Proiecte sustenabile în rețeaua PENNY România
Reading Time: 2 minuteDezvoltarea sortimentului sustenabil este o prioritate pentru PENNY România. Am vorbit cu Dan Crișan, COO al PENNY România, despre proiecte sustenabile la nivelul rețelei PENNY.
Ce inițiative de optimizare a lanțului logistic și a proceselor interne au fost implementate în 2024 și ce impact au avut acestea asupra performanței operaționale?
În 2024 am investit semnificativ în optimizarea lanțului logistic, nu doar prin construcția centrului logistic de la Mihăilești, dar și prin implementarea unor sisteme avansate de gestiune a stocurilor. Vrem să reducem timpii de livrare, să îmbunătățim gestionarea inventarului și să minimizăm risipa.
Anul acesta, odată cu deschiderea celui de-al cincilea depozit, vom reorganiza întregul lanț logistic pentru o mai bună eficiență operațională și satisfacerea rapidă a cerințelor clienților, optimizând în același timp fluxul de aprovizionare pe întreaga rețea.
Cum a contribuit utilizarea tehnologiei la creșterea eficienței și reducerea risipei în procesele de aprovizionare și vânzare?
Tehnologia a devenit un instrument esențial în strategia noastră de eficiență și sustenabilitate. Am implementat sisteme avansate de monitorizare la distanță a consumului energetic și a sistemelor de răcire în toate magazinele, pentru optimizarea resurselor și reducerea consumului inutil.
Un alt exemplu, colaborarea cu aplicația Bonapp.eco, implementată în 371 de magazine PENNY, a economisit 27 de tone de alimente în 2024, conectând clienții cu produsele aproape de termenul de expirare, oferite cu reduceri de până la 50%.
Cum s-a digitalizat businessul PENNY în ultimul an? Ce soluții digitale (aplicații, platforme, tehnologii în magazin) au fost implementate pentru a îmbunătăți experiența clientului?
2024 a fost anul digitalizării accelerate la PENNY. Am lansat primul magazin autonom PENNY din lume, în București, un proiect pilot inovator care redefinește experiența de cumpărare.
În plus, am consolidat prezența în zona de livrare la domiciliu prin parteneriatele cu Glovo, Bringo, Tazz, cu ajutorul cărora am avut peste 700.000 de livrări într-un an, din 190 de magazine, în peste 60 de localități, cu o sortimentație de peste 2.500 de articole. Am primit mai mult de 95% recenzii pozitive ale clienților, iar anul acesta am început un nou parteneriat și cu Bolt Food.
Ce obiective de sustenabilitate și reducere a impactului de mediu și-a asumat PENNY România și ce progrese au fost înregistrate în această direcție?
La PENNY România ne-am asumat obiective ambițioase pentru sustenabilitate și protejarea mediului, structurându-ne eforturile în jurul a trei piloni principali: sortiment sustenabil, energie și resurse, angajați și societate. În prezent avem 112 magazine dotate cu panouri fotovoltaice și 100 echipate cu stații de încărcare pentru vehicule electrice. Toate magazinele noi, construite după 2021, beneficiază de certificarea BREEAM in Use, iar recent am obținut pentru a patra oară recertificarea ISO 50001, confirmând eficiența energetică și protecția climei.
Printre proiectele noastre strategice se numără implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), pentru care am investit în total 32 milioane de euro atât în pregătirea sistemului pentru lansare, cât și în dotarea tuturor magazinelor cu infrastructura necesară reciclării ambalajelor și promovării unei economii circulare.
În paralel, am dezvoltat un parteneriat strategic cu Federația Băncilor pentru Alimente din România, prin care doar în anul 2024 am contribuit la salvarea a peste 3.000 de tone de alimente de la risipă. Aceste alimente au ajuns la peste 800 de organizații caritabile, sprijinind astfel mai mult de 290.000 de persoane vulnerabile.
Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 393 (15 mai – 15 iunie 2025). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz