Finanțe

Sănătatea economiei și „dozajul” creșterii salariale

17 mai 2019 2 min

Sănătatea economiei și „dozajul” creșterii salariale

Reading Time: 2 minute

Creşterea economică a României poate fi un motiv de mândrie, dar este de preferat o creștere care să nu fie dezechilibrată, a declarat Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, la prezentarea Raportului asupra inflației.

Întrebat dacă dacă avansul economiei, de 5,5%, poate fi o mândrie pentru România, guvernatorul a spus că până acum acest lucru a creat dezechilibre şi toate măsurile din acest an electoral, inclusiv creşterile salariale, trebuie foarte bine dozate, adăugând că și medicamentul dacă este dat într-un dozaj necorespunzător face mai mult rău decât bine.

„Dozajul. Cuvântul pe care îl folosim este dozajul. Şi la creşterile salariale. Este greu să ţii dozajul într-un an electoral, dar, ca în medicină, dacă un medicament este dat într-un dozaj necorespunzător, îţi face mai mult rău decât bine”, a spus Mugur Isărescu.

„Judecata noastră este următoarea: cât putem să asigurăm convergenţa reală, este un activ, dar fără dezechilibre. Un dezechilibru, mai devreme sau mai târziu, va trebui corectat şi dacă nu ştii cum să o faci din timp, nu faci soft landing, piaţa o va face abrupt şi o va face printr-o cădere de creştere economică. Piaţa va duce la acest lucru. Şi atunci, în loc să ai un grad de convergenţă mai rapid… Noi am păţit-o în 2008-2009, corecţia care s-a întâmplat, după o creştere-record în anul precedent, pentru că a venit criza. Şi atunci e preferabil să ai o creştere care să nu fie dezechilibrantă, ca să spun aşa, să nu creeze deficite prea mari”, a explicat guvernatorul. El a arătat că atunci când „dezechilibrele o iau razna, uşor, uşor trebuie să reacţionăm” , trebuie gândtă o corecţie treptată a dezechilibrului extern.

Isarescu mai 2019

Mugur Isărescu a amintit că din anul 2000 până în prezent România a avut cel mai înalt nivel de convergenţă, de la 29% în anul 2000, la peste 65%.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: