BizRemote by certSIGN

Protecție, dar cu respectarea vieții private. Ghidul Comisiei Europene pentru aplicațiile de detectare a COVID-19

17/04/2020 3 min read

Protecție, dar cu respectarea vieții private. Ghidul Comisiei Europene pentru aplicațiile de detectare a COVID-19

Reading Time: 3 minute

Statele Uniunii Europene care utilizează aplicaţii mobile pentru a limita răspândirea coronavirusului ar trebui să se asigure că astfel de instrumente se conformează reglementărilor europene în materie de respectare a vieţii private şi evită folosirea datelor de localizare personalizate, arată Comisia Europeană (CE).
Recomandările se înscriu într-o abordare europeană unificată cu privire la folosirea tehnologiei în combaterea epidemiei de COVID-19 şi survine după ce câteva state UE au lansat o diversitate de aplicaţii, atrăgând critici din partea activiştilor pentru protecţia datelor personale.

“Garanţii solide în ce priveşte respectarea vieţii private sunt o precondiţie pentru ca aceste aplicaţii să poată fi adoptate şi, prin urmare, pentru a fi utile”, a subliniat comisarul european pentru piaţa internă şi servicii, Thierry Breton, într-un comunicat al CE.

Potrivit executivului UE, aplicaţiile mobile ar trebui să fie aprobate de autorităţile de sănătate publică, să fie instalate în mod voluntar şi şterse atunci când nu mai sunt necesare şi ar mai trebui să se bazeze pe date anonimizate.

Aplicații de depistare voluntară, care respectă viața privată

Anunțul de CE este prima versiune a unui set de instrumente comun la nivelul UE, dezvoltate în regim de urgență și de colaborare de către Rețeaua de e-sănătate, cu sprijinul Comisiei Europene. Acesta oferă statelor membre un ghid practic pentru implementarea aplicațiilor de depistare a contactelor și de avertizare. Setul de instrumente stabilește cerințele esențiale pentru aplicațiile respective:

  • ar trebui să respecte pe deplin normele UE privind protecția datelor și a vieții private, precizate în orientările prezentate astăzi în urma consultării Comitetului european pentru protecția datelor;
  • ar trebui aprobate de autoritățile din domeniul sănătății publice și implementate în strânsă coordonare cu acestea;
  • ar trebui să fie instalate în mod voluntar și dezinstalate de îndată ce nu mai sunt necesare;
  • ar trebui să vizeze exploatarea celor mai recente soluții tehnologice de protecție a vieții private; vor fi probabil bazate pe tehnologia de proximitate Bluetooth și nu permit localizarea persoanelor;
  • ar trebui să se bazeze pe date anonimizate: aplicațiile pot alerta persoanele care au fost o anumită perioadă de timp în apropierea unei persoane infectate să se testeze sau să se autoizoleze, fără a dezvălui identitatea persoanelor infectate;
  • ar trebui să fie interoperabile în întreaga UE, astfel încât cetățenii să fie protejați chiar și atunci când traversează frontierele;
  • ar trebui să se bazeze pe orientări epidemiologice acceptate și să reflecte cele mai bune practici în materie de securitate cibernetică și accesibilitate;
  • ar trebui să fie sigure și eficace. 

Deși aceste aplicații permit o depistare mai ușoară, mai rapidă și mai eficientă decât sistemele tradiționale bazate pe interviuri cu pacienții infectați, depistarea manuală va continua să vizeze cetățenii care ar putea fi mai vulnerabili la infecție, dar care sunt mai puțin susceptibili să aibă un telefon inteligent, cum ar fi persoanele în vârstă sau persoanele cu handicap.

În versiunile viitoare ale setului de instrumente poate fi dezvoltată o abordare comună a altor funcționalități, în special cu privire la informații și urmărirea simptomelor.

Setul de instrumente reflectă cele mai recente bune practici în materie de utilizare a aplicațiilor mobile de depistare a contactelor și de avertizare pentru combaterea crizei. Acesta face parte dintr-un proces în curs în cadrul căruia statele membre colaborează pentru a proiecta și a perfecționa în următoarele săptămâni și luni utilizarea acestui set și a altor instrumente practice. Această primă versiune va fi îmbunătățită ținând cont de experiența statelor membre.

Până la 30 aprilie 2020, autoritățile din domeniul sănătății publice vor evalua eficacitatea aplicațiilor la nivel național și transfrontalier. Statele membre ar trebui să raporteze cu privire la acțiunile lor până la 31 mai 2020 și să pună aceste măsuri la dispoziția altor state membre și a Comisiei.

De la izbucnirea pandemiei de COVID-19, statele membre, cu sprijinul Comisiei, au evaluat diverse soluții digitale din perspectiva eficacității, a securității, a protecției vieții private și a protecției datelor pentru a face față crizei. Dacă respectă pe deplin normele UE și sunt bine coordonate, aplicațiile de depistare a contactelor pot avea un rol esențial în toate fazele gestionării crizei, în special când va fi momentul să se elimine treptat măsurile de distanțare socială. Acestea pot completa depistarea manuală existentă a contactelor și pot contribui la întreruperea lanțului de transmitere a virusului.Setul de instrumente este însoțit de orientări privind protecția datelor pentru astfel de aplicații mobile.

foto: © Maren Winter | Dreamstime.com

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă