Tech Stiri

Prima rețea 5G SA comercială din Europa, gata de lansare. Care sunt beneficiile pentru piața telecom

14 apr. 2021 2 min

Prima rețea 5G SA comercială din Europa, gata de lansare. Care sunt beneficiile pentru piața telecom

Reading Time: 2 minute

OPPO, Vodafone, Qualcomm și Ericsson, au pus la punct prima rețea 5G standalone (SA) din Europa, care va fi lansată în Germania.

Realizarea primei rețele comerciale 5G SA reprezintă un moment istoric pentru dezvoltarea rețelelor din regiune. Rețelele standalone prezintă o arhitectură mai complexă a rețelelor 5G și cel mai probabil, toate rețelele 5G se vor conforma la aceasta. Latența rețelelor 5G standalone este de doar 1ms în comparație cu rețelele non-standalone (NSA) care au o latență de aproximativ 20ms.

Rețelele îmbunătățite vor deveni un mod prin care utilizatorii vor putea experimenta adevărata putere 5G prin multiplele aplicații innovative disponibile în viitorul apropiat. De exemplu, rețelele 5G SA vor permite segmentarea rețelelor astfel încât operatorii să poată oferi pachete de servicii personalizate în funcție de nevoile fiecărui utilizator în parte.

Harta noii rețele

Primele orașe europene care vor avea acoperire 5G SA sunt Düsseldorf, Münster și Leipzig, unde toți utilizatorii de OPPO Find X3 Pro, localnici sau turiști, vor putea accesa rețeaua după actualizarea software-ului din terminal.

OPPO a început în noiembrie 2020 o colaborare cu filiala germană Vodafone, Qualcomm Technologies și Ericsson, pe parcursul căreia au testat rețeaua 5G SA în numeroase locații din cele trei orașe germane.

Pe parcursul procesului de dezvoltare, Ericsson a contribuit prin multiple produse și soluții din portofoliul Ericsson Radio System și nucleul 5G cloud, care au ajutat mult la construcția primei rețele 5G SA în Germania de către Vodafone. Testarea rețelei a fost făcută pe smartphone-urile OPPO Find X3 Pro care au un procesor Qualcomm Snapdragon 888 5G.

„Rețeaua noastră 5G de 3,5 GHz este complet independentă de tehnologia long-term evolution (LTE). În locațiile inițiale am înregistrat o latență de 10-15 milisecunde – ceea ce reprezintă o rapiditate asemănătoare sistemului nervos uman. Aceste latențe ultra-scăzute vor fi disponibile pas cu pas pentru toți utilizatorii germani, pe măsura dezvoltării rețelei 5G. Desigur, este necesară compatibilitatea smartphone-urilor, iar primele sunt OPPO Find X3 Pro. Colaborarea noastră este una foarte reușită întrucât scopul tuturor implicați în proces este facilitarea accesului la rețelele 5G SA a clienților noștri.” a declarat Gerhard Mack, CTO Vodafone Germania.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: