Analize Brand Focus Companii Tech

Orange Fab – Cities of the Future

2 apr. 2022 7 min

Orange Fab – Cities of the Future

Reading Time: 7 minute

Din motive bine cunoscute, ultimii doi ani s-au dovedit a fi critici pentru orașe și comunități. Pandemia a afectat nucleul vieții urbane, iar autoritățile locale au fost nevoite să acționeze rapid pentru a proteja viețile oamenilor și, în același timp, să caute cele mai bune abordări pentru a gestiona efectele pe termen lung ale COVID-19.

La intersecția celor două provocări, un subiect iese în evidență: imperativul de a face orașele mai ”umane” și de a cultiva un puternic sentiment de conectivitate, aruncând lumină asupra a ceea ce orașelor ar trebui să le pese cel mai mult – oamenii.

Cercetările recente ale Deloitte din SUA estimează că până în 2040, până la 80% din distanțele parcurse de pasageri în zonele urbane ar putea fi în vehicule autonome partajate. Soluții precum dronele pentru pasageri de la EHang și livrarea cu drone de către Amazon fac progrese rapide. Companiile de logistică caută din ce în ce mai mult tehnologia autonomă pentru a satisface cererea în creștere de bunuri.

Punând atracția talentelor în centrul strategiei sale, un oraș se poate dezvolta cu scopul de a fi cea mai atractivă gazdă (de oameni, companii și centre de cercetare), pentru a facilita dezvoltarea ecosistemelor, se mai arată în studiul Deloitte.

Munca la distanță a prelungit lista orașelor care pot adopta această abordare strategică. Orașele mai mici pot să prospere într-o lume post-pandemică, folosind datele ca sursă de competitivitate. în mediul inovației digitale. Este timpul pentru micile hub-uri la distanță.

AI în expansiune

Având în vedere că datele joacă un rol central în unele dintre aceste schimbări, călătoriile personalizate sunt ceva pe care orașele vor începe să-l ofere, segmentându-și clienții (cetățeni) într-un context de mobilitate și implementând strategii pentru fiecare segment de piață. Se estimează că valoarea mobilității „inteligente” va crește la 850 de miliarde de euro până în 2025, reprezentând mai mult de 1% din PIB-ul global.

Mașinile funcționează 24/7 și există operațiuni și sarcini pe care orașele le îndeplinesc, care vor deveni din ce în ce mai inteligente și vor fi alimentate de inteligența artificială (AI). Inteligența artificială va contribui la optimizarea eficienței operaționale, prin prestarea de servicii remodelată. Într-un studiu ESI ThoughtLab, 66% din 167 de orașe chestionate investesc masiv în AI, iar 80% vor face acest lucru în următorii trei ani.

În timp ce asistenții de chat (chatbotii) sunt în prezent printre cele mai comune soluții bazate pe inteligență artificială, orașevor evolua pentru a avea platforme digitale aidoma unor„creiere ale orașului”, unde toată activitatea urbană este orchestrată și operată, oferind o vedere holistică a orașului, permițând corelarea rapidă a evenimentelor. Dacă comportamentul cetățenilor este înregistrat prin date anonime, iar tehnologia 5G permite orașelor să devină ecosisteme uriașe conectate, va fi de o importanță capitală să maximizăm valoarea datelor și să îmbunătățim planificarea și luarea deciziilor folosind AI și analiza datelor, pe parcurs.

Vedem orașe precum Dublin și Singapore, printre altele, creând un Digital Twin – o replică digitală dinamică a activelor și mediilor lor fizice și a interdependențelor lor – în scopuri de planificare urbană și folosind învățarea automată pentru a prezice evenimente și tendințe viitoare.

Cities of the Future în România: Proiectul Alba Iulia – smart city

În 2016, Primăria Alba Iulia a încheiat un acord de colaborare cu Orange România pentru proiectul pilot “Alba Iulia Smart City 2018”, prin care au fost propuse o serie de soluții de digitalizare a orașului, inaugurând primul Smart City din România Concepul de oraș inteligent propus de Orange a pus bazele unei platforme deschise și interoperabile care poate fi extinsă și adaptată nevoilor în schimbare ale cetățenilor și municipalităților.

Startup-uri ce au soluții tehnologice care pot să transforme orașele României

BOX2M – În cadrul Alba Iulia Smart City, soluţia dezvoltată de BOX2M pe infrastructura Orange (conectivitate şi platformă IoT) monitorizează în timp real consumul şi calitatea energiei furnizate în două puncte de aprindere ale sistemului de iluminat public. Aceste puncte deservesc 101 lămpi de iluminat inteligent cu LED, gestionate de la distanţă prin comunicaţii LoRaWAN si prin sistemul de telegestiune inteliLIGHT.

Complementară soluţiei de iluminat public inteliLIGHT, BOX2M permite municipiului Alba Iulia şi operatorului pentru iluminat public reduceri semnificative ale facturii de achiziţie de energie, micşorarea eforturilor (cost, timp) de mentenanţă, alertarea incidentelor, auditarea în timp real cât şi interfaţarea structurată într-un sistem de management tip BIM (business intelligence model) ce constituie unul dintre elementele de bază ale unui “smart territory”.

uRADMonitor – Pentru a determina exact care sunt zonele din oraş cu o calitate a aerului scăzută, astfel încât administrația să se poată interveni, Orange a integrat pe platforma de oraş inteligent Alba Iulia Smart City soluţia uRADMonitor. Aceasta echipează orașul inteligent cu senzori pentru diverși factori poluatori.

15 senzori au fost instalaţi şi funcţionează la parametri optimi în 15 autobuze (ale STP Alba Iulia) dotate cu conectivitate Internet sau access LoRaWAN. 

City Analytics, dezvoltat de Fullscreen Digital împreună cu Orange și alți parteneri – City Analytics este o soluţie software implementată în cadrul proiectului pilot Alba Iulia Smart City de către Orange, cu ajutorul căreia administrația orașului poate vizualiza în timp real zonele aglomerate și fluxurile de trafic pietonal, timpul petrecut în anumite zone și frecvența de revizitare.

Informaţiile sunt agregate în modele statistice şi analitice și sunt vizualizate grafic în timp real sau în evoluție pe perioade de până la un an. Informațiile sunt relevante pentru definirea de soluţii pentru decongestionarea traficul urban normal sau generat de activități turistice.

Alte patru startup-uri cu soluții pentru managementul deșeurilor, cybersecurity, încărcarea trotinetelor electrice și eficientizarea proceselor de relații cu clienții prin AI au intrat în acceleratorul Orange Fab ca urmare a selecției din programul Cities of the Future. Lansat pe 17 martie 2021, Cities of the Future și-a propus să identifice companii tinere care dezvoltă produse ce îmbunătățesc experiența oamenilor în orașe, procesele administrațiilor publice ori care facilitează relația dintre cetățeni și primării.

Datorită programului de accelerare Orange Fab, startup-urile CityDock, CyberEdu, ECON și EmailTree.AI beneficiază de mentorat pentru dezvoltarea produselor și definitivarea planului de afaceri alături de profesioniști Orange România. De asemenea, auacces în laboratorul Orange 5G Lab, la echipamente și tehnologii de comunicații de ultimă generație precum LoRaWAN sau LTE-M și primesc susținere pentru implementarea proiectelor pilot alături de companii și de autoritățile publice.

CityDock – Rețea de stații smart de încărcare pentru trotinetele electrice

CityDock produce stații de încărcare pentru trotinetele electrice după un design propriu, patentat. De asemenea, au dezvoltat o aplicație mobilă care permite managementul utilizatorilor și oferă informații despre ocuparea stațiilor de încărcare. Soluția poate fi integrată de primării, hoteluri, companii sau universități ce vor să faciliteze soluții de micromobilitate pentru beneficiarii și clienții lor.

CyberEdu – Platformă de predare și e-learning pentru specialiștii în securitate

CyberEdu acoperă decalajul dintre teorie și practică în procesul de învățare a securității cibernetice oferind o soluție alternativă de dezvoltare a abilităților practice, concentrându-se pe instruire personalizată în funcție de competențe.

ECON – Sistem de management al deșeurilor

Plaforma IoT dezvoltată de clujenii de la ECON eficientizează procesul de colectare a deșeurilor. Prin intermediul senzorilor instalați în containere, platforma afișează nivelul de umplere al fiecărui container. Combinând aceste informații cu poziția pe stradă a containerelor, aplicația găsește cele mai eficiente rute pentru colectarea și livrarea către punctul de procesare a deșeurilor.

EmailTree.AI – Soluție ce susține eficientizarea proceselor de relații cu clienții și suport

EmailTree.AI este o soluție end-to-end care automatizează scrierea de e-mailuri si reduce timpul de răspuns pentru acestea. Astfel, companiile și administrațiile publice pot răspunde mai rapid clienților și cetățenilor. Algoritmul parcurge e-mailurile sau orice fel de solicitări sub formă de text, procesează informaţiile pentru a înţelege diferitele situaţii şi probleme semnalate şi pregăteşte sugestii optime si rapide de răspuns, ce pot fi ulterior îmbunătățite de operatori.

Primăriile și administrațiile publice funcționează, la rândul lor, ca niște companii însă cu nevoi specifice, care să ducă la eficientizarea proceselor, a costurilor și să îmbunătățească calitatea vieții cetățenilor. Noile startup-uri din Orange Fab își propun să aducă soluții pentru a îmbunătăți mobilitatea urbană – o cerință în orașele moderne, să răspundă unei nevoi crescute de securitate cibernetică, să ușureze răspunsul la solicitările din partea cetățenilor și, nu în ultimul rând, să îmbunătățească managementul deșeurilor – o temă foarte importantă pentru orașele de azi. Dezvoltăm aceste colaborări pentru a oferi sprijin atât comunității de startup-uri, cât și autorităților și companiilor care caută soluții tehnologice la problemele întâmpinate”, spune Cristian Pațachia, Innovation & Development Manager Orange România.

Medicina și Siguranța publică cu ajutorul rețelei Orange 5G

Telios Care

Cu ajutorul infrastructurii 5G și a resurselor din 5G Lab, Telios Care, un startup din acceleratorul Orange Fab, oferă o soluție de telemedicină care asigură consultații medicale profesionale la distanță, prin telefon sau conferințe video.

Accesul facil la servicii medicale profesionale este posibil datorită infrastructurii 5G ultra-fiabile, cu latență scazută, ce permite nu doar accesul la îngrijiri medicale, ci elimină și riscul expunerii virale. Cu alte cuvinte, vizita virtuală la medic se desfășoară mai rapid, mai eficient și mai sigur.

5G oferă un standard de conectivitate superior generațiilor anterioare de rețele mobile, ceea ce asigură o calitate mai bună a fluxurilor video și viteze mari cu care medicii vor putea prelua și prelucra informații în timp real de pe dispozitivele conectate. Iar aici nu ne referim doar la telefon, ori tableta, ci și la aparatura de măsurare a tensiunii, ori de evaluare a leziunilor cutanate, precum cele prezente, deja, în farmaciile Alphega. Toate acestea sunt posibile datorită:

  • flexibilității de a aloca rapid resurse de rețea sub forma unui slice (slice uRLLC – Ultra Reliable Low Latency Communications)
  • latenței reduse (de sub 5 ms), esențială pentru trimiterea măsurătorilor către medic în timp real
  • efectuării consultației video prin intermediul slice-ului dedicat (slice eMBB – Enhanced Mobile Broadband), care se întâmplă în paralel cu măsurătorile.

De asemenea, considerând evoluția prognozată a numărului și tipului de dispozitive din categoria internetul obiectelor  (IoMT – Internet of Medical Things), 5G vine în sprijinul furnizorilor de servicii de telemedicină cu posibilitatea de a defini un slice de rețea de tip mMTC (massive Machine Type Communications).

Securitatea datelor doctorilor și pacienților, precum și disponibilitatea serviciului de telemedicină la cele mai înalte standarde au o importanță critică. De aceea, validarea soluției în cadrul Orange 5G Lab a implicat și un audit complex al securității platformelor software Telios, atât a serverelor cât și a aplicațiilor client.

SecurifAI

Orange Business Services și SecurifAI au integrat cu succes, pe structură 5G, funcționalități de tip Edge Computing pentru soluția Safe City, dezvoltată pentru proiecte de siguranță publică. Flexibilitatea operațională și timpii reduși pentru furnizarea datelor sunt două dintre principalele beneficii ale noii arhitecturi.

Software-ul de inteligență artificială dezvoltat de SecurifAI automatizează analiza în timp real a imaginilor surprinse de sistemele clasice de supraveghere video. Soluțiile SecurifAI pot detecta evenimentele neobișnuite (comportamente antisociale, leșin, mașini sau pietoni în zone interzise, etc.), obiectele abandonate, numerele de înmatriculare auto, pulsul unei persoane, pot recunoaște figura și expresiile faciale.

Soluțiile startup-ului pot fi folosite în domenii precum retail (monitorizarea produselor la raft, vârsta și sexul clienților, etc.), energie, construcții, infrastructura orașelor (smart cities), financiar-bancar, transport, agricultură, producție și logistică. SecurifAI are cinci clienți din domenii precum energie, retail, smart cities și financiar.

Orange Fab Romania

Orange Fab Romania este un program de accelerare, conceput pentru a susține antreprenorii în dezvoltarea de produse inovatoare și distribuirea acestora pe plan local și internațional. Acest program își propune să descopere startup-uri din România cu produse avansate, care ajută la îmbunătățirea stilului de viață și stabilesc trenduri. Startup-urile primesc acces la tehnologii și API-uri pentru dezvoltarea produsului lor, susținere pentru testarea lui în mediul real și acces la rețeaua de distribuție Orange și Orange Business Services pentru creșterea afacerii.

Echipele selectate în program beneficiază de susținere pentru realizarea de proiecte pilot la clienți, pentru validarea produsului și interesului din piață. De asemenea, antreprenorii selectați primesc acces timpuriu la cele mai noi tehnologii ale Orange si partenerilor, pentru a-și îmbunătăți produsele. La nevoie, antreprenorii pot beneficia de mentorat dedicat din partea specialiștilor Orange, experți tehnici, manageri de produs sau lideri din domeniu cu experiență în antreprenoriat.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: