Interviuri Creativitate

Ioana Ciocan: „Art Safari a făcut posibile multe dintre lucrurile care păreau imposibile pe scena culturală din țară”

7 oct. 2022 8 min

Ioana Ciocan: „Art Safari a făcut posibile multe dintre lucrurile care păreau imposibile pe scena culturală din țară”

Reading Time: 8 minute

Revista Biz a căutat să afle cum un spațiu muzeal a generat un fenomen cultural pentru care se stă la coadă în România. Art Safari primește publicul dornic să exploreze frumosul, până 11 decembrie, la Palatul Dacia-România din București.

Cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din România ajunge astfel la a zecea ediție.  Ioana Ciocan este curator independent, director general al Pavilionului de Artă București – Art Safari, vicepreședinte al Uniunii Artiștilor Plastici din România și membru al consiliului științific al Muzeului Național Cotroceni.

În interviul acordat Biz, Ioana Ciocan explică evoluția acestui fenomen cultural: „Am vrut să văd la București expozițiile pe care le văd în afară. Ne-am dorit să le oferim vizitatorilor noștri nu doar artă de calitate, ci și un mod plăcut de petrecere a timpului, de explorare a orașului în care locuiesc sau a capitalei țării lor”.

Cum definiți Art Safari pentru cineva care nu este familiarizat cu proiectul?

Organizator anual al Pavilionului de Artă București – cel mai mare conglomerat de expoziții de artă din țară – ajuns la a 10-a ediție, realizează în parteneriat cu muzeele de artă din România și străinătate și colecționari privați ample expoziții retrospective care își propun recuperarea valorilor de patrimoniu. Având o puternică latură educaţională, misiunea Art Safari este de a apropia arta de public și de a educa noile generații prin organizarea de ateliere pentru copii, tururi ghidate și expoziții de artă contemporană în spații neconvenționale, cum ar fi Aeroportul Henri Coandă sau metroul bucureștean, dar și expoziții de talie internațională prezentate de muzee prestigioase la nivel mondial.

Ne-am dorit să le oferim vizitatorilor noștri nu doar artă de calitate, ci și un mod plăcut de petrecere a timpului

Cum a devenit arta atât de cool, astfel încât oamenii au ajuns să facă coadă pentru a explora Art Safari?

Art Safari a înseamnat o experiență încă de la începuturile sale. În 2014, când am preluat Art Safari, știam că nu vreau târg de artă, ci expoziții curatoriate, românești și internaționale, și colaborări cu muzee. Am vrut să văd la București expozițiile pe care le văd în afară.

Ne-am dorit să le oferim vizitatorilor noștri nu doar artă de calitate, ci și un mod plăcut de petrecere a timpului, de explorare a orașului în care locuiesc sau a capitalei țării lor.

Am deschis clădiri emblematice și uitate ale Bucureștiului, am organizat tururi de noapte cu muzică live și prosecco (cel mai iubit produs Art Safari astăzi), am organizat cine sofisticate la muzeu alături de partenerii noștri, am făcut schimburi neașteptate de exponate cu muzee din București, am adus girafa de la Antipa în Centrul Vechi, am adus Dali și Picasso sub același acoperiș, pe Lipscani. În plus, arta spectaculoasă pe care o expunem este pusă în valoare de amenajarea creativă a  spațiului, de un spectacol de lumini, de o experiență audio-video.

Art Safari a făcut posibile multe dintre lucrurile care păreau imposibile pe scena culturală din țară. Am știut acum 8 ani că acest proces va dura, că este un maraton, nu un sprint. Dar aproape că nu mi-a venit nici mie a crede că deja în 2022, cu ajutorul miilor (nu exagerez!) de oameni de cultură și iubitori de artă din sectorul public și privat și a sutelor de mii de vizitatori, zeci de cutii cu antetul Reginei Marii Britanii au sosit de la Victoria and Albert Museum, Londra, în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București), Lipscani nr. 18-20. Keep calm and enjoy Art… Safari! Așa cum spune unul dintre afișele de anul acesta, în cinstea spiritului britanic al ediției.

De ce o a doua ediție Art Safari în 2022?

Art Safari s-a reinventat în 2022, propunând un maraton de artă într-o clădire superbă a Bucureștiului, Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București). Este pentru prima dată când organizăm Art Safari în același spațiu, pentru al treilea an consecutiv, o premieră posibilă prin parteneriatul semnat cu Muzeul Municipiului București.

Această ocazie înseamnă că organizăm sezoane expoziționale consecutive. Ne doream de foarte mult timp să prezentăm un concept de expoziții mai amplu, astfel încât să dăm șansa unui public cât mai numeros să vadă lucrările de artă valoroase pe care reușim să le aducem în Art Safari cu un efort deloc nesemnificativ.

Chiar dacă nu reușim încă să ținem deschise expozițiile noastre 6 luni pe an (durata marilor expoziții în general), din considerente financiare și organizatorice, ne bucurăm că am putut să extindem termenul de la 10 zile la aproape 3 luni.

Ce aduce special ediția cu numărul 10?

Ediția noastră aniversară va aduce în primul rând o atmosferă minunată pe Lipscani. Victoria and Albert Museum, Londra, unul dintre cele mai mari muzee de artă din lume, se alătură muzeelor din România ca partener Art Safari și aduce la București expoziția „Seeking Truth – The Art of John Constable”, curatori: Dr. Emily Knight, Katharine Martin. Este un moment cultural unic în țara noastră, plin de emoție și bucurie. Peste 80 de lucrări (picturi și gravuri) din colecția unuia dintre cele mai mari muzee ale lumii „au dispărut” temporar de pe teritoriul britanic, poposind până pe 11 decembrie pe teritoriul autohton.

Vorbim de opere extrem de valoroase de John Constable, dar și de Albrecht Dürer, Rembrandt van Rijn, Claude Lorrain, William Turner, Thomas Gainsborough, Jacob van Ruisdael ș.a.m.d. Expoziția este construită în jurul lui John Constable (1776-1837), un mare pictor peisagist, și a pasiunii sale pentru artă, ținând cont că John Constable nu a fost doar unul dintre cei mai mari pictori englezi, dar și un mare colecționar – întreaga sa viață a studiat și colecționat lucrările Marilor Maeștri.

Parteneriatul cu Victoria & Albert Museum, Londra, ne onorează și confirmă statutul dobândit în timp de Art Safari București, drept cea mai importantă manifestare a scenei românești în domeniul artelor vizuale. Dacă în Pavilionul Internațional îl descoperiți pe John Constable, în Pavilionul Românesc expunem unul dintre principalii pictori-călători ai artei românești – Ștefan Popescu. Expoziția „Ștefan Popescu. Povestea călătoriilor” (curator: Dr. Elena Olariu) este realizată în parteneriat cu Muzeul Municipiului București.

În cadrul Pavilionului Internațional, se va regăsi și o expoziție fresh de artă coreeană, realizată în parteneriat cu Ambasada Republicii Coreea în România. Poster Art este o expoziție de afiș semnată de Byoungil Sun, cu siguranță pe gustul tinerelor audiențe în creștere ale Art Safari.

„Lilian Theil. O bătrână care zâmbește”, curatoriată de Raluca Ilaria Demetrescu, aduce în atenția publicului o artistă în afara normelor, născută în 1932, a cărei tehnică vă va surprinde: pictură cu acul. O altă expoziție pe care abia așteptăm să o prezentăm publicului nostru din ce în ce mai interesat de arta zilelor noastre este „Mihai Mureșan. Lucruri mărunte” (curator: prof. univ. dr. Ioan Sbârciu). Artist cu o fascinație pentru peisajul exterior și interior, Mihai Mureșan face parte din noua generație de pictori neo-realiști formați în cadrul școlii de pictură clujene. Pânzele sale exprimă peisaje și fragmente citadine, influențate de stările sale sufletești. 

Așadar, peisaje frumoase și o ediție complexă care merită descoperită mai ales în cadrul tururilor ghidate sau în cadrul Night Tours, experiențe de vizitare foarte apreciate, care chiar te învață să privești arta cu alți ochi.

Cum au fost aleși artiștii și lucrările lor?

Operele de artă care ajung să fie expuse în Art Safari sunt selectate de curatorii fiecărei expoziții. În ceea ce privește expozițiile internaționale, bineînțeles că avem o listă lungă de dorințe și lucrăm constant la realizarea acestora. Procesul de împrumut al unor opere din muzeele internaționale este foarte riguros și se poate întinde pe o perioadă de câțiva ani.

Cum simte Ioana Ciocan că a fost influențată/transformată de edițiile de până acum?

Publicul din ce în ce mai exigent al Art Safari, recunoașterea pe care am primit-o din partea tuturor partenerilor noștri și toate realizările noastre, ca echipă, ne-au dat aripi! Suntem mai motivați ca oricând să fim mai buni decât ieri. Este o bucurie și o mare responsabilitate.

Art Safari nu mai înseamnă de ceva timp doar un singur spațiu expozițional. Cum ați ajuns ca Art Safari să fie la metrou, în aeroport și în alte spații neașteptate pentru o expoziție?

Iar acum și în țară, pentru că am mai reușit o premieră. Expoziția dedicată artistului fenomen de secol XX, Marcel Iancu, de la Art Safari – ediția a-9-a și-a început itinerariul prin țară și poate fi vizitată în inima Transilvaniei, în Târgu Mureș, până pe 4 decembrie. Marcel Iancu a fost un artist cu vocație multiplă, pictor, arhitect, grafician, lăsându-ne o moștenire impresionantă pe care publicul a descoperit-o inițial în Centrul Vechi al Bucureștiului, la Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București). Este o expoziție care a trezit foarte multă admirație și pe care trebuie să o vedeți și la Galeria Cetății Medievale din Târgu Mureș. Este un proiect realizat în parteneriat cu Janco Dada Museum, Ein Hod, Israel, Ambasada Israelului în România și susținut de Primăria Târgu Mureș. Este o bucurie ca arta să circule și ne-am dori să vedem din ce în ce mai multe inițiative de acest gen. Echipa noastră este deschisă spre orice fel de proiect și parteneriat care să apropie arta de public.

Cum vedeți viitorul Art Safari?

O experiență culturală unică în România și în această regiune a Europei, care va continua să producă integrale de autor și să aducă în fața publicului comori artistice neașteptate. Dar acest lucru este posibil doar datorită vouă! Publicul iubitor de artă căruia îi mulțumim!

Program și bilete Art Safari – ediția a X-a

Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România, are loc în Palatul Dacia-România (Muzeul Municipiului București) din strada Lipscani, în perioada 23 septembrie – 11 decembrie.  Ediția aniversară Art Safari aduce o dublă premieră: prima expoziție din țară, dar și din Europa de Est, cu opere extrem de valoroase din colecția muzeului Victoria and Albert, Londra. Aceasta este, de altfel, cea mai valoroasă expoziție aflată acum în România.

În Pavilionul Românesc, sunt expuși trei artiști reprezentând generații și stiluri diferite: Ștefan Popescu (1872-1948) – unul dintre cei mai importanți pictori interbelici, dar și un mare călător-explorator, Lilian Theil – o artistă nonconformistă născută în 1932, care lucrează într-o tehnică textilă proprie compoziții multicolore despre adevăruri universale, dar și Mihai Mureșan – artist original al noii generații a Școlii de la Cluj.

Art Safari poate fi vizitat de joi până duminică, în Palatul Dacia-România, din Centrul Vechi al Bucureștiului (str. Lipscani, nr. 18-20), în intervalul 12.00-21:00. În fiecare vineri și sâmbătă, se organizează Night Tours, între 22:00 și 1:00, experiențe de vizitare speciale, ce cuprind ghidaj în expoziție, pe tonuri de muzică live și sunet de prosecco.

Art Safari oferă și vizite ghidate tematice de zi, inclusiv în limba engleză și franceză. Biletele pot fi achiziționate pe site-ul Art Safari, dar și la fața locului.

Articolul a fost inițial publicat în Biz nr. 366 (16 septembrie – 16 octombrie 2022). Dacă dorești să primești Revista Biz prin curier, abonează-te aici.

FOTO PRINCIPALĂ: Adi Bulboacă

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: