Business Companii Management Stiri

Pronext: Top 5 industrii interesate de impresariat sunt FMCG, retail, construcții, producție și servicii

1 mart. 2024 3 min

Pronext: Top 5 industrii interesate de impresariat sunt FMCG, retail, construcții, producție și servicii

Reading Time: 3 minute

Pronext, companie de impresariat pentru candidați seniori, experți și manageri din România, a ajuns la un portofoliu de 250 de candidați și la 70 de companii care intră în contact cu profesioniști fără să plătească comision, după primul an de activitate. Beneficiarii serviciilor de impresariat sunt angajații care își caută un nou rol in carieră, experți și manageri ai companiilor din România.

Compania a finalizat primele 10 plasări intermediate pe poziții ca general manager, director financiar, director dezvoltare și director comercial. Top 5 industrii din care provin companiile ce accesează serviciile de impresariat sunt FMCG, Retail, Construcții, Producție și zona de Servicii.

Andreea Voicu, co-fondator Pronext

“Spre deosebire de finalul anul trecut, când a fost un trend descendent al rolurilor noi din zona de management, 2024 a început în forță și multe companii încep să facă schimbări în echipa de management sau să creeze posturi noi. Companiile pun în continuare accent pe abilitățile tehnologice ale managerilor și caută în același timp modalități de a îmbunătăți eficiența operațională și de a reduce costurile. Asta înseamnă atât optimizarea proceselor existente, a unor sarcini rutiniere cât și implementarea unor strategii de creștere a productivității”, a declarat Andreea Voicu, co-fondator Pronext.

Cele mai comune roluri din care provin profesioniștii impresariați în România sunt cele de National Sales Manager, Procurement Manager, General Manager, Finance Manager și HR Manager.

În schimb, cele mai solicitate poziții de către profesioniști sunt cele de General Manager/Country Manager, National Sales Manager, Group Finance Manager, HR Manager și Operational Manager.

Profesioniștii din zona de management din comunitatea Pronext își doresc, în mod special,  proiecte interesante și provocatoare pentru a-și valoriza abilitățile și competențele și o cultură organizațională care încurajează colaborarea și inovația.

Preocupările managerilor sunt legate în principal de  aspectele economice și politice care pot influența mediul de afaceri în industria în care activează. De asemenea, printre probleme se numără schimbările în reglementări și cerințe de conformitate și alinierea activității societății cu standardele etice și legislația într-o continuă schimbare. În plus, managerii vor să identifice și să gestioneze riscurile financiare, operaționale sau de altă natură și, mai nou, de integrare a principiilor de sustenabilitate și responsabilitate socială în operațiunile companiei.

Top 3 cele mai importante lucruri pentru manageri în 2024

Potrivit unui studiu Pronext la care au participat 110 de executivi, 46% dintre managerii din România alocă lunar dezvoltării în carieră 5% din bugetul total lunar în anul 2024. În același timp, 41% vor aloca 10% din bugetul disponibil. Nevoia managerilor de a fi adaptabili și versatili într-un context de instabilitate economică a fost accelerată în perioada post pandemie. Profesioniștii își doresc și în 2024 să pună accent pe creșterea nivelului de competențe  pentru a putea face față unui mediu economic volatil.

Top 3 cele mai importante lucruri pentru manageri sunt în 2024 motivarea echipei coordonate (pentru 46% dintre profesioniști), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (pentru 22%) și delegarea competențelor către persoanele potrivite (14%). De asemenea, nivelul de specializare este important în 2024 pentru 14% dintre managerii chestionați în studiul Pronext.

“În ultimii cinci ani, motivarea echipei a căpătat din ce în ce mai multă importanță în viziunea a managerilor din România. Odată cu dezvoltarea conceptului de employer branding și a practicii de a transforma propriii angajați în ambasadori de brand, managerii și liderii de business prioritizează în 2024 creșterea brandului de angajator”, potrivit Pronext.

În ceea ce privește cele mai importante motivații profesionale ale managerilor, acestea sunt autonomia decizională (32%), echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională (30%) și asumarea riscului și a provocării profesionale (22%). Securitatea financiară este cea mai importantă motivație doar pentru 16% dintre manageri. 

Studiul Pronext a identificat și cele mai importante abilități pe care angajații ar trebui să le aibă în 2024, potrivit așteptărilor profesioniștilor din zona de management. Cele mai importante trei calități căutate de manageri la angajați sunt implicarea (41%), inovația (27%).  Adaptabilitatea și conformismul sunt cele mai importante abilități ale angajaților din subordine pentru 5%, respectiv 3% dintre manageri.

Implicarea angajaților înseamnă că aceștia sunt aliniați misiunii strategice a organizației, că vor să participe mai mult, să facă mai mult în așa fel încât să-și aducă aportul la îndeplinirea obiectivelor societății. Angajații implicați sunt cei care sunt tot timpul disponibili să discute,  să caute soluții, să facă o cercetare, de exemplu, ca să afle informații noi. Ei sunt mereu încântați să aloce timp pentru a optimiza procesele din organizație.

Despre Pronext

Pronext este prima companie de impresariat din România pentru profesioniștii ambițioși  din zona de  management. Serviciile de impresariat pentru manageri  implică promovarea acestora în fața companiilor selectate din industria dorită în vederea accesării celei mai bune oportunități profesionale. Acest proces este urmat de evidențierea competențelor transferabile pe care profesioniștii le au pentru posturile țintă si negocierea ofertelor salariale înainte de intrarea în procesul de recrutare.

Array

Articole pe aceeași temă: