Business Finanțe Stiri

Piețele emergente din România, un sector profitabil pe fondul de investiții online

3 feb. 2021 2 min

Piețele emergente din România, un sector profitabil pe fondul de investiții online

Reading Time: 2 minute

Piața de capital din România a încheiat anul 2020 cu o creștere de 3,4% prin prisma indicelui BET-TR, ceea ce reprezintă o performanță într-un context dominat de incertitudinile generate de pandemia de coronavirus. De altfel, câteva domenii care contribuie la indicele BET au contribuit la această creștere: industria IT, sănătatea și sectorul farmaceutic au înregistrat creșteri semnificative.

Într-un an dificil pentru economia românească și pentru piața de capital, 20 de companii listate la Bursa de Valori București au reușit să aducă investiții online semnificative, un record de tranzacționare în valoare de 18,3 miliarde lei, echivalentul a 3,77 miliarde euro. Mai mult, anul 2020 a fost marcat de promovarea Bursei de Valori București la statutul de piață emergentă.

Creșterea economică a României se va reflecta în piața de investiții online

Economia românească prezintă un interes din ce în ce mai mare pentru investitori, datorită evoluției rapide și a ratelor uriașe de creștere. În 2019, spre exemplu, industria serviciilor a reprezentat principalul contribuitor al PIB-ului țării, cu 58,1%. Iar previziunile pentru 2021 nu sunt de ignorant: într-un anunț făcut de Banca Mondială, previziunile pentru țara noastră arătau o creștere economică de 3,5%.

Fondul de investiții online va fi reflectat de aceste previziuni: adăugarea unor companii precum Banca Transilvania sau Nuclearelectrica pe lista indicilor FTSE dedicate piețelor emergente ar trebui să deschidă piața de capital din România către o nouă categorie de investitori. Două companii românești au avut evoluții semnificative: grupul industrial Teraplast și furnizorul de servicii medicale MedLife. Ambele sunt lideri de piață în domeniul lor și au fost foarte active în ultimii ani, extinzându-se rapid printr-o combinație de preluări și noi investiții.

Care sunt principalele domenii de interes pentru fondul de investiții online

Unele dintre principalele domenii de interes pentru fondul de investiții online în România sunt, fără îndoială, cel industrial și cel medical. Grupul industrial Teraplast, companiile Prefab și Prebet sunt active în sectorul materialelor de construcție. Teraplast, care produce țevi și sisteme din PVC pentru rețele de apă, canalizare și gaze, conduce clasamentul celor mai mari randamente în 2020, cu 110%.

MedLife, cel mai mare furnizor privat de servicii medicale din România, a beneficiat direct de pe urma crizei din sănătate și și-a continuat strategia de extindere. Acest lucru a alimentat creșterea cu 98% a acțiunilor sale în 2020. Grupul a încheiat anul cu noi achiziții, încercând să construiască o poziție puternică într-un nou segment – retailul farmaceutic.

Nu există însă nicio îndoială că cel mai profitabil sector de afaceri din România este industria IT și software. România este a șasea țară din lume în ceea ce privește numărul de specialiști IT certificați pe cap de locuitor. Cele mai bune companii IT pentru investiții online sunt Oracle, Microsoft, Accenture, Continental Automotive și IBM.

Un alt sector de afaceri profitabil din România este agricultura, care nu încetează să atragă investitori străini. Prima companie agricolă disponibilă la tranzacționare pe BVB este, din octombrie 2020, Holde Agri Invest.

Ponderea pe partea de formare a PIB în 2020 a fost dominată de serviciile IT, agricultură și construcții. Toate aceste creșteri și noutăți nu fac decât să ajute economia românească, mai ales dacă Guvernul va înțelege că fondul de investiții online poate deveni un canal de finanțare important pentru companiile românești și va decide să listeze firmele de stat la bursă.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: