Digital Analize Lifestyle MarComm Tech

Studiu Spark Foundry: Conceptul de Metaverse a intrat pe radarul utilizatorilor de internet din România

17 iun. 2022 8 min

Studiu Spark Foundry: Conceptul de Metaverse a intrat pe radarul utilizatorilor de internet din România

Reading Time: 8 minute

Conform studiului New Media Adoption, realizat de echipa Data Intelligence a agenției de media Spark Foundry, membră a Publicis Groupe România, printre activitățile digitale principale ale românilor se numără plățile și cumpărăturile online, accesarea platformelor online și a rețelelor de socializare, dar și accesarea publicațiilor de știri.

Comparativ cu ultimul an, însă, cu excepția jocurilor și vizitarea muzeelor sau a galeriilor de artă online, toate celelalte activități digitale au înregistrat o scădere sau au rămas în concordanță cu datele anterioare. Pe de altă parte, tot mai mulți români cunosc conceptul de ,,Metaverse”, în timp ce tinerii (Generația Z – 18-24 de ani) își îndreaptă atenția spre știrile difuzate pe posturile TV, declarând că au mai multă încredere în acestea decât în cele din mediul online.

Noul studiu Spark Foundry face parte din Focus On: New Media Usage, o serie de rapoarte care urmăresc evoluția comportamentelor de consum media, bazate pe studii cantitative.

Declarații Spark Foundry

TikTok 1

„Trend-ul ușor descendent al activităților online conduce la concluzia că ne aflăm într-o perioadă de platou în ceea ce privește mediul digital. Se văd primele semne de „digital life fatigue” după doi ani în care conectivitatea virtuală a jucat un rol esențial în continuarea vieții profesionale și personale pentru cei mai mulți dintre noi.

De altfel, singurul tip de conținut care crește în preferințe, live streaming-ul, este foarte strâns legat de „viața reală”. Fie că vorbim de petreceri, festivaluri sau călătorii, oamenii vor AZI, din nou, să experimenteze în viața reală. Pentru „MÂINE”, însă, ne așteptăm ca noutatea și inovația pe care o aduce Metaverse-ul să producă un nou salt în interesul oamenilor pentru mediul digital”, a declarat Valeriu Galani, Managing Director Spark Foundry.

„Multitudinea de informații, cu privire la evenimentele din ultima perioadă (pandemie, război, criză…), a făcut ca oamenii să își selecteze mai cu atenție sursa de unde își iau datele. Observăm, așadar, o reîntorcere către TV, o evoluție pozitivă a procentului celor care preferă să își ia informațiile mai degrabă de la TV decât să le citească online, având o mai mare încredere în conținutul de aici. Acest trend este vizibil chiar și în rândul Generației Z (18-24 ani). Mai mult de jumătate dintre ei susțin că au petrecut mai mult timp în fața televizorului în ultimul an, având mai multă încredere în știrile difuzate pe posturile TV decât în cele din mediul online”, a afirmat și Mădălina Bâdea, Head of Data Insights Spark Foundry.

Motivele pentru care românii folosesc social media

Conform noului studiu Spark Foundry, platformele de social media rămân în continuare cea mai bună modalitate de a păstra legătura cu prietenii și de a petrece timpul liber, ori pentru relaxare.

Cu toate acestea, o scădere semnificativă față de valurile anterioare, în ceea ce privește motivele utilizării rețelelor de socializare, au avut umplerea timpului liber și relaxarea, dar și căutarea unor produse/ branduri pentru achiziționare, informarea cu privire la noi trend-uri și la activitatea brandurilor preferate, precum și urmărirea paginilor unor celebrități sau influenceri.

În ceea ce privește utilizarea platformelor de către persoane din diverse segmente de vârstă, se observă faptul că, persoanele cu vârsta peste 45 de ani folosesc social media în special pentru a păstra legătura cu prietenii, pentru căutarea unor brand-uri sau produse pe care doresc să le achiziționeze, dar și pentru diversitatea de conținut.

În același timp, conform Spark Foundry, generațiile mai tinere dau dovadă de un comportament mai activ în social media: publică imagini sau conținut video, caută să descopere noi trend-uri, urmăresc paginile influencerilor și ale celebrităților și caută constant un conținut cât mai divers.

Social Media platforms

Platformele social media favorite

Facebook, Instagram și TikTok rămân, în continuare, platformele de social media preferate ale românilor, în timp ce Twitter a înregistrat cea mai mare creștere din ultimul an în topul preferințelor acestora, fiind folosit cu precădere de către persoane cu vârsta peste 55 de ani. De asemenea, se observă o predilecție clară a utilizatorilor față de diferite platforme în funcție de generația din care aceștia fac parte.

Astfel, Facebook este utilizat în special de către un public mai matur (peste 55 de ani), în timp ce persoanele din segmentul de vârstă 18-34 preferă Instagram, TikTok și Pinterest, iar Generația Z (18-24 de ani) alege Snapchat, Reddit și, mai nou, Tinder și Clubhouse.

Conținutul online preferat

Imaginile și video-urile rămân tipurile preferate de conținut în social media, aflându-se, totuși, într-un trend descendent față de septembrie 2021, însă peste datele înregistrate în mai 2021. Doar live streaming-ul înregistrează o evoluție pozitivă față de ambele puncte de referință.

În același timp, imaginile rămân cel mai popular tip de conținut în social media pentru toate grupele de vârstă, cu excepția Generației Z (18-24 de ani), care preferă mai ales videoclipurile, poveștile de pe Instagram, imaginile și videoclipurile 360, transmisiunile în direct și GIF-urile. Articolele și fișierele audio sunt în continuare mai apreciate de către persoanele cu vârsta de peste 45 de ani, în timp ce conținutul de tip text este preferat de cei cu vârsta de peste 55 de ani.

Activitățile de pe Instagram

Instagram continuă să fie considerată de români platforma unde aceștia pot urmări postările prietenilor și ale cunoscuților.

Cu excepția unor activități precum follow & post Instagram stories și use & watch IGTV, care au avut o evoluție constantă, toate celelalte activități au înregistrat o tendință negativă față de valul anterior.

Postarea, urmărirea poveștilor, participarea la acțiuni de tip giveaway, reacția la sondaje/ întrebări și utilizarea diferitelor filtre sunt activități realizate pe Instagram în principal de persoane cu vârste cuprinse între 18 și 34 de ani. Spre deosebire de acestea, utilizatorii de peste 55 de ani au un comportament mai pasiv pe Instagram și folosesc platforma în principal pentru a urmări postările prietenilor.

TikTok și campaniile cu influenceri

Deși baza de utilizatori TikTok este puțin mai mică decât în septembrie 2021, gradul de conștientizare a campaniilor cu influenceri este ceva mai mare atât în ceea ce privește ponderea, cât și în cifre absolute. Cele mai distinctive și memorabile campanii cu influenceri au fost legate de muzică și gastronomie, în timp ce singurele cu evoluție pozitivă față de valul anterior au fost legate de parenting. De asemenea, cea mai mare scădere au înregistrat-o campaniile cu influenceri legate de dezvoltarea personală/ profesională, activitățile culturale și beauty & fashion.

Spark Foundry: Conceptul de Metaverse a intrat pe radarul utilizatorilor de internet din România

Metaverse

Conform noului studiu, 47% dintre utilizatorii români de internet din mediul urban au auzit de conceptul de ,,Metaverse”, iar 57% dintre aceștia s-au declarat interesați și deschiși să încerce noi experiențe în Metaverse.

Platformele de conținut audio

Conștientizarea platformelor de social media cu conținut exclusiv audio înregistrează o scădere semnificativă în acest val, comparativ cu valul din septembrie 2021, fiind foarte aproape de rezultatele din aceeași perioadă a anului trecut (mai 2021).

Utilizatorii acestora le preferă în special pentru că pot avea intimitate, având în același timp acces la informații utile și interesante.

Evoluția platformelor și conținutului de live streaming

Cele mai utilizate platforme pentru live streaming rămân Youtube și Facebook, cu toate că poate fi observată o scădere semnificativă a numărului de utilizatori în cazul Facebook, față de septembrie 2021. În același timp, Zoom începe să fie percepută ca o platformă promițătoare pentru live streaming.

În ceea ce privește subiectele abordate, cu excepția conținutului de entertainment și a celui despre turism, toate celelalte acțiuni de live streaming au înregistrat un trend negativ, cel mai probabil din cauza încheierii perioadei de pandemie.

E-commerce prin social media

Deși se află într-o evoluție descendentă, 7 din 10 utilizatori de internet din mediul urban continuă să creadă că funcția de etichetare din social media este utilă, deoarece pot vedea direct prețul, fără a accesa magazinul online, sau îi duce direct pe pagina magazinului online.

Gaming

Jocurile descărcate pe smartphone rămân activitatea de gaming preferată a utilizatorilor de internet din mediul urban, deși a înregistrat o scădere semnificativă atât față de septembrie 2021, cât și față de mai 2021. Astfel, singura activitate cu o ușoară creștere înregistrată în ultimele luni este cumpărarea de jocuri video prin intermediul magazinelor online.

Cei din Generația Z rămân principalii utilizatori care preferă jocurile online jucate împreună cu prietenii lor. Tot ei s-au clasat pe primul loc și în ceea ce privește jocurile în rețea cu persoane pe care nu le cunosc, fiind urmați foarte îndeaproape de cei cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani. Aceștia din urmă sunt și principalii cumpărători de jocuri video de la magazinele online, spre deosebire de utilizatorii cu vârsta peste 55 de ani care au jucat sau au descărcat jocuri video gratuite.

Când vine vorba despre factorii determinanți în alegerea jocurilor, majoritatea utilizatorilor de internet din mediul urban au deja un tip de joc pe care îl preferă și pe care îl caută, țin cont de recomandările prietenilor, colegilor și cunoscuților, se orientează mai mult către jocurile populare și iau în calcul grafica sau designul jocului.

Astfel, persoanele cu vârsta de peste 55 de ani sunt interesate în special de tipurile lor preferate de jocuri și continuă să caute jocuri video gratuite, cei cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani se ghidează după recomandările prietenilor și după povestea jocului, în timp ce utilizatorii cu vârste cuprinse între 25 și 34 de ani caută jocurile populare, dar și jocuri în funcție de grafica și design-ul lor, iar pentru ei este important faptul că un joc poate fi personalizat și, de asemenea, este important să obțină recomandarea unui influencer din zona de gaming.

Cu toate acestea, în acest val se observă o scădere semnificativă a importanței posibilității de a personaliza jocul, a gratuității acestuia, precum și a poveștii din joc.

Comunitățile online

Utilizatorii de internet din mediul urban continuă să se alăture comunităților online pentru a se conecta și a interacționa cu persoane care au aceleași interese sau care le sunt similare în anumite privințe. Pe de altă parte, însă, observăm un trend negativ în ceea ce privește toate activitățile din interiorul comunităților online (reacții, share, interacțiuni, particirea la concursuri și evenimente, etc).

Funcția de targetare locală și evenimentele din proximitate

Cu toate că se observă o ușoară scădere a procentului de persoane care folosesc funcțiile aplicațiilor pentru a găsi evenimente desfășurate în proximitate, numărul celor care apelează la funcția de targetare locală și o consideră utilă este în creștere.

În ultimele luni, evenimentele anunțate de către branduri pe rețelele sociale au atras atenția în special persoanelor cu vârsta peste 55 de ani, în timp ce persoanele cele mai receptive la evenimentele din proximitate și, de asemenea, cele care iau în considerare participarea sunt persoanele din segmentele de vârstă 18-24 de ani și 35-44 de ani.

Family co viewing

Consumul media alături de familie

65% dintre respondenți urmăresc programe TV împreună cu familia, iar 56% dintre aceștia consideră că acestă activitate, la fel ca și urmărirea de filme online, i-au apropiat de membrii familiei. O creștere semnificativă a fost înregistrată în acest val în cazul celor pentru care televiziunea este principala sursă de știri, deoarece este canalul media în care aceștia au cea mai mare încredere.

De asemenea, cei din Generația Z (18-24 de ani) simt că au petrecut mai mult timp în fața televizorului în ultimul an, având mai multă încredere în știrile difuzate pe posturile TV decât în cele din mediul online.

Metodologia

Studiul a fost realizat de echipa Data Intelligence a agenției de media Spark Foundry, prin interviuri online, pe un eșantion de 803 persoane, de sex feminin și masculin, cu vârsta peste 18 ani, utilizatoare de internet, din mediul urban, în perioada 13-19 mai 2022.

Prezentarea completă a studiului poate fi solicitată la adresa de e-mail: contact@dataintelligence.ro

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: