Stiri

Proiectul de plafonare al prețurilor la energie și gaz a fost adoptat de Parlament. Va intra în vigoare de la 1 noiembrie

27 oct. 2021 2 min

Proiectul de plafonare al prețurilor la energie și gaz a fost adoptat de Parlament. Va intra în vigoare de la 1 noiembrie

Reading Time: 2 minute

Parlamentul a adoptat proiectul de lege care prevede plafonarea prețurilor la energie și compensarea facturilor. Legea va fi promulgată de președintele Klaus Iohannis și urmează să se aplice de la 1 noiembrie.

Prețurile plafonate se vor aplica consumatorilor clasici, dar și unor noi categorii de consumatori, precum spitalele (publice și private), unitățile de învățământ (publice și private), creșele (publice și private), ONG-urile, furnizorii de servicii sociale publici și privați și unitățile de cult. Totodată, TVA-ul pentru energia și gazele livrate operatorilor economici consumatori finali va fi redus de la 19% la 5%.

1 Kilowatt oră va costa cel mult 1 leu

Astfel, prețurile vor fi plafonate la cel mult 1 leu/kWh pentru energia electrică și la cel mult 0,37 lei/kWh pentru gaze naturale. De asemenea, facturile vor fi compensate cu cel mult 0,291 lei/kWh, în cazul energiei electrice și cu cel mult 33% din valoarea componentei prețului gazelor naturale.

Guvernul estimează că 6 milioane de familii din România vor beneficia de aceste reduceri care vor apărea direct în facturi, fără că oamenii să facă vreun demers.

În comisiile de specialitate deputații au mai decis ca pentru perioada cuprinsă între 1 noiembrie 2021 – 31 martie 2022, Guvernul să aloce bugetelor unităților administrativ teritoriale o subvenție pentru acoperirea creșterii prețului gigacaloriei în valoare de 50% din diferența rezultată între prețul de achiziție al gazelor naturale și prețul plafonat al gazelor naturale de 0,250 lei/kwh.

Consumatorii pot amâna plata facturilor

Consumatorii vor putea amâna plata facturilor pentru o perioadă cuprinsă între o lună și șase luni, fără costuri suplimentare.

Există și limite pentru care există aceste plafonări de prețuri. De exemplu la consumul de curent electric, acesta este limitat la 1500 kWh, alocat în tranșe lunare. Pentru gaze, echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale la un factor de conversie de 10.6 kWh per m3.

În perioada aplicării prezentei ordonanțe, prețurile la energie electrică și gaze naturale se plafonează, pentru clienții casnici, după cum urmează:

a) prețul final facturat al energiei electrice se plafonează la cel mult 1 leu/kWh, din care componenta de preț a energiei electrice va fi în valoare de maximum 0,525 lei/kWh;

b) prețul final facturat al gazelor naturale se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh, din care componenta de preț al gazelor naturale va fi în valoare de maxim 0,250 lei/kWh.

Prețul de referință al energiei electrice este de 0,68 lei/kWh și include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză și TVA, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.


Preţul de referinţă al gazelor naturale este de 125 lei/MWh şi nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30 octombrie 2021.

Producătorii de energie electrică pe bază de combustibili fosili, inclusiv cogenerare, vor fi exceptați de la impozitarea cu 80% a venitului suplimentar realizat de producătorii de energie electrică rezultat din diferența dintre prețul de vânzare al energiei electrice și prețul de 450 lei/MWh.

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: