Stiri Business Companii Tech

Provocări 2022: Digitalizarea proceselor interne și a raportării către stat în companiile de producție

19 apr. 2022 2 min

Provocări 2022: Digitalizarea proceselor interne și a raportării către stat în companiile de producție

Reading Time: 2 minute

Ieșirea din pandemie surprinde companiile din sectorul producției într-o situație dificilă, creată de instabilitatea lanțurilor de aprovizionare, de scumpirea materiilor prime, de creșterile semnificative ale prețurilor energiei și gazelor naturale la nivel național și internațional, precum și de disponibilitatea redusă a mâinii de lucru.

Toate aceste presiuni și volatilități afectează eficiența operațiunilor în sectorul de producție. Sectoare-cheie ale economiei românești, precum producția industrială, au fost deja afectate de creșterile costurilor energetice și de sincopele din lanțurile de aprovizionare, arată o analiză a BNR.

Turbulențe post-pandemice

Agilitatea economică se va dovedi o calitate esențială a companiilor pentru a depăși aceste turbulențe post-pandemice, dar și pentru a deveni competitive în perioada de revenire, caracterizată printr-o creștere mai accelerată.

„Continuarea acestei strategii de digitalizare este o condiție obligatorie pentru a rămâne relevant în cursa profitabilității. Automatizarea proceselor interne, prin soluții de software de tip ERP sau HR management, nu doar asigură o funcționalitate mult sporită a întregului lanț de producție, dar și reduce semnificativ costurile. În plus, această automatizare se va dovedi aproape indispensabilă în perspectiva implementării noului sistem de raportare SAF-T către ANAF, începând de anul acesta”, subliniază Adrian Bodomoiu (foto), director executiv al Wizrom Software.

Acest lucru este valabil în mod special sectorul de producție, unde clientul este doar capătul unui sistem foarte complex, care implică departamente de vânzări, de asigurare a stocurilor (de materie primă, de produse finite, etc.), de planificare a producției, de execuție sau financiar. Toate aceste paliere comunică și schimbă permanent fluxuri de date între ele, iar totodată au nevoie de mână de lucru calificată. De aici, nevoia unor departamente eficiente de HR, care să asigure din timp necesarul de oameni.

Fluiditatea operațiunilor

La procesul tipic de business al unei companii din sectorul de producție se adaugă și alte unități de producție specifice, care-i măresc și mai mult complexitatea. Succesul unei companii constă tocmai în fluiditatea acestui schimb de date dintre departamente, iar apoi mai departe cu entități terțe precum vânzătorii, outsourcer-ii și clienții.

Soluțiile de software de tip Enterprise Reasource Planning (ERP) sunt la ora actuală cele mai eficiente instrumente pentru a asigura acest flux neîntrerupt de informații între departamente. Ele sunt cu-atât mai eficiente cu cât sunt mai ușor adaptabile la specificul fiecărei companii din zona de producție.

Într-o companie de producție, la fel de complex și de important este managementul resurselor umane, având în vedere că acest timp de companii au de cele mai multe ori un număr mare de angajați și, implicit, un uriaș volum de date care trebuie gestionate. La aceasta se adaugă noua paradigmă, a mobilității crescute a personalului, care complică și mai mult acest proces. 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: