Piața de coworking, estimată la 27,64 miliarde de dolari în 2025. Ce caută oamenii în coworking
Reading Time: 2 minuteSpațiile de coworking continuă să crească în relevanță la nivel global, dar și local. Dacă la nivel internațional, piața a crescut de la 23,35 miliarde de dolari în 2024 la o proiecție estimată de 27,64 miliarde de dolari în 2025, cu o rată anuală compusă de creștere (CAGR) de 18,4%, și în România, fenomenul se traduce prin comunități tot mai active și cu așteptări clare: un cadru de lucru flexibil, cu deschidere spre oportunități diverse.
Impact Hub Bucharest a participat la Impact Hub Global Annual Survey, desfășurat în peste 120 de locații ale rețelei internaționale Impact Hub din lume, între 3 martie și 18 aprilie 2025, iar rezultatele oferă o imagine detaliată asupra evoluției comunității locale.
Sondajul a fost trimis către 76 de membri activi, iar rata de răspuns de 54% arată un nivel de implicare peste medie – un semnal puternic pentru maturitatea relației dintre spațiu și membrii săi.
Comunitatea de coworking în 2025
Datele colectate surprind o transformare clară, 55% dintre respondenți sunt femei, iar 51% au vârste între 36–45 de ani, ceea ce ne arată că spațiile de coworking nu mai sunt dominate de freelanceri tineri, ci devin relevante pentru profesioniști maturi.
Totodată, 70% dintre respondenți au studii de master, confirmând un profil educațional peste medie. Peste 50% optează pentru formule flexibile (coworking desk). Doar 24% sunt fondatori unici, în timp ce 51% se identifică drept freelanceri, sugerând o comunitate predominant solopreneurială, dar variată.
Ce caută oamenii în coworking
Impact Hub Global Annual Survey arată că, deși spațiul fizic este important, profesioniștii care apelează la un spațiu de coworking caută rețeaua, posibilitatea de învățare. Astfel, 63% consideră că accesul la infrastructură este foarte important, dar aproape la fel de mulți spun același lucru despre: apartenența la o comunitate activă (61%), dezvoltare de abilități (59%), conectarea cu experți și mentori (55%).
Totodată, 58% au declarat că au beneficiat efectiv de sprijin în găsirea de clienți prin rețeaua Impact Hub Bucharest, în timp ce 49% au primit sprijin pentru dezvoltare profesională, iar 28% au fost ajutați să acceseze oportunități de finanțare.
O parte semnificativă dintre respondenți indică Impact Hub Bucharest ca având un rol clar în succesul profesional. 36% spun că peste 25% din reușita lor în 2024 s-a datorat sprijinului oferit de comunitate. Mai mult, 14% afirmă că acest aport a depășit 50%, iar 6% chiar 75%.
Pe baza acestor cifre, Impact Hub Bucharest a înregistrat în 2025 un scor NPS de 63, în creștere cu 6 puncte față de 2024. Acest scor se încadrează în categoria „Excellent”, reflectând un nivel ridicat de satisfacție și recomandare din partea membrilor.
„Coworkingul în 2025 nu mai este despre open space, ci despre conexiune. Este despre oameni care caută sprijin real, idei care se dezvoltă prin colaborare și profesioniști care vor mai mult decât un spațiu fizic. Sondajul nostru global ne oferă o oglindă valoroasă a acestor nevoi – și ne ajută să evoluăm odată cu ele. Ia ceea ce le oferim membrilor noștri este comunitatea puternică care s-a format în Hub în acești ani, prin tot ceea ce avem de oferit. În afară de spațiile de coworking, programele noastre de accelerare sunt un atu pentru că ele oferă oportunități reale, șanse și ”, a spus Oana Craioveanu, CEO & Cofondator Impact Hub Bucharest & Startarium.
Fondat în 2012, Impact Hub Bucharest este primul spațiu de coworking din capitală. Situat central, în spatele Teatrului Național, spațiul se întinde pe 2.800 mp, pe patru etaje.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz