Romanii prind gustul afacerilor?

Ati visat vreodata sa deschideti un mic restaurant sau o cafenea? Ei bine, daca raspunsul este unul afirmativ, atunci acesta este momentul ideal in care va puteti vedea visul cu ochii. Scaderea TVA-ului la alimente, o masura care a ajutat industria ospitalitatii, dar si descinderile inspectorilor antifrauda care au dus la introducerea caselor de marcat in toate localurile si au adus o concurenta loiala intre toti jucatorii, au fost doua motoare de crestere ale industriei.  

La prima vedere, afacerile din domeniul ospitalitatii par simple si extrem de profitabile. Insa adevarul nu este deloc acesta.  Daca pana nu demult marea majoritate a antreprenorilor din HoReCa se concentrau pe nevoile pietei, pe calitate si servicii, responsabilitatea devine un al patrulea element de strategie. Tragedia din clubul Colectiv a demonstrat ca antreprenoriatul in industria ospitalitatii nu inseamna doar distractie, ci si responsabilitate, ca in orice business. “Regulile jocului se schimba din nou”, a spus Dragos Petrescu, CEO al City Grill Restaurants prezent astazi la cea de-a paisprezecea editie a evenimentului Zilele Biz. “O tragedie obliga la rescrierea regulilor jocului pentru viitorul industriei”, a continuat Dragos Petrescu.

Antreprenorul, care a deschis primul restaurant in anul 1999 si detine in prezent18 restaurante, printre care Caru’ cu Bere, Pescarus, Hanu’ lui Manuc, sau City Grill a mai adaugat ca sub 5% dintre jucatorii din piata ospitalitatii au avize PSI si, se pare ca daca nu va avea loc o schimbare majora, acest procent va creste cu dificultate, in conditiile in care sunt 8 inspectori si in jur de 8.000 de localuri din Bucuresti, care vor o autorizatie. “In urmatoarea perioada se vor inchide localuri pe capete. Ai un teren perfect de actiune acum, cum nu aveai in urma cu trei patru ani”, a conchis Dragos Petrescu, care a vorbit la ziua dedicata antreprenoriatului din cadrul “Zilelor Biz”, eveniment care se desfasoara in intervalul 9 – 13 noiembrie la hotelul Novotel din Bucuresti.