Finanțe

Schimbari la bursa

03/09/2014 3 min read

Schimbari la bursa

Reading Time: 3 minute

In urmatoarea perioada, vor avea loc mai multe schimbari la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu scopul de a avea o bursa mai puternica.

In sedinta trimestriala a Comitetului Indicilor s-au adoptat urmatoarele decizii.

 Modificari in componenta indicilor BVB

  • Indicele BET-XT

– includere: Alumil Rom Industry (ALU), Zentiva (SCD) si Artego (ARTE)

– excludere: Compa (CMP), Ropharma (RPH) si Condmag (COMI)

  • Indicele BET Plus

– includere: Aerostar (ARS), Vrancart (VNC), Retrasib (RTRA), Alumil Rom Industry (ALU), Amonil (AMO), Turbomecanica (TBM)

– excludere: Prodplast (PPL), THR Marea Neagra (EFO), Cemacon (CEON), Transilvania Constructii (COTR)

  • Indicii BET, BET-FI, BET-NG si BET-BK – structura indicilor nu se modifica.

Ponderile actiunilor din componenta indicilor, precum si factorii de reprezentare (R), factorii de free float (Ff), factorii de lichiditate (Fl) si factorii de corectie a pretului (Ci), vor fi determinati pe baza numarului de actiuni si a preturilor de inchidere inregistrate la finalul sedintei de tranzactionare din data de 12 septembrie 2014.

Noile structuri ale indicilor BVB vor fi anuntate la finalul zilei de 12 septembrie 2014 si vor intra in vigoare incepand cu sedinta de tranzactionare din data de 22 septembrie 2014.

Lansarea indicelui BET Total Return (BET-TR) din luna septembrie

Noua structura a indicelui va fi anuntata la finalul zilei de 12 septembrie 2014 si va intra in vigoare in data de 22 septembrie 2014.

Indicele BET-TR va include actiunile din indicele BET si, totodata, va tine cont de dividendele aprobate ale companiilor incluse in indice. BET-TR va arata performanta companiilor din componenta, tinand cont nu numai de evolutia preturilor companiilor listate, cat si de dividende, oferind astfel informatii cu privire la randamentul total al companiilor incluse in indice.

Ponderile actiunilor din componenta indicelui, precum si factorii de reprezentare (R), factorii de free float (Ff), factorii de lichiditate (Fl) si factorii de corectie a pretului (Ci), vor fi determinati pe baza numarului de actiuni si a preturilor de inchidere inregistrate la finalul sedintei de tranzactionare din data de 12 septembrie 2014.

Aprobarea listei de criterii legate de calitatea raportarilor si a activitatilor de relatii cu investitorii care urmeaza a fi aplicate companiilor componente ale indicelui BET incepand cu 1 ianuarie 2015, precum si a modului de implementare a criteriilor.

Avand in vedere obiectivul declarat al Bursei de Valori Bucuresti ca piata locala sa obtina statutul de piata emergenta, introducerea criteriilor legate de raportare si activitati de IR pentru companiile din principalul indice al BVB (si versiunea sa de tip total return) este un pas catre indeplinirea criteriilor calitative ale MSCI si FTSE legate de accesibilitatea pe piata si calitatea acesteia.

Publicarea in timp util a rapoartelor financiare si a altor noutati pentru investitori, atat in limba romana cat si in engleza, utilizarea standardelor contabile internationale si organizarea de evenimente dedicate vor servi nu numai obiectivului mai sus mentionat, ci vor aduce emitentii mai aproape de investitori, locali si straini deopotriva.

Criteriile minime de legate de raportare si activitati de relatia cu investitorii (IR) care vor fi aplicate incepand cu 1 ianuarie 2015 pentru selectia companiilor in BET si BET-TR sunt:

  • raportare conform standardelor IFRS, in conformitate cu cerintele legale in vigoare;
  • raportare in limba engleza, atat pentru rapoartele curente, cat si pentru cele periodice, care se va transmite BVB concomitent cu rapoartele in limba romana;
  • evenimente destinate analistilor si investitorilor (conferinte telefonice sau intalniri cu analistii si investitorii) organizat trimestrial, dupa publicarea rezultatelor financiare.

Inainte de ianuarie 2015, BVB va informa companiile listate cu privire la noile criterii care vor fi aplicate si la importanta respectarii acestor conditii. Incepand cu luna ianuarie 2015, companiile din BET si BET-TR si cele eligibile pentru includerea in indici vor fi monitorizate pentru a se verifica masura in care acestea s-au adaptat noilor reguli. Astfel, in sedinta trimestriala din martie 2015, Comisia Indicilor va analiza de asemenea si respectarea criteriilor noi de IR si raportare de catre companiile eligibile.

Modificarea codului BVB

Data intrarii in vigoare a modificarilor Codului BVB privind separarea sistemului de tranzactionare de cel de post-tranzactionare va fi 6 octombrie 2014, conform deciziei BVB si a Depozitarului Central (DC).

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a aprobat modificarile Codului BVB in data de 12 august 2014, iar pentru ca aceste modificari sa intre in vigoare este necesar ca ASF sa isi dea acordul asupra datei stabilite in comun de BVB si DC.

Data de la care aceste modificari vor intra in vigoare a fost decisa de BVB impreuna cu DC si este in conformitate cu prevederile ASF, potrivit carora aceasta trebuie sa fie intr-un interval de minimum 30 de zile si, respectiv, maximum 90 de zile de la data deciziei ASF de aprobare a modificarilor.

 

© Pcruciatti | Dreamstime.comInside The London Stock Exchange Photo

Leave a comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole pe aceeași temă