Finanțe Stiri

Programe FEI de garantare pentru creditele IMM

27 mart. 2018 3 min

Programe FEI de garantare pentru creditele IMM

Reading Time: 3 minute

Raiffeisen Bank si Fondul European de Investitii (FEI) au lărgit colaborarea, prin  două noi Acorduri de garantare, în valoare totală de peste jumătate de miliard euro (echivalent). Cele două programe menționate sunt: “Programul UE pentru competitivitatea IMM-urilor” (COSME), denominat în lei, în valoare de 180 milioane euro si “Programul UE pentru dezvoltarea si consolidarea activității IMM-urilor” (SMEi), denominat atât în lei, cât și în euro, în valoare de 340 milioane de euro.

Din 2010, anul când a început colaborarea în cadrul inițiativelor JEREMIE, Raiffeisen Bank a generat un portofoliu total de credite de 366 milioane euro (denominat în EUR și echivalent RON), spriinind accesul la finanțare a peste 3.500 companii, pe baza instrumentelor puse la dispoziție prin programele Fondului European de Investiții.

În cadrul noilor programe lansate în 2017, FEI acordă garanții de portofoliu în favoarea băncii, de 50%, pentru COSME, respectiv 60% pentru Inițiativa IMM. La nivelul firmelor împrumutate, aceasta înseamnă garanții de 50%, respectiv 60% din valoarea fiecărui credit acordat de Raiffeisen Bank unei companii IMM, care respectă criteriile de eligibilitate FEI.

Finanțarea în cadrul celor 2 programe se realizează atât prin facilități pentru capital de lucru revolving multi-anuale/revolving cu grafic de rambursare, cât și prin credite de investiții pe maxim 10 ani.

“Raiffeisen Bank este principalul partener al FEI pe piața românească, dacă ținem cont de volumele acordate cu acest tip de garanții. Există o preocupare la nivelul băncii noastre pentru dezvoltarea și consolidarea segmentului IMM-urilor pe piața românească. Aceaste soluții de finanțare dau băncii posibilitatea să ofere credite și companiilor care nu s-ar fi calificat la o finanțare clasică, din cauza lipsei de garanții. Astfel, la sfârșitul lunii februarie 2018, după 8 luni de la implementare, cele două programe COSME și SMEi au generat un portofoliu cumulat de credite Raiffeisen Bank de aproxinativ 200 milioane euro (echivalent).” a declarat Alin Neacșu, Director Direcția Credite pentru Corporații la Raiffeisen Bank.

„Suntem încântați să reconfirmăm succesul acestor inițiative extrem de utile și necesare pentru lărgirea accesului la finanțare în special pentru antreprenorii de talie mică și foarte mică, susținând competitivitatea și creșterea mediului de afaceri din România. 80% din antreprenorii finanțați în cele 8 luni de care vorbim, prin cele 2 program, dețin business-uri cu cifră de afaceri mai mică de 1 milion de euro”, a declarat Monica Udrescu, Director Executiv  Direcția IMM la Raiffeisen Bank.

„Aceștia sunt clienții care resimt cea mai mare nevoie de asemenea instrumente. Sunt convinsă că vom atinge plafoanele stabilite inițial mai repede decât ne așteptăm, așa că pregătim deja solicitări formale pentru suplimentarea plafoanelor agreate cu FEI”, a adăugat Monica Udrescu, Director Executiv  Direcția IMM la Raiffeisen Bank.

Finanțările sunt acordate datorită Garanției puse la dispoziție de către COSME și de către Fondul European pentru Investiții Strategice („FEIS”), stabilite în temeiul Planului de investiții pentru Europa. Scopul FEIS este de a susține finanțarea și implementarea investițiilor productive în cadrul Uniunii Europene și respectiv de a asigură creșterea gradului de acces la finanțare.

COSME este programul UE pentru competitivitatea IMM-urilor care se derulează în perioadă 2014-2020, cu un buget total de 2,3 miliarde de euro. Cel puțin 60% din program va fi dedicat facililitarii accesului la finanțare pentru IMM-urile din Europa, prin două instrumente financiare.Prin intermediul mecanismului de garantare a împrumuturilor, programul va oferi garanții și contragaranții instituțiilor financiare, astfel încât acestea să poată pune la dispoziția IMM-urilor mai multe împrumuturi și servicii de leasing financiar. Folosind mecanismul de capitaluri proprii pentru creștere, programul va furniza capital de risc fondurilor de investiții care investesc în IMM-uri în principal în fază de extindere și de creștere. 

Programul COSME se bazează pe succesul Programului-cadru pentru competitivitate și inovare (CIP), care, în perioadă 2007 – 2013, a contribuit la mobilizarea unor împrumuturi în valoare de peste 21 miliarde EUR și a unor capitaluri de risc în valoare de 2,8 miliarde EUR pentru mai mult de 400 000 de IMM-uri din Europa. Companiile pot contacta diferitele instituții financiare existente din țările lor pentru a accesa fondurilor europene la http://www.access2finance.eu/

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: