Finanțe

Ora exacta in banking

3 iun. 2014 4 min

Ora exacta in banking

Reading Time: 4 minute

Dupa mai multi ani in care creditele nu prea au mai fost pe placul nimanui, din cauza conditiilor economice, iar bancile au resimtit din plin aceasta perioada, orologiul cresterii economice a reinceput sa bata. Chiar daca mai firav si doar sporadic, sunt semnale legate de reluare a activitatii de creditare.

 Bancile privesc urmatoarea perioada cu ceva mai mult optimism, in conditiile in care un procent semnificativ anticipeaza cresterea cererii de credite atat pentru persoane fizice, cat si pentru persoane juridice, si peste 80% din institutiile de credit se asteapta la o intensificare a activitatii de creditare, conform Barometrului Bancar ARB & EY. Studiul realizat de EY Romania in baza unui parteneriat cu Asociatia Romana a Bancilor (ARB) prin intermediul unui chestionar derulat cu conducerile bancilor membre ale ARB este, practic, un indice al industriei bancare.

La acest sondaj au participat banci totalizand o cota de piata in functie de active de peste 85%. “Institutiile de credit sunt interesate sa sustina economia cu credite. Bancile se asteapta la o crestere usoara a cererii de credite in mai multe sectoare si segmente de clientela si, in acelasi timp, preconizeaza relaxarea partiala a politicilor de creditare in sectoare precum industria, tehnologia informatiei, agricultura, telecomunicatii, sanatate si pe segmentul IMM-urilor”, spune Radu Gratian Ghetea, presedintele Consiliului Director al ARB. Ghetea a mai spus ca ARB depune eforturi pentru eliminarea barierelor in desfasurarea activitatii bancare, astfel incat sectorul bancar sa fie si mai in masura sa-si sprijine clientii.

Barometrul Bancar ARB & EY va fi derulat de doua ori pe an cu membrii Asociatiei Romane a Bancilor si este un instrument de informare a bancherilor si opiniei publice in privinta modului in care conducatorii din sistemul bancar romanesc privesc evolutia mediului economic, legislativ si de afaceri si implicatiile asupra bancilor pe care le conduc. Rezultatele sunt prezentate si pe grupuri de banci in functie de cota de piata pe active: banci cu o cota de piata de peste 5%, cele cu o cota de piata intre 1 si 5% si banci cu o cota de piata de sub 1%.

ASTEPTARI POZITIVE

 Cele mai multe banci se asteapta la o imbunatatire usoara a mediului economic. Astfel, 76% dintre respondenti cred ca perspectivele generale ale economiei romanesti in urmatoarele sase luni se vor imbunatati in mica masura, in timp ce 24% cred ca perspectivele vor ramane la nivelul actual.

Impactul din zona euro ar trebui sa se vada si intr-o mai mare consolidare a sistemului bancar romanesc in urmatoarea perioada. Sunt disponibile mai multe tinte, care ar putea duce la un numar mai mic de institutii bancare si la o eficientizare a sistemului. Marfin Bank, Credite Agricole, Carpatica, Volksbank, Millennium Bank sunt printre organizatiile care si-ar putea afla noi actionari. Cu toate acestea, chiar daca considera inevitabila aceasta consolidare, 76% dintre bancheri o vad de mica anvergura in urmatoarele 12 luni, in timp ce doar 24% cred ca aceasta consolidare va fi medie. Este si mai interesant faptul ca nici in urmatorii trei ani bancherii nu se asteapta la o reorganizare masiva a sistemului. 71% cred ca va avea loc o consolidare de  anvergura medie, in timp ce doar 14% dintre bancherii intervievati cred ca consolidarea va

fi la scara mare. Sondajul releva ca institutiile de credit sunt interesate mai degraba de cumpararea de credite decat de vanzare. Aproximativ 43% din banci iau in considerare achizitia de portofolii de credite si doar 29% vanzarea unor astfel de active. Dintre acestea din urma, multe se refera la practica deja uzuala a vanzarii unor portofolii relativ mici de credite neperformante.

MAI MULTE AFACERI

Atunci cand vine vorba de propria activitate bancara, bancherii sunt usor mai optimisti, nu atat de moderati. Pe zona de retail, peste 65% din banci se asteapta la o crestere a cererii de credite de consum, iar o proportie mai mare, de 75%, la un avans al cererii de carduri de credit. Tot intr-o proportie mare (70%) bancile anticipeaza cresterea cererii de creditare pentru clientii persoane juridice. Potrivit sondajului, cadrul legislativ al insolventei si modul de aplicare a legislatiei descurajeaza creditarea, considera peste 85% din bancile respondente. “Recentele modificari ale Codului insolventei aduc imbunatatiri cadrului legislativ, dar considera m ca mai sunt lucruri de facut in ceea ce priveste aplicarea legii pentru a convinge bancile ca lucrurile s-au schimbat si in consecinta pot sa-si relaxeze politicile de creditare. Mentinerea disciplinei financiare este conditia de baza pentru pastrarea stabilitatii sistemului bancar”, a subliniat Radu Gratian

In acelasi timp, peste 80% din banci se asteapta ca cheltuielile cu provizioanele de risc de credit sa nu creasca sau chiar sa scada (35%). Aproximativ 75% din banci cred ca rezultatele financiare se vor imbunatati.

Bancherii au motive ca sa fie usor mai optimisti, dupa cum vedem si in sondaj, pentru ca nivelul creditelor neperformante din sistemul bancar, de 22,3% in martie 2014, potrivit datelor publicate de Banca Nationala a Romaniei, arata ca s-a facut curatenie in sistem si s-au folosit indicatorii “cei mai stransi”, insa ar fi mai mic dupa definitia Autoritatii Bancare Europene. “Directia de Supraveghere a cerut in repetate randuri sa se determine nivelul de credite neperformante, cifrele astea vin dupa sute de operatiuni de verificare si evaluare. Faptul ca a crescut atat de mult este pentru ca a fost destul de vigilenta (Directia – n.r.) si a insistat sa se spuna adevarul si am ajuns la 22%. De fiecare data in acordurile cu institutiile internationale am avut grija sa spunem, dar si ei au spus ca asta inseamna vigilenta, tarie de caracter”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, cu ocazia prezentarii raportului trimestrial asupra inflatiei.

Totodata, el a aratat ca s-au utilizat “cei mai stransi” indicatori pentru a fi evaluate creditele neperformante, mentionand ca definitia creditelor neperformante difera mult de la o tara la alta. “Aceasta cifra, plimbandu-se fara explicatii, a ajuns sa ne sperie si pe noi (cei de la BNR – n.r.), spui ca e cam mult. Dar dupa definitia contabila nivelul este de 12%. Mai trebuie sa spunem ca avem un grad extrem de ridicat, care se duce spre 100%, de acoperire cu provizioane a creditelor neperformante”, a explicat Isarescu.

Guvernatorul BNR a mentionat ca Autoritatea Bancara Europeana (ABE) raporteaza creditele neperformante atat la expunerile neguvernamentale, cat si la cele guvernamentale, definitie care va trebui sa fie preluata si de Romania.

Potrivit acesteia, rata expunerilor creditelor neperformante estimate la nivel agregat la finele anului trecut a fost de 17,4%.

Astfel, toate semnalele indica un sistem bancar solid, capabil sa atenueze orice impact, iar “curatenia” facuta si o imbunatatire a mediului economic pot conduce la o revenire pe plus a economiei in general, dar si a institutiilor bancare in particular.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: