să decizi mai eficient dacă merită sau nu să faci o campanie cu influenceri, ai de ales între două obiective majore: brand awareness sau referral.

De ce este important să stabilești din start cam ce tip de campanie cu influenceri vrei? Din foarte multe puncte de vedere. Dar cel mai important în acest punct al discuției este că influencerul, în funcție de obiectiv, își ajustează abordarea dacă este profesionist.

Iar noi ziceam că lucrăm doar cu profesioniști, da?

Atunci când ceri influencerului să aibă în minte că obiectivul campaniei este unul de brand awareness – adică să audă cât mai multă lume de tine –, tot ce face el în social media face într-un anumit fel, în timp ce, dacă vrei ca influencerul să îți trimită oameni pe un landing page, site, spre exemplu – campanie referral –, tot ce face el în social media face altfel.

În plus, ca să o zicem pe aia dreaptă, reușești să eviți penibilul moment în care zici nu prea mi-ai trimis oameni pe site, deși tu i-ai spus bloggerului că vrei să audă cât mai multă lume de mine. Adică el, desigur, a înțeles că vrei brand awareness, nu să îți trimită oamenii pe site cum ai fi vrut tu, dar nu ai știut să îi zici.108

Ce înseamnă campanie de brand awareness

În esență, înseamnă că mesajul tău ca brand, în funcție de influencerii pe care îi folosești în campanie, o să ajungă la un număr de X oameni. Cum ziceam mai sus, dacă îi trasezi acest obiectiv, influencerul abordează provocarea de brand awareness într-un anume fel. De regulă, să includă produsul/serviciul tău într-o poveste, să folosească tehnici de storytelling specifice, să aibă o abordare emoțională, fiecare cum și-a obișnuit comunitatea.

Sunt acele povești care, practic, reușesc să transfere o parte din autoritatea influencerului asupra brandului tău – produsului/serviciului, după caz. Cu cât este mai mare acest transfer, cu atât mai bine, desigur.

Tot aud: E greu să măsori o campanie de brand awareness. Greșit. Să măsori campania nu este greu. Să măsori cu ce te-a ajutat ca business, mai ales pe termen scurt, asta este greu. Aici, din păcate, lucrurile se complică pentru multe branduri, căci pur și simplu nu au mecanisme interioare care să „traducă” cu ce îi ajută o campanie de brand awareness în social media – sau pe orice alt canal, de altfel; să nu îmi ziceți că știți exact cu ce v-au ajutat panourile dintre tufe, că nu vă cred!

Aș vrea, însă, să îi rog pe cei care sunt sceptici în ceea ce privește campaniile de brand awareness să se uite la brandurile care fac aproape exclusiv astfel de campanii. Și o să vedeți că există un numitor comun: sunt branduri foarte mari, care aparțin unor businessuri uriașe. Întrebarea este: dacă cei mari fac campanii de brand awareness aproape permanent, înseamnă că nu știu ei la ce îi ajută astfel de campanii? Gândiți-vă la asta.109

Ce înseamnă campanie de referral

În esență, influencerul trebuie să îți trimită cât mai mulți oameni pe landing page – site, secțiune din site, pagină de social media etc. Influencerul abordează o astfel de provocare mai pe stil de call to action. Adică le zice exact ce au de făcut: Intră și vezi ce produs tare au lansat ăștia. Și transmite acest mesaj direct, cumva în dauna poveștii despre care ziceam la partea de brand awareness.

Pentru că obiectivul tău este unul clar: vrei oameni trimiși pe site.

Desigur, ca în orice lucru în viață, un influencer bun reușește să împletească cele două abordări și să facă în așa fel încât dintr-o campanie de brand awareness să trimită cât mai multe clicuri către site, iar dintr-o campanie referral să facă cât mai mult brand awareness.

Dar regula de bază rămâne: sunt obiective diferite, care trebuie abordate diferit.

Cartea publicată de editura Hyperliteratura este deja disponibilă pentru precomandă în librăriile Cărturești, iar cititorii nerăbdători se vor putea bucura în prima lună de achiziționarea unui exemplar cu autograful autorului.

Mai multe detalii despre povestea din spatele cărții și sfaturi zilnice din domeniu pot fi descoperite direct pe blogul cristianchinabirta.ro și pe pagina dedicată de Facebook.

Cartea face parte dintr-un proiect mai amplu susținut de Kooperativa 2.0, agenție specializată în campanii integrate de marketing și comunicare cu aproape 10 ani de experiență în mediul digital.  De-a lungul anilor, Kooperativa 2.0 a fost desemnată adesea printre cele mai vizibile Agenții Digitale în online de către Zelist Industries și în ”Top 10 agenții care au lucrat cu bloggerii”, conform Digital Report realizat de Revista Biz.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: