Business Companii Management Tech

Omul care vrea să vă închiriați mașina

29 apr. 2020 3 min

Omul care vrea să vă închiriați mașina

Reading Time: 3 minute

Modelul de afaceri bazat pe car sharing nu și-a atins nici maximum de inventivitate în soluții, nici capacitatea de acoperire a pieței. Perpetoo este primul serviciu de car sharing de la persoană la persoană din România, lansat în toamna anului trecut de antreprenorul Aurelian Marin, cunoscut pentru implicarea în industria de turism.

 Credeți că piața de car sharing din România era prea aglomerată înainte de apariția pandemiei și a stării de urgență?

Piața de car sharing este abia la început în țara noastră. Dacă pentru serviciile de ridesharing (închirieri de mașini cu șofer) se poate spune că există o oarecare maturitate, existând deja 3-4 jucători impor­tanți, la fel și pentru închirierea mașinilor fără șofer, de pe stradă, cu plata la minut, unde și acolo sunt deja 4-5 jucători, în ceea ce privește închirierea de mașini fără șofer, direct de la proprietari locali, pe termen atât scurt (3-24 ore) cât și lung (zile sau săptămâni), doar Perpetoo.com oferă acest gen de serviciu în România. Altfel spus, suntem primii și singurii în categoria de peer to peer car sharing (închiriere de mașini pe termen lung direct de la proprietari). Suntem siguri că, după această perioadă, românii își vor dori să călătorească mai mult pe plan intern și, în plus, să sprijine businessurile locale, astfel că sperăm ca piața de închirieri de mașini direct de la proprietari să crească și noi odată cu ea. Condițiile sunt mult mai bune decât cele ale unui serviciu rent-a-car clasic, atât în ceea ce privește costurile de închiriere, cât și flexibilitatea, iar românii vor alege cu siguranță mult mai rațional în perioada următoare.

 Cum merge Perpetoo în timpul pandemiei?

Este evident că deplasările oamenilor s-au redus în această perioadă, atât cele de serviciu, cât și cele legate de timpul liber. Prin urmare acest trend a afectat negativ și rata de închirieri de pe platformă. Noi ne-am lansat în toamna anului trecut și aveam planuri și speranțe mari pentru această primăvară, în care ne propuneam să intermediem mii de călătorii. Acum, trebuie să ne adaptăm realității și să conștientizăm că, la fel cum se întâmplă cu industria auto, cea de transporturi, HoReCa și turism, totul trebuie regândit și replanificat. Sperăm însă ca, dacă lucrurile se vor îndrepta în următoarele două luni, să circulăm fără probleme la vară, mai ales că, potrivit estimărilor noastre, numărul vacanțelor petrecute în România va crește considerabil.

 Ce se întâmplă totuși cu businessul ?

Perpetoo este un startup din domeniul tehnologiei, așa că folosim această perioadă pentru a ne pregăti: platforma online este verificată, întreținută și îmbunătățită. Astfel ca, la rezolvarea situației prin care trecem cu toții, clienții noștri să ne regăsească într-o formă și mai bună. De asemenea, folosim această perioadă și pentru diversificarea și creșterea numărului de mașini disponibile spre închiriere. Apropo de asta, chiar am observat o creștere a numărului de cereri de listare pe site. Adăugăm noi și noi modele de la Dacia Sandero la Mercedes clasa E sau de la Audi A4 la Volkswagen Eos.

 Ce măsuri de prevenție și igienă ați aplicat în această perioadă?

Am avut închirieri până la declararea stării de urgență națională și ne-am asigurat împreună cu proprietarii mașinilor că vehiculele sunt igienizate corespunzător după fiecare utilizare. Însă, odată cu înrăutățirea situației, ne-am dorit și noi ca deplasările să nu mai existe, pentru ca epidemia să fie stopată cât mai curând.

 Cum ați încheiat 2019?

Anul 2019, sau mai exact ultimul trimestru al anului, a reprezentat primele luni de lansare. Am început cu București, Cluj-Napoca, Iași și Timișoara. Suntem încă în plină lansare și vom mai fi încă o perioadă bună de timp de acum înainte. Ne concentrăm pe îmbunătățirea continuă a platformei  perpetoo.com și pe promovarea serviciului pe cât mai multe canale, cu mențiunea evidentă că zilele astea cu toții suntem atenți la alte subiecte de interes pentru comunitate. În același timp, suntem la zi cu planul de lansare, în martie am adăugat în lista orașelor Perpetoo și Suceava, Brașov, Constanța, Oradea, Sibiu, deci ne extindem.

 Derulați și un business de turism, prin Paradis Vacanțe de Vis. Care credeți că va fi impactul asupra turismului în acest an?

Fără să ne dorim, 2020 va rămâne pentru toți anul pandemiei. Dorim să ieșim cu toții sănătoși din toate astea. Turismul pe plan mondial este deja foarte serios afectat și este evident că va fi și până la finalul anului. Pe plan local nu are cum să fie diferit. În toate astea există și o parte pozitivă: ne bazăm că românii își vor petrece concediile din acest an în țara noastră și, în felul acesta, toți cei implicați în turismul local să aibă o șansă să își revină încet, încet. Îmi doresc ca, la finalul lui 2020, să spunem despre acesta că a fost anul în care ne-am (re)descoperit propria țară.

  • 350.000 de euro este investiția în lansarea serviciului  de car sharing Perpetoo

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: