Stiri

Programe de milioane de euro pentru accesul la energie electrică pentru comunitățile defavorizate

15 nov. 2022 7 min

Programe de milioane de euro pentru accesul la energie electrică pentru comunitățile defavorizate

Reading Time: 7 minute

EDP ​​va sprijini încă nouă proiecte sociale care promovează accesul la energie regenerabilă în comunitățile îndepărtate și vulnerabile din patru țări africane: Mozambic, Nigeria, Angola și Malawi. Finanțarea totală de un milion de euro – garantată de Fondul A2E (Acces la Energie) – va avea un impact direct în domenii prioritare precum sănătatea, agricultura, educația și accesul la apă potabilă, cu peste un milion de beneficiari direcți și indirecți.

Utilizarea energiei solare descentralizate și a tehnologiilor de stocare a energiei stau la baza tuturor proiectelor selectate în această a patra ediție a Fondului A2E, dintr-un total de 158 de aplicații. Printre aceste proiecte se numără, de exemplu, un sistem de capsule solare care furnizează energie maternităților, rețele micro-electrice pentru alimentarea posturilor clinice, sisteme solare pentru producția agricolă sau depozitare frigorifică a produselor de pe piețele locale.

EDP ​​își consolidează astfel strategia de responsabilitate socială promovând incluziunea energetică în mai multe regiuni defavorizate. În cazul Africii, unde trăiește aproximativ 70% din populația lumii fără acces la energie electrică, acest sprijin este o altă contribuție la satisfacerea nevoilor de decarbonizare, a acțiunilor pentru climă și acces la energie, iar acesta este, de fapt, unul dintre subiectele din agenda COP27, Conferința Națiunilor Unite privind Clima, care se desfășoară în Egipt până pe 18 noiembrie.

„Accesul la electricitate este esențial pentru a asigura securitatea și dezvoltarea oricărei comunități – și este o problemă importantă în multe comunități îndepărtate sau aflate în poziții vulnerabile din Africa sub-sahariană. Finanțarea celor nouă proiecte consolidează angajamentul nostru de a contribui în continuare la facilitarea accesului la energie curată, sigură și cu costuri reduse în aceste comunități și, astfel, să promovăm incluziunea energetică”, adaugă Vera Pinto Pereira, membru al consiliului executiv al EDP și responsabil pentru strategia globală de responsabilitate socială a grupului.

„Impactul pozitiv pe care dorește să-l aibă EDP se măsoară prin fiecare dintre viețile pe care le ajutăm să le schimbăm prin acest sprijin. Fie că este vorba de un copil care acum poate studia noaptea, în casa lor pentru că are iluminat, un medic sau o asistentă care acum are echipament de urgență pentru a ajuta nașterile și operațiile, sau o vânzătoare care își poate păstra produsele proaspete pe piață mai mult timp și, astfel, își poate crește venitul familiei.”

Un milion de beneficiari

Nigeria, cu patru proiecte și Mozambic, cu trei sunt din nou țările cu cele mai multe propuneri selectate, în această a patra ediție a Fondului A2E. În ceea ce privește Nigeria, proiectele alese sunt We Care Solar (energie pentru maternități), Konexa (electrificarea posturilor clinice și a comunităților adiacente), Reeddi (capsule solare pentru familii și întreprinderi mici) și Optimal Greening Foundation (proiect de apă potabilă și canalizare).

În Mozambic, entitățile selectate au fost Asociația Educafrica (electrificarea echipamentelor școlare și comunitare într-o insulă de pescuit), ADPP Mozambique (sistem de refrigerare pentru piața de pește) și Fundația Energie fără Frontiere (electrificarea unei ferme de tip orfelinat). Fundația Cuerama, cu un proiect de electrificare a echipamentelor care deservesc o comunitate, este proiectul selectat în Angola, iar aQysta Malawi, cu un sistem de procesare agricol alimentat cu energie solară, este proiectul ales în Malawi.

Cu această a patra ediție a Fondului A2E – un fond de responsabilitate socială corporativă care a dublat suma finanțării la 1 milion de euro în 2022 – EDP continuă programul început în 2018. În cele trei ediții anterioare, fondul a oferit deja un total de 1,5 milioane de euro pentru a sprijini 20 de proiecte din șapte țări africane (Angola, Malawi, Mozambic, Nigeria, Kenya, Rwanda și Tanzania) care au contribuit la îmbunătățirea vieții a 80.000 de oameni și indirect, a peste un milion de locuitori. Acest impact pozitiv va crește în această nouă ediție a programului, în urma căruia se estimează că vor beneficia direct peste 40 de mii de persoane și indirect peste 900 de mii de locuitori din aceste teritorii.

EDP ​​își consolidează astfel angajamentul față de sustenabilitatea planetei, prin diseminarea energiilor regenerabile și lupta împotriva sărăciei și a excluziunii electrice care încă afectează viețile a milioane de oameni, în special a acelora din comunitățile rurale îndepărtate din țările în curs de dezvoltare. Sprijinul pentru aceste proiecte este astfel o contribuție decisivă pentru a asigura un viitor mai durabil, mai incluziv și mai echitabil, în conformitate cu ambiția proprie a companiei de a fi total verde până în 2030.

Proiectele care au fost selectate

NIGERIA

• We Care Solar

Într-o țară cu una dintre cele mai mari rate de mortalitate din maternitate, din lume (19%), unde aproximativ 300.000 de femei și un milion de nou-născuți mor din cauza complicațiilor la sarcină și la naștere, conform datelor OMS, sistemul de sănătate neo-natal din Nigeria este printre cele mai proaste din lume. We Care Solar consideră că energia poate salva vieți. Planul său este acela de a furniza energie curată pentru 60 de centre de sănătate primară cu săli de naștere dotate cu „valize” solare, care asigură iluminarea și funcționarea echipamentelor medicale de urgență – o soluție care ar putea ajuta la salvarea a 32.000 de mame și bebeluși în fiecare an.

• Konexa Eletricity

Rețeaua de electricitate din statul Kaduna are o acoperire rurală limitată și nu este stabilă, furnizând doar o medie de 3-4 ore de energie electrică pe zi în zonele electrificate. Comunitățile agricole, situate la kilometri distanță de rețea, nu au un acces sigur la energie, forțând furnizorii de asistență medicală să lucreze cu lumânări pe timp de noapte, iar familiile să se bazeze pe cărbune și lemn în casele lor. Prin proiectul său, Konexa își propune să electrifice cinci centre de asistență medicală primară și 375 de case din comunitățile din jur. Cu acest proiect, peste 2.250 de persoane (inclusiv 930 de copii) vor trece la energie curată, reducându-și expunerea la vapori toxici și iar serviciile de sănătate vor putea fi îmbunătățite.

• Reeddi Technologies

Accesul la energie electrică este esențial pentru dezvoltarea socială și economică a comunităților din Africa subsahariană. Este cazul în Nigeria, cea mai populată țară din Africa, unde aproximativ 70 de milioane de oameni nu au acces la energie și peste 50 de milioane, în ciuda faptului că sunt conectați la rețea, nu primesc mai mult de patru ore de energie electrică pe zi. Reeddi a găsit o soluție, distribuind capsule – un fel de baterii portabile mici – în 400 de case și magazine mici din patru comunități. Această soluție de energie curată, accesibilă și fiabilă nu numai că reduce facturile la energie cu peste 30%, dar face și posibilă creșterea veniturilor a peste 70 de întreprinderi locale mici.

• Fundația Optimal Greening

Peste 58 de milioane de oameni din zonele urbane din Nigeria trăiesc fără sisteme sanitare de bază – în special în Lagos, unde doar 10% din populație are acces la apă curată. Tocmai în acest oraș această fundație dezvoltă acum un proiect de canalizare și acces la apă curată într-o comunitate insulară (AGALA), la 30 de minute cu barca de Lagos. Cu 221 de gospodării (circa 1.100 de persoane), această comunitate va beneficia de implementarea unui sistem de tratare a apei și a altor echipamente alimentate cu energie solară. Scopul este de a impulsiona membrii comunității prin crearea a cel puțin 25 de locuri de muncă pentru tineri și femei, care vor fi instruiți să opereze, să gestioneze și să securizeze aceste facilități după implementarea proiectului.

MOZAMBIC

• Asociația Educafrica

Pe insula Mbenguelene, 160 de familii locuiesc izolate și fără electricitate, având la dispoziție o singură barcă de transport. În această comunitate, care trăiește din pescuit și agricultură, 80 de copii învață în condiții dificile și există un nivel ridicat al absenteismului profesorilor din cauza faptului că nu au unde să locuiască în timpul anului școlar. Educafrica dorește să schimbe această realitate prin furnizarea de energie curată noilor dotări școlare și pentru casa profesorilor pe care a început să o construiască, permițând elevilor să-și îmbunătățească educația și profesorilor să aibă condiții de trai decente, cu iluminat în casă, o pompă de apă sau frigider. În plus, populația va avea o ambarcațiune cu motor electric, care le va permite să transporte persoane și mărfuri mai rapid și ușor.

• ADPP Mozambic

Activitatea de pescuit din regiunea Cahora Bassa are un impact social semnificativ pentru peste 10.300 de persoane, deoarece contribuie la securitatea alimentară, la ocuparea forței de muncă și la veniturile familiilor. Cu toate acestea, pescarii au acces limitat la echipamente și piețe specializate și nu sunt pregătiți să participe la modelele de management. În plus, infrastructura pieței este redusă, iar volumul vânzărilor este foarte mic. Cum se poate schimba acest lucru? Echiparea pescarilor cu mașini frigorifice și congelare alimentate cu energie solară este primul pas. Proiectul va furniza, de asemenea, un sistem de energie solară și echipamente unei piețe de pește. Această schimbare va promova o nouă mentalitate antreprenorială în rândul pescarilor și își propune să ajute la creșterea veniturilor pescarilor și a rezistenței la impactul schimbărilor climatice.

• Fundația Energie fără Frontiere

Ca administrator a 500 de hectare de teren agricol, Casa do Gaiato oferă o sursă de hrană din legume (porumb, cartofi, ceapă, usturoi, roșii, ardei, varză…) și carne (găini, porci, viței etc.) pentru copiii și tinerii de pe domeniu, precum și pentru cele 165 de femei și familiile acestora care locuiesc în împrejurimile fermei cunoscute sub numele de Fazenda. Pentru a reduce costurile ridicate ale energiei electrice, precum și pentru a rezolva problema penelor de curent și pentru a elimina utilizarea combustibililor poluanți precum motorina, în zona agricolă a acestui orfelinat și la școală va fi instalat un sistem solar fotovoltaic și un alt sistem de stocare ca locuitorii să aibă parte de o aprovizionare cu energie durabilă și fiabilă la prețuri accesibile.

ANGOLA

• Fundația Cuerama

În inima orașului Kwanza Sul, comunitatea orașului Cuerama suferă de izolare, lipsa drumurilor către satele din apropiere și accesul la o rețea de telecomunicații. Inversarea acestui scenariu a devenit o prioritate pentru Fundația Cuerama din 2015. Pentru a oferi un serviciu mai bun comunitatea va furniza energie curată noilor facilități, cum ar fi centrul medical (pentru refrigerarea vaccinurilor, echipamente de diagnostic), școala primară și cantina școlii (conservarea alimentelor), printre alte intervenții. Aproximativ 5.000 de persoane vor beneficia de acest proiect, care va spori și posibilitatea de a lucra cu mașini și echipamente electrice în tâmplărie, cusut, confecționarea coșurilor, olărit, agricultură și producția artizanală de săpun.

MALAWI

• aQysta Malawi

Venitul anual din agricultură a 15 milioane de oameni din Malawi (80% din populația totală), care depind de agricultură pentru existența lor, este extrem de scăzut. Cu recolte limitate pe tot parcursul anului și provocarea ca produsele proaspete să fie aduse rapid pe piețe, acești fermieri sunt forțați să accepte prețurile scăzute care le sunt oferite și, prin urmare, situația lor financiară rămâne una extrem de fragilă. Cu acest proiect care folosește energia solară în faza agricolă post-recoltare, aproximativ 1.000 de fermieri vor avea acces la tehnologii de conservare și de procesare alimentate cu energie regenerabilă și vor fi instruiți în bune practici agricole pentru a răspunde cerințelor cumpărătorilor. Acest lucru ar putea reprezenta o creștere cu 200% a veniturilor lor, dar și un pas relevant în rezolvarea altor probleme, precum hrănirea copiilor în Malawi. De exemplu, una dintre culturile procesate sunt arahidele, utilizate de o organizație parteneră în tratamentul copiilor cu subnutriție.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: