Finanțe Stiri

Prima emisiune de obligațiuni ipotecare din România, listată la BVB

26 iun. 2019 2 min

Prima emisiune de obligațiuni ipotecare din România, listată la BVB

Reading Time: 2 minute

Alpha Bank România a listat la Bursa de Valori din București prima emisiune de obligațiuni ipotecare, în valoare de 200 milioane euro, aceasta reprezentând o premieră pentru sectorul financiar-bancar din România. Obligațiunile emise pe o perioadă de 5 ani, cu dobândă variabilă sunt garantate cu credite ipotecare de foarte bună calitate și au ratingul Baa2 din partea Moody’s.

Investitori instituționali locali, cât și internaționali (inclusiv IFC și BERD) au participat la această prima emisiune. 

“Deschidem un nou capitol în istoria sistemului financiar-bancar local, aducând la Bursa de Valori din București prima emisiune de obligațiuni ipotecare. Este un moment important, România intrând astfel pe harta țărilor care au o  piață activă a obligațiunilor ipotecare, instrumente moderne de finanțare care vor contribui la dezvoltarea instituțiilor financiare și a pieței de capital”, a declarat Sergiu Oprescu, Președintele Executiv Alpha Bank România. 

“Segmentul obligațiunilor intră într-o etapă de diversificare fără precedent pentru piața locală de capital. Investitorii care aveau acces până acum la obligațiuni corporative, municipale și guvernamentale, pot tranzacționa de astăzi primele obligațiuni ipotecare de la BVB. Obligațiunile ipotecare reprezintă o soluție de finanțare des întâlnită pe piețele financiare internaționale, iar acum acestea sunt disponibile, odată cu emisiunea lansată de Alpha Bank, și în Romania”, a declarat Adrian Tănase, CEO BVB.

Proiectul s-a desfășurat în colaborare cu banca de investiții Barclays Bank PLC, în calitate de aranjor și Lead Manager și Alpha Finance România în calitate de Co-Manager. PwC ca agent, Allen & Overy Londra și RTPR Allen & Overy în calitate de consilieri ai aranjorului și Clifford Chance Badea și Clifford Chance London, în calitate de consilieri ai emitentului. 

Emisiunea de obligațiuni este listată la Bursa de Valori din Luxemburg și începând de astăzi la Bursa de Valori din București. Obligațiunile ipotecare reprezintă o soluție de finanțare des întâlnită pe piețele financiare internaționale, prin care banca emitentă urmărește să își diversifice sursele de finanțare, cât și să scadă costul mediu al acestora, atrăgând noi fonduri pentru dezvoltarea și extinderea activităților sale.

Europa are o tradiție de peste 150 de ani în acest domeniu, piața europenă acoperind 83% din obligațiunile ipotecare emise și având un volum de obligațiuni ipotecare emise de aproximativ 2 trilioane euro. Numai în ultimii 5 ani au fost emise obligațiuni ipotecare în UE de 400 de miliarde de Euro. La nivelul Uniunii Europene, aproximativ 27% din creditele ipotecare acordate de instituțiile financiare sunt finanțate prin emiterea de obligațiuni ipotecare, aceasta fiind o soluție frecvent utilizată de toate sistemele bancare din Europa.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: