Business Companii Tech

Respectarea distanțării sociale și a purtării de măști, prin monitorizare software cu AI

5 mai 2020 < 1 min

Respectarea distanțării sociale și a purtării de măști, prin monitorizare software cu AI

Reading Time: < 1 minut

Normalitatea socială europeană presupune, în aceste vremuri, condiții precum: distanțare socială și purtare de mască. Iar pentru a fi respectate și aceste măsuri de sănătate publică, autoritățile din fiecare țară încearcă să găsească măsuri adecvate sau eficiente. În România, de exemplu, știm că din 15 mai, controlorii din mijloace de transport în comun, împreună cu echipaje de poliție, pot opri autobuze-tramvaie-troleibuze, dacă sunt încălcate anumite prevederi legale (ale stării de alertă). Francezii însă au apelat la firme de tehnologie și măsuri de supraveghere de tipul Big Brother cu AI. Iar orașul Cannes, de pe Coasta de Azur, este primu unde vor fi aplicate noile sisteme de depistare prin monitorizare software a celor care nu poartă măști sau nu respectă distanțare socială, în public sau în mijloace de transport în comun.

Datakalab este un start-up specializat în tehnologie și va furniza sistemelor de supraveghere video algoritmii de identificare facială. Dar tehnologia, asigură autoritățile și dezvoltatorii software, nu este menită să furnizeze detalii legate de identitatea persoanelor, ci doar să detecteze absența măștii, precum și distanțarea dintre persoane (minimum 1 metru). În plus, informațiile nu vor fi stocate, iar modelul adoptat va fi după unul de supraveghere tech importat din…China, arată BBC News.

Algoritmii Datakalab pot fi integrați în sistemele de supraveghere deja existente în spitale, aeroporturi, centre comerciale, gări.

Din 11 mai, în Franța se va produce o anumită relaxare a stării de urgență, toți cetățenii fiind obligați să poarte măști în public (inclusiv transport public, unități de învățământ, magazine, piețe). Franța se confruntă cu o criză provocată de pandemie care a dus la 132.000 de persoane infectate și peste 25.000 de decese. 

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: