Stiri Tech

România, locul 3 în Europa la plățile digitale în domeniul transportului public

8 apr. 2021 2 min

România, locul 3 în Europa la plățile digitale în domeniul transportului public

Reading Time: 2 minute

Deținătorii de carduri Visa au realizat în luna decembrie, anul trecut, aproximativ 900.000 de tranzacții contactless pentru plata călătoriilor cu mijloacele de transport în comun la nivel național, ceea ce plasează România pe locul 3 în Europa în privința utilizării plăților digitale în domeniul transportului public.

Potrivit datelor Visa , România este devansată în clasamentul european doar de Marea Britanie și de Polonia, fiind urmată la mare distanță de Italia și Franța, ceea ce demonstrează avansul puternic al plăților electronice din țara noastră și o schimbare a comportamentui de plată al românilor care au înțeles avantajele tehnologiilor de plăți și au încredere să le folosească. De asemenea, Compania de Transport Public Cluj-Napoca și Metrorex se află în top 10 companii din sectorul transportului în Europa în funcție de numărul plăților digitale efectuate de călători.

Plăţi contactless în 15 orașe

Oriunde în lume, posibilitatea de a plăti contactless pentru transportul public nu mai este doar un avantaj, ci o necesitate, deoarece reprezintă o soluţie sigură în contextul pandemiei Covid-19 şi nu numai. În România, plăţile contactless cu orice card bancar sau cu telefonul mobil sunt posibile în prezent în sistemele de transport public din 15 orașe, respectiv Arad, Baia-Mare, Buzău, Cluj, Craiova, Iași, Ploiești, Pitești, Oradea, Râmnicu-Vâlcea, Reșița, Sibiu, Sighișoara, Timișoara și București. În capitală, călătorii își pot achita biletul cu ajutorul cardului bancar atât la metrou, la porţile de acces din cele peste 60 de stații, cât și la validatoarele din mijloacele de transport în comun STB de suprafață (în noile autobuze și tramvaie). 

Orașele care au introdus tehnologia ce permite plata biletelor de călătorie cu ajutorul cardurilor contactless direct în mijloacele de transport acoperă aproximativ o treime din populația României, respectiv șase milioane de locuitori. Multe dintre acestea sunt orașe turistice care oferă vizitatorilor străini o experiență îmbunătățită de călătorie cu transportul public, prin eliminarea biletelor de hârtie și a timpului de așteptare la cozi. 

Statistici în creștere

Rețeaua de acceptare a plăților cu cardul în transportul în comuns-a extins anul trecut la peste 7.700 de terminale, iar numărul de tranzacții a crescut de 2.3 ori în decembrie 2020 comparativ cu aceeași perioadă din 2019. Dintre orașele care au introdus plata cu ajutorul cardurilor contactless în mijloacele de transport public, Cluj, Sibiu, Iași, Timișoara contribuie la creșterea lunară a tranzacțiilor cel mai mult, iar din urmă vin puternic orașe de mărime medie, precum Buzău, Ploiești, Pitești. 


Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: