BizRemote by certSIGN Stiri

Ce restricții se relaxează din 15 mai: masca nu va mai fi obligatorie în aer liber, se va putea circula noaptea

13 mai 2021 3 min

Ce restricții se relaxează din 15 mai: masca nu va mai fi obligatorie în aer liber, se va putea circula noaptea

Reading Time: 3 minute

Președintele Klaus Iohannis a anunțat noi măsuri de relaxare care intrp în vigoare din 15 mai. Astfel, masca de protecție nu mai este obligatori în spațiile deschise. Există, totuși, câteva excepții: piețele, târgurile și stațiile de transport public în comun.

„Din 15 mai se elimină portul măștii în exterior, cu câteva excepții, desigur. Rămân excepțiile din exterior unde trebuie să purtăm în continuare masca, cum ar fi piețele, târgurile sau stațiile de transport public, fiindcă în mijloacele de transport public masca va rămâne obligatorie, cum va rămâne masca obligatorie în spațiile din interior. Deci, prima măsură, în aer liber se renunță la această mască”, a spus președintele Iohannis.

starea de alerta

Tot din 15 mai se elimină restricțiile de circulație noaptea și asupra programului agenților comerciali. Vineri va avea loc ședință a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, urmată de o ședință de Guvern, pentru aprobarea calendarului măsurilor de relaxare. Acestea vor schimba și restricțiile din București care sunt în vigoare acum.

Ce activități pot fi reluate

Tot din weekendul care începe pe 15 mai redevin posibile activitățile sportive în aer liber cu spectatori, dar cu 25% din locuri ocupate.

Și unele activități din interior vor beneficia de relaxări, majoritatea însă din 1 iunie, când va crește capacitatea de cazare, va crește capacitatea de servire în restaurante și așa mai departe.

„Sunt foarte multe măsuri, ele vor fi prelucrate de Comitetul Național și vor fi toate aduse la cunoștința publicului”, a spus președintele.

Ce restricții se ridică de la 1 iunie: se organizează nunți, botezuri, mese festive

Klaus Iohannis a mai spus că, de la 1 iunie, vor putea fi organizate nunți, botezuri sau mese festive în exterior cu maximum 70 de persoane. Iar în interior cu cel mult 50 de persoane. Numărul acestora va crește gradual de la 1 iulie şi 1 august.

Evenimente fără limită doar pentru persoanele vaccinate

„Dacă organizatorul garantează că toate persoanele care participă sunt vaccinate, se renunță la restricționarea numărului de participanți”, a mai spus președintele.

„Campania de vaccinare a prins viteză, am parcurs deja un drum lung, însă e nevoie de mai mult. Dacă vrem să ieșim din pandemie trebuie să ne vaccinăm”, a adăugat el.

vaccinare București

„Dacă vrem mai multă relaxare, trebuie să respectăm măsurile care rămân în vigoare şi trebuie să ne vaccinăm. Așa de simplu este”, a continuat Iohannis.

Cum vor funcționa sălile de sport

”Similar, la exemplul sălile de sport, numărul de participanți este restricționat, însă dacă organizatorul, managerul sălii de sport, garantează că toate persoanele care intră sunt vaccinate, numărul de participanți poate să crească. Aceste măsuri sunt gândite, pe de o parte, să ne protejeze, pe de altă parte, să ne reluăm cât de mult viața normală și, evident, încurajează vaccinarea”, a declarat președintele

Cum vor funcționa școlile

„În ceea ce privește funcționarea școlilor, păstrăm normele care țin de rata de incidență. E previzibil ca majoritatea localităților să intre în scenariul verde și majoritatea elevilor se vor întoarce fizic în școli. Deci la școli se aplică normele de până acum. E foarte probabil ca anul școlar să se încheie cu toți elevii în școală și e foarte de dorit să se încheie cu majoritatea românilor vaccinați”, a mai spus șeful statului.

Cum putem scăpa de restricții și trece de pandemie

”Am avut în ultimele săptămâni o evoluție încurajatoare. De la o zi la alta, numărul de bolnavi a scăzut, a scăzut numărul de persoane care sunt internate la Terapie Intensivă și, da, a scăzut numărul de persoane care au murit în fiecare zi de pe urma acestei boli cumplite. În același timp, campania de vaccinare a prins viteză. Avem în fiecare zi peste 100.000 de persoane care se vaccinează și am parcurs deja un drum lung. Însă este nevoie de mai mult. Este nevoie de mult mai mult.

Dacă vrem să ieșim din pandemie, trebuie să ne vaccinăm! Nu este altă cale de a finaliza această pandemie cu succes. Pentru asta, în ședința de astăzi am stabilit niște ținte de vaccinare. Aș spicui dintr-un tabel. Ne propunem ca la 1 iunie să avem 5 milioane de persoane vaccinate, la 1 iulie 6 milioane, la 1 august 7 milioane de persoane vaccinate”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: