fbpx
Finanțe

PE cere un Brexit rapid2 min

28/06/2016 2 min read

author:

PE cere un Brexit rapid2 min

Reading Time: 2 minute

Parlamentul European (PE) a adoptat o rezolutie prin care ii cere Marii Britanii sa activeze imediat clauza de retragerea din UE, prevazuta in Tratatul de la Lisabona, „pentru a evita orice incertitudine care ar aduce prejudicii şi pentru a apara integritatea Uniunii”.

Marea Britanie trebuie sa respecte dorinta majoritatii cetatenilor sai, pe deplin si cat de repede posibil si sa se retraga din UE oficial inainte de a discuta aranjamentele pentru orice tip nou de relatie, spune Parlamentul European in rezolutia votata dupa dezbaterea din sesiunea plenara extraordinara de astazi. Deputatii subliniaza si nevoia urgenta de reforme pentru ca UE sa raspunda asteptarilor cetatenilor sai.

Dupa dezbaterea dintre liderii grupurilor politice din Parlament, presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker si ministrul olandez Jeanine Hennis-Plasschaert, reprezentanta presedintiei prin rotatie a UE, Parlamentul a votat o rezolutie privind urmatoarele etape dupa referendumul din Marea Britanie de la 23 iunie. Textul a fost adoptat cu 395 voturi la 200 si 71 abtineri.

PE cere guvernului britanic sa respecte decizia democratica a poporului printr-o implementare rapida si coerenta a procedurii de retragere – prin activarea articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, pentru a permite inceperea rapida a negocierilor de retragere.

“Pentru a preveni nesiguranta care afecteaza pe toata lumea si pentru a proteja integritatea Uniunii, premierul britanic trebuie sa informeze despre rezultatul referendumului Consiliul European din 28-29 iunie pentru a incepe cat de curand posibil procedura de retragere si negocierile”, se arata intr-un comunicat de presa al PE.

Deputatii reamintesc faptul ca Parlamentul European trebuie sa isi dea consimtamantul pentru acordul de retragere si pentru orice forma de relatie in viitor, conform tratatelor, si ca trebuie sa fie implicat pe deplin in toate etapele procedurilor viitoare.

Parlamentul cere Consiliului sa modifice ordinea presedintiilor pentru a impiedica procesul de retragere sa afecteze gestionarea activitatilor curente ale UE. Marea Britanie ar fi trebuit sa preia presedintia in a doua jumatate a anului 2017. Parlamentul va modifica si organizarea sa interna pentru a reflecta vointa cetatenilor britanici de a se retrage din UE.

Provocarile actuale necesita reforme pentru a face Uniunea ”mai buna si mai democratica” si pentru ”a realiza ce asteapta cetatenii”, insista deputatii. ”Unele state membre pot alege sa se integreze mai incet si mai putin, dar nucleul UE trebuie intarit, iar solutiile à la carte trebuie evitate”, se arata in textul rezolutiei.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *