Finanțe Stiri

PIB-ul a crescut cu 3,7% in primul semestru

14 aug. 2015 < 1 min

PIB-ul a crescut cu 3,7% in primul semestru

Reading Time: < 1 minut

Produsul Intern Brut a crescut in primul semestru cu 3,7% pe serie bruta şi cu 3,8% pe serie ajustata sezonier, dupa ce in trimestrul al doilea a urcat cu 3,2% pe serie bruta şi cu 3,7% pe serie ajustata fata de aceeaşi perioada a anului trecut, insa comparativ cu primul trimestru a avansat cu 0,1%.

Seria ajustata sezonier a produsului intern brut trimestrial a fost recalculata ca urmare a includerii estimarilor pentru trimestrul II 2015, fiind revizuita fata de varianta publicata in iulie, se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Astfel, estimarile pentru primul trimestru au fost revizuite de la 1,5% la 1,4% fata de ultimul trimestru al anului trecut şi de la 4,1% la 3,8% comparativ cu perioada similara a anului trecut.

Datele pentru ultimul trimestru din 2014, comparativ cu trimestrul al treilea, au fost modificate de la 1% la 0,9%, iar pentru trimestrul al treilea comparativ cu trimestrul al doilea de la 2,2% la 1,3%. Totodata, PIB-ul din al doilea trimestru al anului trecut fata de primul trimestru a fost revizuit de la -0,6% la +0,2%, iar pentru primul trimestru fata de ultimul trimestru din 2013 indicii au fost modificati de la 0,1% la 0,2%.

INS precizeaza ca seriile ajustate sezonier se recalculeaza trimestrial ca urmare a modificarii modelelor adoptate, a numarului de regresori folositi, a modificarii seriilor brute şi a numarului de observatii disponibile.

In primul trimestru al acestui an, creşterea economica a fost de 4,3% pe serie bruta şi de 3,8% pe serie ajustata fata de aceeaşi perioada a anului trecut.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: